Vorig jaar keerde de Formule 1 na een afwezigheid van 11 jaar terug op de Red Bull Ring in Oostenrijk. De relatief korte baan nabij het plaatsje Spielberg werd dankzij de investering van Red Bull van de grond af opnieuw opgebouwd. GPPits vertrok naar Oostenrijk om te kijken hoe het circuit er anno 2015 bij ligt en Red Bull opende voor ons graag haar deuren!

Gered van de ondergang
Het is 2003 als de A1 Ring in het Oostenrijkse Spielberg de Formule 1 Grand Prix verliest dankzij het Europees verbod op tabaksreclame. In navolging van de Formule 1 vertrekken ook andere grote raceklassen van het circuit en raakt het in verval.

Red Bull directeur Dieter Mateschitz ziet echter wel brood in het circuit, wat ooit door het leven ging als de roemruchte Österreichring, en koopt het complex op. De Oostenrijkse zakenman heeft grote plannen met de omloop en wil zelfs een deel van de oude Österreichring in ere herstellen.

Omwonenden van het circuit steken hier echter een stokje voor, en hoewel de sloop van onder andere het pitgebouw, de tribunes en een deel van het circuit al begonnen zijn, kunnen de plannen voor wederopbouw voorlopig geen doorgang vinden.

In 2008 krijgt Mateschitz echter toch groen licht om het circuit opnieuw op te bouwen en is de (her)geboorte van de Red Bull Ring een feit.

Hypermodern complex
In 2011 wordt het circuit heropend, al is het in kleinere vorm dan wat Mateschitz in eerste instantie in gedachten heeft. Zo blijft de oorspronkelijke lay-out van de A1 Ring behouden en worden de restanten van de oude Österreichring gelaten voor wat ze zijn.

Wat wel sterk veranderd is zijn de faciliteiten rondom het circuit. Zo is er een compleet nieuw pitgebouw uit de grond gestampt, en als nieuw kenmerkend aangezicht de ‘Red Bull Wing’ toegevoegd.

In de ‘Red Bull Wing’ zit een Red Bull fan-shop waar men merchandise kan kopen. Verder staan er Red Bull Racing, Toro Rosso en Sauber wagens tentoongesteld en kan er plaats genomen worden in één van de Red Bull simulatoren. Daarnaast is er door het hele gebouw Red Bull Racing en Toro Rosso memorabilia te zien zoals voorvleugels en motorkappen.


De ‘Red Bull Wing’ is het paradepaardje van het circuit.


De Toro Rosso STR9 van Jean Eric Vergne en Daniil Kvyat uit 2014.


Met deze Red Bull RB6 pakte Mark Webber bijna de wereldtitel in 2010.


Lange tijd sponsorde Red Bull het Sauber team. Hier de Sauber C14 uit 1995.


Diverse Red Bull Racing en Toro Rosso memorabilia is te zien.


Voor mensen die een virtueel rondje Red Bull Ring willen doen is er een simulator geplaatst.

Het pit-complex is volledig nieuw gebouwd en voorzien van alle benodigdheden om het de sportcommissarissen, circuit personeel en gasten van het circuit het zo aangenaam mogelijk te maken.

Race control, de ruimte waar de wedstrijdleiding zit tijdens de races, bevat voldoende beeldschermen met zicht op alle delen van het circuit, zo kan een incident op de baan uit meerdere standpunten bekeken en beoordeeld worden.

De VIP ruimtes van het circuit zijn gesitueerd boven de pits met uitzicht op het rechte stuk. De VIP-ruimtes zijn buiten race weekends om ook te huren voor zakelijke doeleinden. Zo is het circuit ook functioneel wanneer er niet gereden wordt.


Race control bevat voldoende beeldschermen om het hele circuit in één oogopslag te overzien.


Het podium waar Nico Rosberg zich in 2014 én 2015 liet huldigen als winnaar.


De pitlane van de Red Bull Ring loopt behoorlijk steil omhoog.

Geschiedenis snuiven op het buitenterrein
Voor de geïnteresseerden in autosport-geschiedenis is het nog steeds mogelijk om een bezoek te brengen aan de restanten van de oude Österreichring. De eerste bocht, Hella-Light, is door Red Bull omgebouwd tot kartbaan, maar de contouren van de indrukwekkende bocht zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. De oude ring is verder nog te bewandelen tot de Dr. Tiroch Curve. Daarna sluit de huidige Red Bull Ring weer aan.


In de Hella-Light bocht van de Österreichring is een kartbaan opgebouwd.

Verder is er een monument geplaatst voor de Oostenrijkse Formule 1 wereldkampioen Jochen Rindt. Rindt was de eerste en tot nu toe enige coureur die de wereldtitel postuum opeiste. Naast het monument op het paddock is bocht negen op het huidige circuit vernoemd naar de wereldkampioen uit 1970.


Het Jochen Rindt monument. Rindt werd in 1970 postuum wereldkampioen.

Red Bull trots op eigen circuit
Over het hele complex is duidelijk te zien wie naamgever is van het circuit. Red Bull is trots op wat het heeft opgebouwd in Spielberg en dat is te merken. De rode stier komt over het hele complex in verschillende kunstzinnige vormen terug.


Deze glazen Red Bull is te zien in de entree van de Red Bull Wing.


De gedeeltelijk uit gerecyclede Red Bull blikjes opgebouwde stier op het binnenterrein.


Red Bull graffiti in het tunneltje onder het circuit door.

Toekomstperspectief
De Red Bull Ring timmert ook nog steeds verder aan de weg voor wat betreft het programma dat aangeboden wordt. Zo verwelkomt het circuit in September voor de tweede keer de Red Bull Air Race. In 2016 is naast de Formule 1 en het DTM ook de MotoGP te zien in Spielberg.

GPPits wil graag Red Bull, en vooral haar personeel die het kijkje achter de schermen mogelijk maakten (Stefan, Julia en Cynthia), bedanken voor een uniek kijkje achter de schermen op één van de meest moderne circuits van Europa. De indrukwekkende faciliteiten zijn wellicht een mooie garantie om de Formule 1 nog jarenlang te mogen verwelkomen op de Red Bull Ring.