Na een best leuke Q1, een iets minder leuke Q2 en een al helemaal oersaaie Q3 werd zondag beslist om het nieuwe kwalificatiesysteem meteen weer af te voeren voor de rest van het seizoen. Nu, vier dagen later, lijkt het er echter op dat in Bahrein opnieuw het nieuwe systeem zal gebruikt worden, weliswaar in aangepaste vorm.

Gedurende de komende uren zal een definitieve beslissing vallen. Het voorstel zou inhouden dat Q1 en Q2 zouden verlopen zoals dat het geval was in Australië (met iets meer totale rijtijd), maar Q3 zou dan verreden worden zoals dat de vorige jaren gebeurde. In Q3 was er amper actie op de baan in Melbourne en de grid lag al vast ver voor het einde van de sessie. Dit is iets wat de organisatie natuurlijk wil vermijden en samen met de teams werd zondag al beslist het systeem af te voeren en terug te keren naar het oude.

De FIA was het echter niet helemaal eens met die beslissing en ging meteen op zoek naar een alternatief, dat dus gevonden werd in het hierboven beschreven format. Op die manier hoopt de FIA meer informatie te verzamelen over de werking van het format en of het kan slagen in de toekomst. De beslissing voor Bahrein moet echter wel voor vanavond 20u genomen worden.

Voor de lange termijn wordt voorlopig nog niets beslist en gaat men het verloop in Bahrein afwachten. Het is dus onduidelijk hoe de kwalificatie er voor de rest van het seizoen uit zal zien. Om het nieuwe systeem af te voeren is het vereist om een unaniem akkoord te bereiken tussen alle teams, de strategy group én de FIA zelf. Zolang de FIA dwarsligt zal het systeem van Australië actief blijven, ook al willen alle teams dat niet. Het compromis wordt dus de meest waarschijnlijke oplossing.

Pirelli en Force India hadden zo ook hun twijfels of het systeem wel volledig moest afgevoerd worden. Zij zagen enkel een probleem met Q3, maar zouden niet tegen de andere teams ingaan moesten zij van format willen wijzigen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!