Max Verstappen hoeft alleen maar bij de top zes te eindigen in de zaterdagse sprintrace van de Grand Prix van Qatar om de Formule 1-coureurstitel van 2023 veilig te stellen.

De Red Bull-coureur heeft dit seizoen gedomineerd, met 13 overwinningen in 15 Grand-Prix waaronder twee van de drie sprintraces. Zijn meest recente overwinning was in Japan, en zijn enige podiummisser in 2023 was het gevolg van een mysterieuze prestatiedaling in Singapore.

Ondanks dat heeft Verstappen tot nu toe 400 punten verzameld, waarmee hij 177 punten voorloopt op zijn teamgenoot Sergio Perez, met nog 180 punten te verdienen.

Om zijn derde opeenvolgende wereldtitel veilig te stellen, hoeft Verstappen alleen nog maar drie punten te scoren tussen de Grand Prix van Qatar en de afsluitende race in Abu Dhabi.

Historische trends wijzen erop dat deze punten waarschijnlijk in de volgende race zullen worden behaald, de zaterdagse sprintrace over een afstand van 100 kilometer op het Lusail International Circuit in Qatar. Verstappen moet in deze sprintrace als zesde of hoger eindigen, ongeacht de positie van Perez, om het kampioenschap te winnen.

In een onwaarschijnlijk scenario zou een zevende plaats volstaan als Perez tweede wordt, en een achtste plaats zou ook de titel veiligstellen als Perez derde wordt.

Verstappen zou het kampioenschap ook nog kunnen veiligstellen zonder zelf punten te scoren. Als Perez vierde of lager eindigt in de sprintrace, wordt Verstappen de kampioen, ongeacht zijn eigen resultaat in de sprint.

Zelfs als Perez de sprintrace wint en Verstappen geen punten scoort in de sprint, kan Verstappen nog steeds tot kampioen worden gekroond als hij als achtste of hoger eindigt in de daaropvolgende Grand Prix van Qatar op zondag.

Verstappen wordt ook tot kampioen gekroond als hij na de Grand Prix van Qatar een puntenvoorsprong van 146 punten of meer heeft.

De sprintrace wordt zaterdag om 19:30 verreden, de hoofdrace start zondag om 19:00.

By peter