‘Een Leven met Formule 1’ van Olav Mol ligt deze week in de boekhandel. Wij grepen het eerste exemplaar en lazen voor u de pennenvrucht van deze prater.

En daarmee hebben we meteen verraden wat er zo kenmerkend is aan dit boek.
Het is in feite een luisterboek op papier; Olav Mol vertelde zijn verhalen tegen een dictafoon, op elk moment dat hij even tijd had, wachtend op een vliegtuig of een taxi, op hotelkamers en wat je verder van dat soort loze momenten hebt in het leven.

Hij liet die teksten gewoon uitschrijven en dat is het dan, daar is een boek!

 

Vrienden voor het leven

Overigens deed Olav Mol het niet helemaal alleen, Jack Plooij heeft substantieel bijgedragen met enkele anekdotische stukjes die een andere typografie hebben meegekregen ter onderscheid. Ook voormalig RTL voorman Rene Oosterman nam een paar bladzijden voor zijn rekening.

Het boek bestaat dus uit korte verhalen, vaak anekdotisch opgesteld waardoor het lekker wegleest.
Er komt van alles aan bod in achtentachtig hoofdstukken; rare hotels en afgejakkerde huurauto’s die een rol spelen in de onderbroekenlollige hoek, ergens gaat Jack Plooij enigszins over de schreef van de homofobie als hij beschrijft hoe Ralf Schumacher uitgelachen wordt als hij met zijn rondborstige verloofde het circuit voor een raceweekend oploopt.

Reisverhalen

Een van de vele reisverhalen verhaalt van een schokkende ervaring met een hotelier in de periode van apartheid van het Zuid Afrika van De Klerk, de Duitser vertelde Olav dat hij een eigen kijk had op Human Resource Management.
Het betreffende hotel, in de bush gelegen en genaamd ‘Münchener Freistat’ bestond uit verschillende bungalows en een hoofdgebouw, het geheel stevig omheind.

In een gesprekje met Mol zegt die eigenaar dan:
 Ja, je kunt hier prima werken, ik heb allemaal van die lokale jongens voor me lopen. Maar af en toe steelt er eens eentje wat. Het zijn net honden. Als je zegt, dat mag niet, dan doen ze het de volgende keer toch weer. Dus ik sla er af en toe eentje bewusteloos met een honkbalknuppel en dan doet hij het nooit meer.

Grote namen

Over de sleutelfiguren in Formule 1 van de afgelopen vijfentwintig jaar zijn er voor iedereen een paar pagina’s gereserveerd. Verhalen over Ayrton Senna, Max Mosley, Jos Verstappen, Michael Schumacher,  Paul Stoddart zijn kort, leuk, vlot verteld, maar diepgang zit er niet veel in.

Olav houdt zich niet zo bezig in dit boek met wat hen beweegt, wie ze zijn, behalve als hij over Michael Schumacher spreekt.
Mol is geen fan van Schumacher, maar wellicht juist daarom heeft hij wel wat meer ruimte voor de vraag “waarom is Schumacher zoals hij is?” En daar wordt het wel lezenswaardiger van.

Een prachtverhaal blijft natuurlijk dat over Paul Stoddart die tijdens de mislukte grand prix op Indianapolis volkomen losgaat in de microfoon van Jack Plooij over wat er mis gaat als er drie teams rijden en zes niet.
Wij bevelen de lezer beleefd aan om daarbij tegen die tijd deze link even aan te klikken: https://www.youtube.com/watch?v=bY7IdWpqYXI

Heel de mens

Olav Mol beschrijft niet alleen zijn werk als commentator in dit boek, maar hij vertelt over zijn activiteiten als radiomaker, als DJ, als programmadirecteur, als presentator, enzovoorts.
Hij is duidelijk trots op het feit, dat hij een autodidact en self-made man is en waarom ook niet.

Ontwapenend en enthousiast als hij altijd is, weet hij zonder een woord teveel te gebruiken, telkens de verhalen vlot en to the point te houden.

Daardoor leest ‘Een Leven met Formule 1’ als een jongensboek, het is uitermate geschikt voor naast het bed, een verhaaltje voor het slapengaan, of voor naast het zwembad in de vakantie.

Marjon

Mocht u de indruk krijgen dat Mol een niemendalletje produceerde; neen, dat is toch ook niet zo, hij wijdt twee hoofdstukken aan zijn vrouw, het verhaal over haar ziekte en dood neemt hem elf hele bladzijden, wat voor dit boek dus tamelijk lang is en het is werkelijk aangrijpend.

Mol weet in die elf pagina’s, geheel trouw blijvend aan zijn eigen vertelwijze, de lezer als het ware aan de rand van het bed mee te laten voelen hoezeer hij zijn vrouw liefheeft, hoe hij zijn kinderen beschermen wil voor wat er allemaal gebeurt en staat te gebeuren en hoe zijn vrouw haar laatste maanden doormaakt.

Deze twee hoofdstukken geven een blik op wie Olav Mol is als mens wanneer het erop aankomt en maken het boek van waarde.

Voor de geschiedschrijving “der” Formule 1 is het boek verloren, voor een prettige vakantie ergens in de zon juist een absolute aanrader.

En? Kopen?

Wij zouden zeggen, ben je een liefhebber van Olav’s stijl: koop dat boek!

Ben je juist iemand die het geluid wegdraait als Olav aan het werk is, doe het dan vooral niet, want door de manier waarop het boek is geschreven, hoort de lezer de schrijvers’ stem, het is een luisterboek, zoals we al eerder zeiden, een luisterboek voor de ogen.