De FIA wil de rol van vrouwen in de autosport uitbreiden en jong vrouwelijk racetalent ondersteunen. Daartoe heeft zij de ‘FIA Women in Motorsport Commission’ (WMC) ingesteld.

De Franse Michele Mouton is aangesteld als ere-ambassadrice van de WMC. Dat is niks nieuws, aangezien ze deze functie al sinds 2010 bekleed. Dat ze sinds gisteren vier vrouwelijke ambassadeurs heeft om haar bij te staan, is echter wel nieuw.

Mouton is een voormalige rally-coureur die aan vijftig WRC-evenement heeft meegedaan. Mouton wist er daarvan vier te winnen en was in 1982 vice-kampioen in het WRC, achter de Duitse rally-grootheid Walter Rörhl. Zij zal worden bijgestaan door Monisha Kaltenborn, Susie Wolff, Maria de Villota en Katherine Legge.

Kaltenborn is natuurlijk bekend als de ceo van het Formule 1-team van Sauber, terwijl Wolff in de DTM rijdt en daarnaast ontwikkelingscoureur is bij Williams. De Villota vervult eenzelfde rol bij Marussia, terwijl Legge in de Indycar Series uitkomt.

De nieuwe WMC-ambassadeur Kaltenborn wil met haar deelname aan de commissie haar best gaan doen om vrouwen kansen te bieden in de autosport, ‘aangezien je ook als je de juiste opleiding hebt gevolgd en de goede kwalificaties hebt, nog altijd afhankelijk bent van de mogelijkheden die je krijgt‘. De uitdaging van de WMC is dan ook om vrouwen ook in de autosport te helpen een gelijke kans te geven om hun doelen te bereiken, verklaart Kaltenborn.

Wolff, de Villota en Legge zijn alle drie coureur, en hopen dat ze als voorbeeld kunnen dienen voor andere jonge vrouwelijke coureurs: Het is erg belangrijk om andere vrouwen ervan te overtuigen dat ze hun doel kunnen bereiken als ze maar hard genoeg werken en in zichzelf geloven. Als ik de Formule 1 kan halen dankzij mijn talent, doorzettingsvermogen en toewijding, dan weet ik zeker dat meer vrouwen het kunnen., aldus Maria de Villota die ondanks haar ‘talent’ weinig aansprekende resultaten kon noteren…

Leave a Reply

Your email address will not be published.