Gegevens

Volledige Naam: Scuderia Tor Rosso (ITA)
Basis: Faenza, Emilia-Romagna, Ravenna, Italië
Management: Franz Tost (Teambaas)
Technische staf: James Key (Technisch Directeur)
Stichter: Dietrich Mateschitz

Coureurs: 33. Max Verstappen (NED)
55. Carlos Sainz Jr. (ESP)
Test coureurs: Pierre Gasly (FRA)
Niko Kari (FIN)
Sérgio Sette Câmara (BRA)
Luis Leeds (AUS)
Eerste Race: Grand Prix van Bahrein 2006
Laatste Race: Grand Prix van Abu Dhabi 2015
Races: 185
Constructeurskampioenschap: 0
Coureurskampioenschap: 0
Race Overwinningen: 1
Pole Posities: 1
Snelste ronden: 0
Eindpositie 2015: 7de (67ptn)

Bolide

Naam: Toro Rosso STR11
Motor: Ferrari 059/4 (2015)
Versnellingsbak: Toro Rosso 8-traps
Batterij: Ferrari Litium-ion
Gewicht: 702kg
Brandstof: Shell V Power
Smeermiddelen: /
Remmen: Brembo remschijven en blokken
Brake by wire: Toro Rosso

Analyse

Reünie met het steigerende paardje

Toro Rosso had vorig jaar een van de beste chassis’ op de grid staan, dit tot veel smaad van de andere teams die hun aerodynamisch pakket niet zo op orde hadden als James Key, en dit dan ook nog eens met een budget dat een stuk lager ligt dan zusterteam Red Bull.
De problemen die Toro Rosso ervan weerhielden zich te onderscheiden als een topper van het middenveld waren toch echt wel de tekortkomingen van de Renault krachtbron, die te langzaam was op de rechte stukken en meer dan eens onbetrouwbaar bleek.
Dankzij het uitstekende debuut van zowel Max Verstappen als Carlos Sainz jr. werd het seizoen alsnog een van de beste ooit voor het kleine Italiaanse team.

Het mag dus altijd beter en de kansen voor het team om dat te realiseren zijn er dit jaar echt wel. Het team wist zich ten tijde van het motorendebacle van Red Bull te verzekeren van een nieuwe motorendeal met Ferrari, geen onbekende voor de heren uit Faenza. Het enige nadeel is wel, dat het de power units uit 2015 betreft.
Dit betekent, dat het team dit jaar geen upgrades of dergelijks zal ontvangen, aangezien het voor Ferrari geen zin heeft om nog geld te spenderen aan zo’n oud ontwerp.

Opsteker voor het team is, dat de eenheid die Ferrari levert gelijk is aan die, die het steigerende paard gebruikte in de laatste race van het vorige seizoen.
Het mag dus te verwachten zijn dat die nog steeds hoog aangeschreven zijn en een stuk betrouwbaarder zijn dan de motoreenheden van Renault.

De deal met Ferrari werd pas getekend op 1 december, wat meteen opnieuw voor een hele nieuwe berg aan problemen zorgde. De verloven werden meteen ingetrokken en alle zeilen moesten bijgezet worden om op tijd de auto klaar te krijgen voor het testseizoen. Het lukte dan ook maar net de STR11 klaar te krijgen voor de eerste test. De grootste uitdagingen was dan ook de omslag naar Ferrari, aangezien de achterkant van de auto initieel ontworpen was voor de Franse motoren, die helemaal niet dezelfde grootte en positionering hebben. Ook de integratie van de Red Bull versnellingsbakken die ook afgesteld waren voor Renault motoren was niet evident om te integreren en opnieuw af te stellen.

Opnieuw mag Toro Rosso alle lof ontvangen, want ook dit jaar trekt het ontwerp de aandacht van de media. Het ziet ernaar uit, dat James Key erin geslaagd is om zijn ontwerp nog scherper te stellen. De achterkant van de auto is zelfs smaller dan die van McLaren, die sowieso al staan te pronken met hun size-zero concept. Allround weet het team voor het tweede jaar op rij zich te meten met de top, het is te hopen voor hen dat ze het dit jaar ook hard kunnen maken op de baan.

Max Verstappen heeft in zijn jeugdige enthousiasme (overmoed?) geroepen dat hij podiums wil halen in 2016. Nu kun je dat bluf noemen, maar Max Verstappen is niet zonder reden de oorzaak dat Scudería Toro Rosso met andere ogen en vooral met veel meer ogen bezien wordt door de wereld. Max was de revelatie van het vorige seizoen door zijn vermogen onomwonden duidelijk te maken wat hij van controversiële dingen vind zonder zijn knuffelgehalte te verliezen door brute inhaalacties zonder met zijn ogen te knipperen en vooral, zonder brokken te maken met een –voor een rookie zeker- onwaarschijnlijke wagenbeheersing.

Buiten Nederland heeft Verstappen vooral in Groot Brittannië een sterke fanbase opgebouwd in korte tijd, en niet bij de minsten. Zo zijn de oud-F1 rijders David Coulthart, Alan McNish en Martin Brundle werkelijk hartstochtelijke Verstappenfans te noemen en aangezien ze respectievelijk bij Channel 4 en Sky Sports werken als commentatoren heeft dat een effect op de fanbasis van Verstappen in grote delen van de wereld. Hoe dat zo komt? Nou, als je dat gemist hebt dan was je waarschijnlijk backpacken in Australië zónder telefoon.

Verstappen heeft zijn motto in de praktijk waargemaakt en inhalen tot kunst verheven. En dat stemt een ieder tot vreugde, want inhaalacties maken racen en vooral Formule 1 tot kijksport. Voor optochten hebben we genoeg aan het bloemcorso van Zundert. Zo’n rijder wil ieder team hebben en we mogen daarom nog veel verwachten van Max Verstappens carrière.

Maar zijn teamgenoot is -hoewel door veel pech lastiger te analyseren- ook een potentiële kampioenenkiller. In het begin van het seizoen heeft hij dat al laten zien door betere resultaten neer te zetten dan Verstappen en in de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi wist Sainz in de kwalificatie en in de race Verstappen voor te blijven.
In de tussentijd had Sainz ongelofelijk veel pech en nu en dan wat knullige beslissingen. Ook is zijn team vaak wat langzamer met de pitstops en heeft Sainz twee keer een drive through penalty gekregen voor te hard rijden in de pitstraat, veroorzaakt door verkeerd instellen van de zogenaamde pitlimiter, een knop op het stuur waarmee de snelheid wordt begrensd.

Kijken we naar de paar races waarin de omstandigheden tussen Verstappen en Sainz gelijk waren, dan laat Sainz minstens zulk goed werk zien als Verstappen.
Of het nu zo is dat die omstandigheden zodanig zijn geweest, of dat ze door de rijder beïnvloed zijn geweest, of dat het puur geluk c.q. pech was dat Max Verstappen minder vaak uitviel dan Sainz, dat zullen we wellicht dit seizoen gaan zien als Toro Rosso Ferrari motoren uit 2015 in het chassis hangt.

Verwacht opnieuw vuurwerk van deze ongetwijfeld getalenteerde heren.

Wintertest

Verwacht opnieuw vuurwerk van deze ongetwijfeld getalenteerde heren.

Wintertest

Toro Rosso kende een ongekend sterk testseizoen waarbij ze enkel Mercedes voor moesten laten gaan op het vlak van kilometers. De wagen is ontzettend betrouwbaar gebleken. In de eerste week leken er problemen te zijn met de voor de Renault ontwikkelde versnellingsbakken maar het team loste die snel op en reed de ene sterke dag na de andere bij elkaar. Ook de tijden die het team reed deed het optimisme bij het team stijgen. Men had het zo moeilijk gehad om de auto te bouwen en nu bleek hij gewoon ijzersterk te zijn.

Franz Tost riep deze twee weken zelfs uit tot de beste ooit die het team gekend heeft. Iedereen binnen het team hoopt dat ze samen met Williams, Red Bull en Force India de strijd kunnen aangaan om de derde plek in het WK, al tempert Tost die verwachtingen. Hij hoopt twee plaatsjes op te schuiven naar de vijfde stek.

Andiamo!

Ondanks de moeilijke winter lijken alle elementen aanwezig om het vorige seizoen te evenaren en zelfs te overtuigen, vooral in de eerste seizoenshelft is zal het belangrijk blijken om zoveel mogelijk uit de betrouwbaarheid uit één-jaar oude motoren te halen. Met twee jonge honden die hun vuurdoop erop hebben zitten moet er veel mogelijk zijn. Ze zullen allebei gebeten zijn om elkaar het vuur aan de schenen te leggen, en als het kan, ook die van de Red Bull jongens.

Televisiekijkend Nederland en België mag weer hopen op een mooi seizoen maxmania, en de hele F1 kijkt mee over zijn schouder.

Analyse door Maikel Joosten en Robbert van Brenkelen

Wat denk jij over de kansen van Toro Rosso? Kom lekker mee keuvelen met onze forumleden.