Kent u hem nog? Gerhard Gribkowsky, de man die dacht dat hij Bernie Ecclestone een pootje kon lichten.

In plaats daarvan staat de oud-bankier sinds vorig jaar oktober voor de rechter op verdenking van het aannemen van steekpenningen, corruptie en belastingontduiking. Gribkowsky zit inmiddels al 17 maanden vast en maakte tot voor kort gebruik van zijn zwijgrecht.

De Duitser was als risk-manager in 2006 namens de Bayerische Landesbank [BayerenLB] verantwoordelijk voor de verkoop van de aandelen van de Formule 1 aan de investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De bank verloor destijds 66 miljoen euro, de bankier stak volgens de aanklagers 32 miljoen euro in eigen zak.

Hoe zat dat ook al weer?

Belanghebbenden meenden bij de verkoop aan CVC te weinig geld te hebben gekregen voor hun aandelen en eisten een onderzoek naar de gang van zaken. In het onderzoek kwam naar voren dat Bernie Ecclestone geld had betaald aan Gribkowsky. De aanklager meende dat dit steekpenningen zouden zijn, omdat de rechten beneden de marktwaarde zouden zijn verkocht aan een investeerder die Ecclestone goed gezind was. Althans, zo werd er gefluisterd in de wandelgangen van de paddock.

De Brit betoogde echter dat de zaken anders lagen. Hij betaalde Gribkowsky omdat de Duitser had aangegeven Ecclestone het leven moeilijk te maken met betrekking tot zijn familie-trustfund Bambino Holdings, waar de Formule 1-aandelen van de Brit zijn ondergebracht.

Niet dat het geholpen heeft, want de Britse Belastingdienst raakte alsnog zeer geïnteresseerd in Bambino Holdings.

Naar verluid is Gerhard Gribkowsky nu bezig een deal te sluiten met justitie, waardoor er naar alle waarschijnlijkheid binnenkort een einde komt aan een slepende rechtszaak. Afgelopen vrijdag werden de slotpleidooien uitgesteld vanwege de gesprekken tussen de advocaten van Gribkowsky en de aanklagers.

Volgens een woordvoerder van justitie zullen de huidige gesprekken met de rechtbank duidelijk moeten maken of Gribkowsky zijn betrokkenheid toegeeft of niet. Afhankelijk van die uitkomst bepaalt de rechter de strafmaat.