Gegevens

Volledige Naam: Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Basis: Brackley, Northamptonshire, Verenigd Koninkrijk (chassis) / Brixworth, Northamptonshire, Verenigd Koninkrijk
Management: Niki Lauda (Niet-executieve voorzitter), Toto Wolff (Hoofd Mercedes Benz Motorsport), Paddy Lowe (Hoofd Technisch Departement), Andy Cowell (Mercedes-AMG High Performance Powertrains)
Technische staf: Aldo Costa (Engineering Directeur), Geoffrey Willis (Technologie Directeur), Mark Ellis (Performance Directeur)
Stichter: n.v.t.
Coureurs: 6. Nico Rosberg (GER)
44. Lewis Hamilton (GBR)
Test coureurs: 94. Pascal Wehrlein (GER) (Manor Racing)
Eerste Race: Grand Prix van Frankrijk 1954
Laatste Race: Grand Prix van Abu Dhabi 2015
Races: 128
Constructeurskampioenschap: 2 (2014 – 2015)
Coureurskampioenschap: 4 (1954 – 1955 – 2014 – 2015)
Race Overwinningen: 46
Pole Posities: 54
Snelste ronden: 38
Eindpositie 2015: 1ste (703 ptn)

Bolide

Naam: Mercedes W07
Motor: Mercedes PU106C-Type Hybrid
Versnellingsbak: Mercedes 8-traps
Batterij: Mercedes Litium-ion (Renault)
Gewicht: 702kg
Brandstof: Petronas Primax
Smeermiddelen: Petronas Syntium & Tutela
Remmen: Brembo carbon remschrijven en blokken.
Brake by wire: Vanvoor: Mercedes, Vanachter: Brembo

Analyse

Voldoende reserve in de tank?

In het weekend van de Grand prix op het Circuit of the America’s in Austin, Texas, sleepte Lewis Hamilton zijn derde wereldtitel binnen en werd Mercedes wereldkampioen bij de constructeurs. Een eclatant succes in een seizoen waarin Mercedes bijna ongenaakbaar was; een zeer betrouwbare motor, een snelle auto en een Lewis Hamilton die bijna foutloos bleef tot het moment dat hij met de titel ging lopen. Nico Rosberg, die na een slecht begin van het seizoen toch al snel Sebastian Vettel inhaalde op de tweede plek in het klassement en de achtervolging inzette op zijn Britse teamgenoot had in Austin het nakijken. En de pest in. Er werd met petten gegooid en nors gekeken.

Lewis Hamilton vierde daar in Austin zijn overwinning en wereldkampioenschap zelfverzekerd en vrolijk, Rosberg stond er als een schooljongetje die altijd als laatste gekozen wordt bij. Maar daarna was de beer los; in Mexico was Rosberg onverslaanbaar en misschien was het wel dat geweldige stadion daar, met die duizenden en duizenden dolgelukkige fans (hun Grand prix was terug!) die hem dat extra vertrouwen gaven waardoor hij iedere remming van zich afgooide en de laatste twee Grand prix in Brazilië en Abu Dhabi ook op zijn naam schreef. Mercedes won alles wat er te winnen viel, slechts drie keer wist een ander team er met de winst vandoor te gaan, het was alle drie de keren Ferrari met Vettel achter het stuur en de rest van de races werden op naam geschreven van de mannen uit Stuttgart.

En dat is dan mooi, daar sta je dan na een seizoen keihard werken, de hele wereld over geweest en alles gewonnen wat je kon winnen en dan is het december, dan zet je de prijzen in de kast, je kijkt nog een keer naar die auto, rolt ‘m het museum in en je kunt opnieuw beginnen, net als andere teams.

Maar er is wel één verschil, die andere teams hebben iets te winnen, Mercedes kan bijna alleen maar verliezen. Suprematie is leuk als je er middenin zit, maar nu wordt het spannend: kun je de innovaties vinden die werkelijk tot verbetering leiden, of ga je innoveren en blijk je de verkeerde keuzes te hebben gemaakt als het hele spul aan de andere kant van de wereld in Melbourne op zondagavond de eerste race achter de rug heeft en die ander heeft gewonnen?

Omgaan met druk is voor iedereen in de Formule 1 usance, maar voor de winnaar van vorig jaar is die druk misschien wel het grootst.

Dit seizoen zou daarom wel eens het jaar worden waar de suprematie van Mercedes niet langer van zelfsprekend is. De uitdager? Dat dekselse paard uit Maranello dat eindelijk haar zaakjes op orde blijkt te krijgen.

Om de rooien te pareren komt Mercedes uit met de W07, de derde evolutie van dezelfde filosofie uit het turbo tijdperk. Ook opnieuw lijkt het team erin geslaagd te zijn om een auto die al snorhard ging, sneller te maken. Een herziening van de manier waarop we bargeboards zien werd door de concurrentie al met grote ogen onthaald en een dunnere achterkant van de wagen moeten voor verbeterde airflow zorgen.

Ook in het motorcompartiment claimt het team dat het opnieuw stappen gemaakt heeft. Men beweert al langer bij AMG dat ondanks de ijzersterke betrouwbaarheid en snelheid, er nog een hoop preformance ontgrendeld kan worden. Je kan je natuurlijk afvragen hoeveel spelling Mercedes nog heeft voordat het een muur tegenkomt en dat de competitie hen zal bijhalen. Maar neem maar aan de het hele AMG pakket het beste op de grid zal blijven. Ferrari kan alleen maar hopen dicht genoeg in de buurt te geraken voor de komende tijd.

Mercedes had eigenlijk maar een probleem in 2015 en dat was de onderlinge verhouding tussen de rijders. De heren waren ooit vrienden, maar Hamilton en Rosberg, die al sinds hun jeugd tegen elkaar racen en in de prille fase van hun carrière bevriend raakten, hebben sinds zij samen rijden voor Mercedes AMG een toenemende animositeit aan de dag gelegd.

Kort voor de Grand Prix van Abu Dhabi verklaarde Lewis volgens autosport.com in Kuala Lumpur: Als kinderen waren we vrienden en dat is wat het is. Het is niet zo, dat we tegenwoordig vrienden zijn. In de media probeert men onze jeugdvriendschap wat op te blazen, maar zo dik waren we niet. Nico heeft zijn vrienden, ik heb de mijne. We gaan heus niet samen uit eten, we willen ook niet samen feesten, we gaan niet naar de film en we gaan ook niet samen chillen. We zijn zware concurrenten, ik wil van hem winnen en hij van mij. Misschien dat we ooit, als we gestopt zijn nog eens bij elkaar komen en rustig gaan zitten en dan lachen om wat er tussen ons gebeurt nu.

Nu heeft Toto Wolff, de CEO van Mercedes AMG F1 Team duidelijk gemaakt dat hij het met die relativering niet per sé eens is, hij constateerde dat het gedrag van de heren coureurs niet goed is voor de sfeer in het team, dat het niet goed is voor de beeldvorming en dat hij zal bezien of er desnoods een verandering in samenstelling van het team moet komen.

In een interview met Motorsport.com verklaarde hij: De aanhoudende problemen die zich voordoen telkens als een van de rijders verliest zijn niet langer acceptabel. We zitten ermee, dat we soms tot het uiterste moeten gaan om een race te winnen en dan hebben we aan het eind altijd een van de twee in de gordijnen. Dat straalt af op het team, en dat moet maar eens afgelopen moet zijn. Drie jaar geleden hebben we bewust gekozen voor een line-up van twee gelijkwaardige topcoureurs. Werkende weg moeten we overwegen of dit de beste samenstelling is voor het team. Persoonlijkheid en karakters binnen het team zijn van doorslaggevend belang voor succes. Als we het gevoel hebben, dat het niet in overeenstemming is met de algemene consensus, teamgeest en kernwaarden van het team zouden we dat erbij kunnen betrekken als we besluiten moeten nemen over de ‘driver line-up’ verderop.

Op de vraag of dat betekent dat Mercedes dan een eerste en een tweede rijder aanwijst of dat hij eenvoudig doelde op een verandering van een van de rijders zei Toto Wolff: Ik denk dat het belangrijk is om getalenteerde rijders in de auto’s te hebben, maar we willen met ’nice guys’ werken.

Rosberg heeft een contract tot eind 2016 en Hamilton heeft een doorlopend contract tot en met 2018. Als Mercedes echt de balen krijgt van het gedoe zou daar best iets kunnen veranderen, al zal Wolff zijn uitspraken vooral zo scherp geformuleerd hebben om met deze woorden de heren coureurs wakker te prikken en duidelijk te maken dat het zo niet verder gaat.

Wintertests

Zoals naar goede gewoonte reed Mercedes tijdens het testseizoen de competitie compleet naar huis. Men legde zowaar ruim zeven (!) Grand Prix afstanden af op het Circuit de Catalunya. Geen enkel ander team kon zulke cijfers voor leggen. Slechts een keer stond de Mercedes stil met een klein probleempje dat op enkele minuten gefikst was.

Het is het vaste mantra geworden van de zilveren ster, vanaf dag een tot de laatste laten zien dat hun wagen niet kapot te krijgen valt. Alleen als de competitie er zelf tegen aan rijdt.

De rondetijden blijven daarentegen nogal beperkt. Wat neit te verwonderen valt als je weet dat Mercedes zich op vraag van Pirelli vooral toespitste op het gebruik van de medium compound.

Epische tweestrijd, of opnieuw onderlings-duel?

Ook Mercedes maakte zich nogal zorgen over de pace die Ferrari ten toon stelde tijdens de wintertests. Het ziet er dus naar uit de Lewis en Nico dit jaar moeten oppassen dat hun interne strijd Ferrari niet de kans geeft om ook daadwerkelijk mee te doen voor de titels. Het team mag dan wel aangeven dat ze de uitdaging van Ferrari serieus neemt en leuk zou vinden voor de sport, diep van binnen willen ze echt wel gewoon verder domineren zoals ze dat in 2014 en 2015 al deden. Geen enkel team op de grid zou het leuk vinden om een dominantie periode ten einde te zien komen.

Verwacht dat Mercedes gewoon opnieuw ‘bulletproof’ aan de start van het seizoen zal verschijnen, en dat Ferrari alles uit de kast zal moeten halen om een kans te maken op een gelijkwaardig gevecht. Daarentegen zou een epische strijd met Ferrari een mogelijke titel veel meer glans geven dan de vorige twee, en dat willen we allemaal, toch?

Analyse door Maikel Joosten en Robbert van Brenkelen

Wat denk jij over de kansen van Mercedes? Kom lekker mee keuvelen met onze forumleden.