Race 2: Grote Prijs van Brazilië
26 maart 2000
Autodromo José Carlos Pace, Interlagos, São Paulo
71 ronden van 4,309 km. Totaal: 305,909 km
Weer: droog, bewolkt en erg warm

Twee weken na de openingsrace in Melbourne trekt het Formule 1-circus naar de andere kant van het zuidelijk halfrond, voor de traditionele Grote Prijs van Brazilië, op het korte, snelle, bochtige, heuvelachtige en omwille van de slechte staat van het asfalt vooral hobbelige Interlagos-circuit nabij São Paulo. Tegenwoordig vindt deze race tegen het einde van het seizoen plaats, maar in 2000 valt de Zuid-Amerikaanse manche van het WK nog steeds in het voorjaar.

Nog voor het weekend valt er al belangrijk nieuws te rapen in de paddock. Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu immers officieel geworden: Renault heeft het Benetton-team overgekocht met de bedoeling een comeback te maken als constructeur. De komende twee seizoenen worden overgangsjaren; met ingang van 2002 verdwijnt de naam Benetton uit de Formule 1 en keert Renault terug met een fabrieksteam.

De overname impliceert het afscheid van de Benetton-familie, de oude eigenaars van het team, aan de Formule 1. In Brazilië is teambaas Rocco Benetton, die zijn troepen in Australië nog leidde, al niet meer aanwezig. In zijn plaats zit een oude bekende terug op de pitmuur: Flavio Briatore. De flamboyante Italiaan, oud-teammanager van Benetton en de afgelopen twee jaar met Supertec verantwoordelijk voor de preparatie en verkoop van Renault-klantenmotoren aan Williams, Benetton, BAR en Arrows, zal het team de komende jaren voorbereiden voor de definitieve terugkeer van de Franse autofabrikant.

VRIJDAG EN ZATERDAG

Voor het eerst sinds de betreurde Ayrton Senna rijdt er dit jaar met Rubens Barrichello weer een Braziliaan bij een topteam. Zijn Formule 1-gekke landgenoten hopen dan ook op een knappe prestatie van Rubinho voor eigen publiek en komen massaal naar de omloop afgezakt.

De nieuwbakken Ferrari-coureur doet in de eerste vrije training wat het publiek van hem verwacht. Hij is snelste, voor Mika Häkkinen, David Coulthard en Michael Schumacher. ’s Namiddags rijdt de wereldkampioen de beste tijd, voor Schumacher, Coulthard en Barrichello. Beide Arrows-coureurs Pedro de la Rosa (vijfde) en Jos Verstappen (zevende) zitten er ook goed bij.

Op zaterdagvoormiddag bevestigen McLaren en Ferrari hun huidige dominantie door opnieuw de eerste vier plaatsen in de derde vrije training in te nemen: Häkkinen voor Barrichello, Coulthard en Schumacher. Mika Salo is minder succesvol: bij de Finse Sauber-coureur breekt aan het einde van het zeer hobbelige rechte stuk bij start en finish plotsklaps de achtervleugel af, waardoor de coureur een flinke crash maakt. Hij komt echter met de schrik vrij.

De officiële kwalificatietraining staat bol van de incidenten en moet niet minder dan drie keer stilgelegd worden omwille van reclameborden die naar beneden komen. Jean Alesi kruipt door het oog van de naald wanneer hij één zo’n reclamebord maar op een haartje mist.

Omwille van de regendreiging – tegen het einde van de sessie gaat het effectief regenen en worden de tijden niet meer verbeterd – gaat iedereen zo snel mogelijk naar buiten. Häkkinen is aanvankelijk de snelste voor Barrichello, maar Coulthard weet uiteindelijk net als in Melbourne de tweede plaats naast zijn teamgenoot op te eisen, die zijn tweede pole op rij scoort.

De eerste twee startrijen zien er identiek uit aan die van Melbourne, want Schumacher en Barrichello nemen de tweede rij in. De Duitser beschadigt zijn auto wanneer hij in één van zijn snelle rondjes naast de baan gaat; gelukkig voor hem is in 2000 de reservewagen nog steeds toegelaten.

Giancarlo Fisichella en Eddie Irvine rijden een knappe vijfde en zesde tijd en starten op de derde startrij. Heinz-Harald Frentzen, Ricardo Zonta, een uitmuntende Jenson Button en Jacques Villeneuve maken vervolgens de top tien vol. Ralf Schumacher, Jarno Trulli – wiens slechte startplaats mag toegeschreven worden aan een spin in zijn eerste snelle ronde – en Alexander Wurz gaan Verstappen vooraf.

De Nederlander kan zijn goede prestaties van in de vrije trainingen niet herhalen in de officiële kwalificatie; de chaotische omstandigheden waarin deze plaatsvindt zijn daar mede debet aan. Alesi, de la Rosa, Johnny Herbert, Marc Gené, Nick Heidfeld, Pedro Diniz, Gastón Mazzacane en Salo sluiten de rij.

De Saubers van Diniz en Salo zullen op zondag niet starten. In navolging van Salo op vrijdag krijgt ook Diniz in de kwalificatietraining met een gebroken achtervleugel te maken. Het Zwitserse team trekt zich om veiligheidsredenen terug voor de race. Hoofdontwerper Leo Ress fungeert als zondebok en wordt door teambaas Peter Sauber aan de kant geschoven ten gunste van Willy Rampf.

ZONDAG

Op zondagmorgen is Häkkinen de snelste in de warm-up, voor Schumacher, Coulthard, Barrichello en Verstappen. De Nederlander lijkt vastbesloten om zijn pech in de kwalificatie goed te maken in de race.

Onder een bewolkte hemel gaat de race na de middag van start. Het zal echter de hele wedstrijd lang droog blijven. Beide Ferrari-coureurs staan, in tegenstelling tot de McLaren-rijders, op een tweestopstrategie. Voor Schumacher en Barrichello komt het er dan ook op aan met hun lichtere wagens zo snel mogelijk hun opponenten te passeren op de baan en een kloof te slaan.

Bij de start is Häkkinen als snelste weg, doch Schumacher slaagt er al onmiddellijk in zich langs Coulthard te wringen naar de tweede plaats. Na hen volgen Barrichello, Irvine, Fisichella, Frentzen, Zonta, de snel gestarte Trulli en Villeneuve. Ook Verstappen is goed weg en wint een paar plaatsen, ten koste van de Williams-coureurs.

Al na de eerste doortocht neemt Schumacher vooraan het commando over, terwijl teamgenoot Barrichello de derde plaats van Coulthard afsnoept. Verstappen blijft verder oprukken in het middenveld: zowel Villeneuve, Zonta, Frentzen als Fisichella moeten er aan geloven. De Limburger is aan een ijzersterke race bezig, zoveel is duidelijk.

Wurz en Heidfeld (motor), Alesi (elektrisch probleem) en Villeneuve (versnellingsbak) zijn de eerste uitvallers. Na twintig ronden heeft Schumacher vooral al een flinke voorsprong bij elkaar gereden wanneer hij binnenkomt voor zijn eerste pitstop.

Doordat Barrichello enkele ronden eerder eindelijk voorbij Häkkinen geraakt is, ligt de Braziliaan nu tot grote vreugde van zijn landgenoten op kop van de race. Op hetzelfde moment spint Irvine van de baan. Voor de Noord-Ier eindigt de race in de bandenstapels.

Na Barrichello’s stop, die hem naar de vierde plaats doet terugvallen, is Häkkinen opnieuw leider, voor Schumacher en Coulthard. Trulli en Verstappen zijn vijfde en zesde. Coulthard krijgt last van een defecte derde versnelling, waardoor hij de rest van de race in vierde of hoger rondrijdt.

Na zevenentwintig ronden is het over en sluiten voor Barrichello wanneer hij met een hydraulisch probleem vertraagt. De Ferrari-coureur rijdt nog terug naar de pits, waar het onvermijdelijke verdict echter wacht: opgave. Eens te meer kent de Braziliaan weinig geluk in eigen land; vierde in 1994 is nog steeds zijn beste prestatie op Interlagos.

Drie ronden later komt ook Häkkinen plotseling onaangekondigd de pit binnenrijden, een paar ronden te vroeg voor zijn geplande pitstop. De Fin parkeert zijn auto meteen in de box; de motor heeft het begeven. De wereldkampioen begint het seizoen met een dubbele nulscore. Een ronde later valt ook Gené uit met een motordefect.

Michael Schumacher lijkt nu net als in Australië op een gemakkelijke zege af te stevenen. De Duitser heeft geen last van Coulthard, die omwille van zijn versnellingsbakproblemen niet voluit kan gaan. Een sensationele derde is ondertussen Verstappen. De Limburger valt na zijn pitstop terug, maar moet normaal gezien terug naar voren oprukken wanneer de wagens voor hem hun stop maken.

Na verloop van tijd worden de rondetijden van de Arrows-coureur echter alsmaar langzamer. Verstappen blijkt er fysiek helemaal gesloopt bij te zitten en wordt rondenlang op de hielen gezeten door Button. Vijftien ronden voor het einde is de jonge Brit er voorbij. Teambaas Tom Walkinshaw is achteraf ‘not amused’ over de conditie van zijn piloot, die hier kostbare punten vergooit.

Herbert (versnellingsbak) is de laatste uitvaller. Fisichella rijdt na het leidende duo onbedreigd op de derde plaats rond, voor Frentzen, Trulli (die omwille van bandenproblemen zijn teamgenoot opnieuw moet laten voorgaan), Ralf Schumacher, Button, Verstappen, de la Rosa, Zonta (die veel tijd verliest wanneer hij stilvalt bij zijn pitstop) en Mazzacane. In deze volgorde gaan ze ook door de finish.

Na de race wordt Coulthard uit de uitslag geschrapt wegens een onreglementaire voorvleugel. Na Salo in Australië is hij dit jaar al de tweede piloot die dit overkomt. Alle coureurs na hem schuiven een plaatsje op. Fisichella wordt tweede, Frentzen derde, Trulli vierde en Ralf Schumacher vijfde.

Jenson Button behaalt door de zesde plaats die hem in de schoot geworpen wordt het eerste WK-punt uit zijn carrière. Hij is daarmee meteen ook de jongste coureur ooit die punten scoort. Verstappen eindigt een race die vooraf zoveel beloofde met lege handen op een frustrerende zevende plaats, net buiten de punten.

In de WK-stand voert Michael Schumacher na twee races de stand aan met nog steeds het maximum van de punten. Fisichella is tweede op al twaalf punten, Barrichello en broertje Ralf volgen op de derde plaats. McLaren is nog steeds puntenloos. Voor het Britse topteam de hoogste tijd om zich te herpakken.

DE UITSLAG

1. Michael Schumacher (Ferrari)
2. Giancarlo Fisichella (Benetton-Playlife)
3. Heinz-Harald Frentzen (Jordan-Mugen Honda)
4. Jarno Trulli (Jordan-Mugen Honda)
5. Ralf Schumacher (Williams-BMW)
6. Jenson Button (Williams-BMW)
7. Jos Verstappen (Arrows-Supertec)
8. Pedro de la Rosa (Arrows-Supertec)
9. Ricardo Zonta (BAR-Honda)
10. Gastón Mazzacane (Minardi-Fondmetal)

Gediskwalificeerd:
David Coulthard (McLaren-Mercedes)

Pole: Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes) 1’14”111
Snelste ronde: Michael Schumacher (Ferrari) 1’14”755

WK-STAND:

Rijders:
M.Schumacher 20, Fisichella 8, Barrichello 6, R.Schumacher 6, Frentzen 4, Villeneuve 3, Trulli 3, Zonta 1, Button 1

Constructeurs:
Ferrari 26, Benetton 8, Jordan 7, Williams 7, BAR 4

Wordt vervolgd..

By SDG