Volgend jaar gaan er zoals altijd wel enkele nieuwe regels in werking, zowel op technisch als op sportief vlak. Tijd om deze regeltjes eens op een rijtje te zetten.

Één bandenleverancier
Vanaf volgend seizoen zal er slechts één bandenleverancier aanwezig zijn in de Formule 1. Bridgestone heeft van de FIA het alleenrecht gekregen als bandenleverancier tussen 2007 en 2010. Gedurende het hele seizoen zal Bridgestone aan elk team hetzelfde type band met dezelfde kwaliteiten leveren. Tijdens een Grand Prix-weekend zijn dat dus de zachte en de harde banden. In totaal mag men per raceweekend veertien sets gebruiken; vier sets banden op vrijdag en tien gedurende de rest van het weekend.

Vrijwillig Testakkoord
Alle teams zijn unaniem akkoord gegaan met het vrijwillig vroeger introduceren van de testschema’s voor 2008. Dat wil zeggen dat elk team jaarlijks een testlimiet van 30 000 kilometer opgelegd krijgt, zij mogen zelf kiezen hoe ze die kilometers invullen. Even een vergelijking: Renault testte vorig jaar 50 000 kilometer, dat wordt dus bijna gehalveerd.

Gehomologeerde motoren
Vanaf 2007 zal het ontwikkelen van de motor tot een minimum herleid worden. Elke motor krijgt een maximum van 19000 toeren per minuut opgelegd, en als basis moeten zij de motor gebruiken die de teams gebruikten tijdens de Grand Prix’ van China en Japan of Japan en Brazilië eind dit seizoen. In 2007 zullen alle motoren opnieuw twee races moeten meegaan.

Gebruik van de motoren
De reglementen van vorig jaar blijven van kracht, dat wil dus zeggen dat een motor twee weekends moet meegaan. Lukt dat niet, krijgt de coureur een gridpenalty van tien plaatsen. Het enige verschil met vorig jaar is de term ‘race weekend’. Daaronder verstaat men vanaf volgend seizoen enkel zaterdag en zondag, en niet langer vrijdag. Een team mag dus een andere motor gebruiken voor de vrije trainingen op vrijdag.

Vrijdag tijdens de Grand Prix-weekends
Het tijdschema op vrijdag wordt aangepast om zo meer actie op de baan te krijgen, en meer te laten zien aan de toeschouwers. De twee trainingssessies worden met dertig minuten verlengd, deze duren nu anderhalf uur. Het volledige tijdschema van een weekend moet nog bekend gemaakt worden door de FIA. Een team mag maximum twee wagens inzetten, maar wie die twee wagens bestuurd mag het team zelf beslissen; of de twee vaste coureurs, of een derde rijder van het team.

Sportief Reglement
Er zijn enkele details gewijzigd in het Sportief Reglement, waaronder de incidenten, de banden, de raceweekends en dergelijke. Wie de details eens wilt doornemen kan altijd het Sportief Reglement van de FIA doorlezen.

Technisch Reglement
Zoals elk jaar zijn ook dit jaar de crashtest wat verzwaard, waaronder de frontale botsingen. Nieuw is een GPS-systeem dat de coureurs moet waarschuwen voor vlaggen die gezwaaid worden op het circuit, en die het werk van de marshalls gemakkelijker moeten maken. Dit werd goedgekeurd na de Grand Prix van Hongarije, waar zowel Michaël Schumacher als Fernando Alonso respectievelijk de gele en de rode vlag negeerden. Ook krijgen de wagens een soort van indicator mee, die de hulpdiensten duidelijk moeten laten maken over hoe zwaar de impact was tijdens een crash.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter