Wat een race. De Indy500 brengt meestal veel spektakel, maar van de Formule 1 verwacht je er dit seizoen niet veel van. Echter, we zijn goed bediend vandaag. Dat Ferrari hun zesde dubbelwin pakte was te verwachten, maar de stand daarachter helemaal niet.

Het begon nog voor de opwarmronde. Juan Pablo Montoya had een probleem in zijn Williams, waardoor hij snel uit zijn wagen sprong en een spurtje inzette naar de Williams-pitbox. Niet reglementair, zo vonden ook de Stewards na een uurtje racen.

Zover zijn we nog niet. Meteen na de start verloor Cristiano da Matta enkele versnellingen, waardoor Christian Klien moest uitwijken. Gelukkig voor hem reed er niemand naast hem, zodat we niet opnieuw het beeld van Europa 1999 zagen. Wel achter hem, en Bruni kon hem niet meer uitwijken. Ook Pantano en Massa deelden in de brokken, waardoor er meteen vier wagens ge�limineerd waren en de Safety Car de baan op kon. Wanneer alle brokstukken zijn opgeruimd kunnen we verdergaan met de race. Tot ronde 7.

Op het einde van het rechte stuk klapt de Michelinband van Fernando Alonso. De Spanjaard kan zijn wagen onder controle houden, remt veel af en slaat uiteindelijk toch nog de muur in. Niets erg, enkel de voorkant een beetje bewerkt en Alonso gaat bij het uitstappen toch maar eens zien. De Renault staat naast het circuit geparkeerd, waardoor er rustig kan worden voortgeraced. Hoewel rustig niet lang toepasselijk is. Op het einde van de achtste ronde staat wagen nummer 4 achterwaarts in het midden van het circuit. Ralf Schumacher is zonet met een snelheid van rond de 320 km/uur achterwaarts tegen de betonnen muur gevlogen en blijft in zijn wagen zitten. Even staan we aan het televisietoestel gekluisterd, is hij ongedeerd?

Het duurt een 5-tal minuten eer er een marshall met de dokters bij hem aankomt. Ralf Schumacher is duidelijk bij bewustzijn, maar kan niet op eigen krachten zijn wagen verlaten. Brokstukken liggen in het rond, de anderen komen met een slakkengangetje achter de Safety Car voorbij en kijken even om. Even wordt er afgevraagd waarom er geen rode vlag wordt gegeven, maar achteraf gezien is de goede beslissing genomen. Ralf wordt uit zijn wagen geholpen wanneer de herhaling op televisie wordt getoond. Blijkt dat hij door een klapband (jawel, weer een Michelin) tegen de ingang van de pitsstraat gespind is, en met ongeminderde snelheid achterwaarts aan de overkant tegen het beton is gesmakt. Sam Michael, technisch directeur van Williams, vertelde dat er enkel communicatie mogelijk was van de pits naar de wagen. Ralf moest zijn hand opsteken wanneer hij hen hoorde, waarop de Duitser braaf gehoorzaamde en ook werkelijk zijn hand opstak. Dit doodt alle geruchten dat Ralf lang bewusteloos in zijn bolide zou hebben gezeten. Verschillende geruchten doen de ronde dat hij iets aan een ruggenwervel zou hebben, zodra we meer weten hoort u het meteen.

Na een tiental rondjes achter de Safety Car te hebben gereden geeft Cristiano da Matta’s versnellingsbak de geest en worden de anderen weer losgelaten. En het wordt een slijtageslag, zo zal blijken. Eentje dat we, op Monaco na, lang niet meer hebben gezien. Button geeft op kort na zijn eerste pitstop, en Heidfeld rijdt een traag rondje vooraleer ook hij kan terugwandelen. Dan komt in ronde 57 het bericht: “Black flag for car nr 3”. Montoya wordt gediskwalificeerd net wanneer hij de pits uitrijdt, voor het verwisselen naar de reservewagen 15seconden voor de start van de warm-up. In tijdsnormen veel te laat beslist door de ‘Stewards of the Meeting’ (zoals ze officieel worden genoemd) maar regels zijn regels. Moeten ze die 20 minuten ook maar eens nazien.

Nu Montoya vooraan wegvalt rijdt Ferrari op hun gemak naar een zesde dubbel. Hoewel, kort na zijn pitstop gaat Barrichello het gevecht aan met zijn kopman. Raar maar waar, twee Ferrari’s die om de eerste plaats vechten. Micha�l “ziet niets” en smijt de deur dicht. Had Rubens niet op tijd op zijn rem gaan staan was het nog leuker, althans voor de niet-Ferrarifans. Webber blaast zijn motor op en rijdt er een half ronde met een rokende wagen vooraleer hij in Turn 1 tot stilstand komt, zijn wagen half in de vlammen. Sato herhaalt zijn trainingsmanoeuvre, ditmaal bij Trulli. Beiden raken elkaar net niet, maar gaan wel van het circuit vlak achter de McLaren van Coulthard. De Schot rijdt rustig zijn rondjes op een op dat ogenblik achtste plaats. Die 8ste wordt een 7de wanneer ook Giancarlo Fisichella moet opgeven. De Italiaan had eerder in de race een lekke band (ditmaal een Bridgestone, geen Michelin�dus ook geen crash), en nu lijkt de elektronica hem parten te spelen. Bij Minardi barst men in het juichen uit: voor het eerst sinds de Grote Prijs van Australi� in 2002 haalt een Minardi een punt ! Toen was Mark Webber de gelukkige, nu de Hongaar Zsolt Baumgartner.

Veel gebeurt er niet meer, en zo finisht men ook. Ferrari pakt hun zesde dubbel van het seizoen en lopen gestaag weg van de concurrentie. Sato is de eerste Japanner sinds Suzuki in 1990 die het podium haalt, beide McLarens halen eveneens punten. Maar de grote winnaars van de dag zijn ongetwijfeld Minardi, eindelijk wordt hun hard werken nog eens beloond. Enkel hopen dat alles in orde komt met Ralf Schumacher.

De volledige uitslag is hier te vinden.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!