Pierre Gasly had gisteren al het meeste werk gedaan aan zijn poging de GP2-titel binnen, vandaag hoefde hij alleen maar rustig af te wachten of Antonio Giovinazzi kon antwoorden in de sprintrace. De Fransman eindigde als negende in de door Alex Lynn gewonnen race, Giovinazzi kwam slechts tot plaats zes, waarmee Gasly Gp2 kampioen van 2016 is.


© GP2series.com

In tegenstelling tot vorig jaar geen crash bij start, wel een paar auto’s die wijd gingen. De enige die ook echt in de problemen kwam was Daniel de Jong. De Rotterdammer werd door Luca Ghiotto achterstevoren getikt en liet de motor afslaan. Na één ronde was daarmee de race al over voor de Jong

Vooraan had zich een groepje van vier losgemaakt. Alex Lynn stoof van pole weg en probeerde zo vlug mogelijk uit DRS bereik te komen. Achter hem knokten Sergei Sirotkin en Johnny Ceccotto Jr om de podiumplaatsen. Giovinazzi had eigenlijk aan moeten sluiten bij deze club om nog een kans op de titel te maken, maar een start met veel wielspin liet hem twee plaatsen verliezen aan Sirotkin en Norman Nato. Toen een duel met Ceccotto (die ook slecht startte) verkeerd liep, verloor de Italiaan nog een plaats aan Matsushita, waardoor hij als zesde de eerste ronde uitkwam, met Markelov en Gasly in zijn nek.

Het grote probleem waarmee Giovinazzi zat is de setup. Al het hele weekend bleek dat zijn Prema-auto niet zo goed was afgesteld op de lange rechte stukken, maar meer op de bochtige sector 3. Daardoor echter moest hij vooral in sector 1 steeds een gaatje laten vallen naar Matsushita en dat in de volgende sectoren weer dichtrijden. Gasly kon rustig afwachten achter Markelov, die iedere keer als Gio de Japanner probeerde aan te vallen ook dichterbij kwam.

Niet heel verwonderlijk dus dat Gio’s banden op de helft van de race waren opgebruikt en toen Matsushita Nato voorbij was kon de Japanner doorpakken richting top3. Nato bleek ook een onneembare vesting voor Gio, terwijl Markelov steeds meer ging aandringen. De Rus dook in bocht 11 ineens naast de Italiaan, maar moest door het gras omdat die van geen wijken wilde weten. Het zorgde er alleen voor dat de titel voor Gio definitef uit zicht raakte, want de voorsprong van Nato was meer dan 2 seconden en de top 3 had zelfs meer dan 10 seconden voorsprong.

Alex Lynn reed vooraan een prima race, als was hij een beetje geïrriteerd dat niemand hem de voorsprong op de nummer 2 vertelde Is hij in DRS-range vroeg hij herhaaldelijk over de radio. Gelukkig voor Lynn had Sirotkin het na een lockup zo druk met verdedigen tegen Ceccotto dat hij 1.1 sec voorsprong had en steeds net buiten bereik kon blijven.

Sirotkin moest steeds grotere risico’s nemen en later remmen dan Ceccotto, zodat hij zin banden nog meer opmaakte en Matsushita met rasse schreden op de kemphanen inliep. Pas in de laatste twee ronden moest de Rus capituleren en liet de Venozolaanse GP2-veteraan maar gaan. In die laatste ronden wist Sirotkin wel nog een derde plaats veilig te stellen tegenover Matsushita. Ceccotto haalt een verrassende 2e plaats op voor Rapax en Lynn sluit zijn (waarschijnlijk) laatste GP2 race af met een overwinning.

In het titelgevecht verremde Gio zich nog in de slotfase na weer een inhaalpoging van Markelov, waardoor hij wijd ging en de chicane afsneed. Er verscheen niet in beeld of daar nog een onderzoek naar kwam, dus voorlopig is Giovinazzi als zesde geklasseerd, Markelov zevende. Gasly zag dat het goed was en deed niet al te veel moeite zich tegen Mitch Evans te verdedigen, die daarmee het laatste punt van de dag oppikte. De Fransman kwam juichend als negende over de streep. Oliver Rowland bracht de enige overgebleven MP auto als 11e binnen.

Eindstand GP2 2016
1 P. Gasly 219
2 A. Giovinazzi 211
3 S. Sirotkin 159
4 R. Marciello 159
5 N. Nato 136
6 A. Lynn 124
7 J. King 122
8 L. Ghiotto 111
9 O. Rowland 107
10 A. Markelov 97

Prema Power haalt tevens de constructeurstitel op met 430 punten, Racing Engineering klopt Russian TIME voor de tweede plaats op één punt (258 om 257). Gasly zal na zijn titel niet meer in de GP2 te vinden zijn, waarschijnlijk zet RBR hem als reserverijder neer bij of STR of Red Bull, maar dat moet je Helmut maar vragen, hij staat daar aldus Gasly in zijn post-race interview. Dr. Helmut Marko zei niet, glimlachte alleen minzaam.

Het is nog maar de vraag wie we volgend jaar allemaal terug gaan zien in deze klasse. Alex Lynn verwachtte zelf dat het zijn laatste race was, als Giovinazzi’s sponsoring uit Indonesië stopt is het voor hem misschien ook wel over. Antonio Fuoco schijnt vanuit de GP3 te promoveren naar Trident’s GP2 team , en ook GP3 kampioen Charles Leclerc zou wel eens een kandidaat voor promotie kunnen zijn bij ART, of als Russische en Japanse sponsoren dwarsliggen bij DAMS. Oliver Rowland verdient mijns inziens ook een promotie, hij deed het goed bij MP en lag zelfs even aan de leiding in de stand na de races op Silverstone. Maar ik wil hem wel eens bij een topteam zien, hopelijk denkt de Renault talentenpool er ook zo over. MP heeft in ieder geval een mooie slag geslagen voor volgend jaar met het aantrekken van Red Bull talent Sergio Cette Camara, die vanuit de F3 overkomt naar de GP2.

GP3: Sprintracedubbel voor DAMS, De Vries in de clinch met Fuoco

In de GP3 ook een DAMS auto op de eerste rij, namelijk Jake Hughes. En ook Hughes had een geweldige start van zijn race terwijl polesitter Konstantin Terenschenko slecht wegkwam. De Rus probeerde wel te blokken, maar liet de deur open voor zowel Steijn Schothorst als Nirei Fukuzumi. De Japanner dwong beide Campos auto’s van de baan en zo stoomde Hughes ineens door naar de leiding met Aitken in zijn kielzog, terwijl zich achter hem een Campos blokkade vormde met Schothorst, Alex Palou en Tereschenko die alle drie het tempo van de top3 niet konden bijhouden.

Veel voorsprong zou er echter niet komen, want op het eerste lange rechte stuk raakte Tatiana Calderon Alex Albon in haar poging hem in te halen en schoot de Britse Thai hard van de baan af. Albon’s auto was total-loss (evenals een stukje TecPro barrier) en Calderon hinkte met een gebroken voorophanging naar de pits. Safetycar!

Na het opruimen van de rommel maakten zich vier man los uit de herstart. Hughes trok een klein gaatje op Aitken, Jake Dennis sloot aan bij Fukuzumi. De drie Campos auto’s vormden een treintje dat net even langzamer zijn dienstregeling afwerkte waarin ook Charles Leclerc moest aansluiten op acht. met Kevin Joerg achter zich. Nyck de Vries had na een slechte start veel plaatsen verloren en reed inmiddels als 11e rond.

Aitken kwam tot 0.3 sec terug op Hughes, maar hij kon zijn landgenoot opnieuw niet passeren. Zijn banden raakten langzaam op en Hughes liep weer langzaam weg. Aan de streep had de man uit Birmingham 2.5 seconden voorsprong, waarmee DAMS twee sprintraces in twee klassen wint. Aitken werd tweede, Fukuzumi had het lastig met Dennis maar wist vol te houden tot de finish voor plaats 3, pas zijn derde podium dit jaar. De strijd van het Campos blok om plaats vijf werd op het nippertje gewonnen door Palou. De Spanjaard werd op het eind nog heel snel ingelopen door Tereschenko, maar het scheelde slechts een tiende op de eindstreep. Schothorst werd keurig als 7e afgevlagd.

ART-rijders Leclerc en de Vries kwamen verder achterin het veld nog in een paar vermakelijke duels terecht. Leclerc hoefde eigenlijk niet zo nodig, maar verdedigde zijn laatste punt met hand en tand tegen Joerg tot hij wijd ging in bocht 11 en de Zwitser langsliet, 9e plaats. De Vries had het voor plaats 11 behoorlijk zwaar tegen Fuoco, die van achteraan was vertrokken en zijn opmars door de Vries gestuit zag worden. Toen de Italiaan in de Hotel-passage iets wilde forceerde raakte de Trident de ART op zijn achterwiel, waarvoor Fuoco een tijdstraf.

Het werkte als een rode lap op een stier, Fuoco ging ineens enorme risico’s nemen, wilde per se De Vries inhalen, reed woedend met zijn vuist schuddend naast hem. Het deed bijna denken aan een oud DTM-filmpje waarin een razende Alessandro Nannini op Roland Asch aan het jagen is. Het ging hier ook bijna mis, Fuoco verremde zich flink bij bocht 11, sneed zonder in te houden de chicane af en kwam als 11e over de streep. Door de (s)t(r)ijdstraffen die hij daarmee vergaarde viel hij terug naar plaats 17, De Vries werd alsnog 11e in zijn laatste race dit seizoen.

Eindstand GP3 2016
1 C. Leclerc 202
2 A. Albon 177
3 A. Fuoco 157
4 J. Dennis 149
5 J. Aitken 148
6 N. De Vries 133
7 N. Fukuzumi 91
8 J. Hughes 90
9 M. Parry 82
10 A. Maini 50
13 S. Schothorst 36

Leclerc zal waarschijnlijk promotie maken naar de GP2 en kan voor Haas of Ferrari wel eens testweekends of vrijdagtrainingen op zich nemen. Fuoco gaat ook die kant op (als zijn roekeloze rijden van vandaag hem geen straf oplevert van het team). Wat Nyck de Vries gaat doen is afwachten. Audi heeft hem in ieder geval voor een DTM-test uitgenodigd, dat doen ze vaker om open wheel racers met touringcar racers te vergelijken. Of Mclaren nog plannen met de Nederlander heeft, is nog niet duidelijk. We houden u op de hoogte.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!