Sinds anderhalf jaar is Atze Kerkhof een goede vriend van Max Verstappen. Ze trainen heel veel samen op alle Grand Prix circuits ter wereld. Atze Kerkhof laat Max Verstappen regelmatig achter zich. Dat is niet zo vreemd, want het gebeurt allemaal virtueel en Kerkhof is een der besten ter wereld waar het gaat om simracen. Dat hij daar zo goed in is leverde hem vorig jaar een test op te Barcelona met een F3 van Van Amersfoort Racing en dat deed Atze heel niet onverdienstelijk. Overigens is Kerkhof oud kernploeglid shorttrack van de KNSB. Hij moest topsport opgeven door een blessure.

Met Atze spart Max Verstappen zeer regelmatig in een digitale omgeving die volledig afgesloten is, waar ze met een paar anderen kunnen vrijdenken over hoe je een circuit het beste aanpakt. De beroemde buitenom actie van Max Verstappen op Blanchimont in Francorchamps schijnt hier bijvoorbeeld voorbereid te zijn. Dat was geen dwaze, spontane actie maar een voorbereidde en geoefende move. Geoefend op het scherm.

Deze Atze Kerkhof nu, heeft te Gilze Rijen met twee zakenpartners een F16 simulator omgebouwd tot race simulator met een zeven meter groot scherm, zodat je echt om je heen kunt kijken. Op deze simulator kunnen coureurs nu trainen op de limiet zonder dat er meteen bakken geld aangerukt moeten worden als er iets mis gaat. Op een simulator kun je nog eens een muurtje raken.

Kerkhof: We hebben in een oude koepel van een F16 simulator een cockpit en een 180 graden scherm geplaatst. De rijder kan echt om zich heen kijken. De techniek is zover, dat we bijna alle aspecten van racen kunnen nabootsen.
Kerkhof gaat in zijn gesprek met de NOS verder: Van aerodynamica tot de vering, alles kunnen we instellen zodat de auto op het scherm hetzelfde reageert als in het echt. Eigenlijk ontbreken alleen de G-krachten, maar daar werken we aan. Je moet wel je racehandschoenen meenemen, zegt Atze: Het is echt hard werken en ik wil voorkomen dat ze zich bezeren. Zowel sturen als remmen is loodzwaar.

De onderneming is gevestigd in het Brabantse Gilze-Rijen en richt zich op autosporters uit de Benelux en Duitsland. Hij ziet een gat in de markt voor zijn virtuele “Driving Academy”. Een simulator is veel goedkoper dan een circuit huren. Het is accuraat en je kunt veilig de limiet opzoeken.

Coureurs zijn meteen een stuk sneller op het circuit na de training, zegt Kerkhof. We kunnen haarfijn vaststellen waar verbeterpunten zitten en de rijstijl bijspijkeren. Ze rijden daarna aantoonbaar minder schade. We trainen niet alleen in de simulator, maar ook fysiek en mentaal. Als je dit pand verlaat ben je een completere coureur.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!