Amper een week na de Grote Prijs van Canada, trok Bas Leinders naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan de twee vrije trainingen voor de Amerikaanse manche van het Wereldkampioenschap Formule 1 op het mythische circuit van Indianapolis. De Belgische piloot reed zich in de kijker met uitstekende tijden, waardoor hij zelfs de referentie was van Wilux Minardi Cosworth.


Leinders zat in Indy aan het stuur van een Minardi PS04B die identiek was aan de wagen die in Montr�al gebruikt werd. De piste in Indianapolis is een buitenbeentje. Het circuit bestaat gedeeltelijk uit twee kombochten van de beroemde ovaal die gebruikt wordt voor de 500 Miles, maar tevens bevast de omloop een bochtig gedeelte in het infield van de Motor Speedway. Bas had blijkbaar niet veel tijd nodig om de finesses van de omloop te doorgronden, want in de eerste sessie tegen de chrono was hij gewoon de snelste van de drie piloten van Paul Stoddart.

“Het ging allemaal perfect en ik reed maar liefst 20 ronden tijdens het eerste uur vrije trainingen,” vertelt de Belg. “Ik zat onmiddellijk in het goede ritme, waardoor ik een tijd draaide van 1’15"028, synoniem voor een 22ste plaats. Dat betekent dat ik Gianmaria Bruni en Zsolt Baumgartner, mijn teamgenoten, maar ook Giorgio Pantano (Jordan) achter me hield! Bruni ging in het slot van de sessie trouwens nog voluit om me te passeren, maar hij ging in de fout, zodat hij de laatste vijf minuten van de sessie aan de kant stond.”

Voor de eerste keer dit seizoen bleek Bas Leinders dus sneller dan de titularissen van de Italiaanse formatie�

“Deze keer kon ik beschikken over dezelfde motorevolutie en hetzelfde a�rodynamische pakket als Gianmaria en Zsolt,” gaat Bas verder. “Daardoor had ik meteen een goed gevoel in de wagen. Natuurlijk was het team van Paul Stoddart bijzonder opgetogen over mijn tijden. Voor mijn mecaniciens en mijn ingenieur was het de eerste grote erkenning van het geleverde werk en het zal niet de laatste geweest zijn.”

Na de middag reed Leinders 21 ronden en zette hij een 1’14″409 op de tabellen. Daarmee was hij weer sneller dan Bruni, maar Baumgartner toonde zich toch de snelste Minardi-piloot.

” Samen met mijn ingenieur zocht ik naar een verklaring voor dat verschil. Na analyse van de tussentijden op het trage gedeelte van het circuit, bleek ik even snel te zijn als Zsolt. Ik liet echter 4 tienden van een seconde vallen op het eerste rechte stuk en nog eens 6 op het tweede. Dat geeft de seconde voorsprong die hij had na de sessie. In Indianapolis wordt geflirt met een topsnelheid van 340 km/h en het is duidelijk dat de kleinste handicap in vermogen meteen leidt tot een verlies van een paar tienden. Hoe dan ook was het resultaat opnieuw heel positief�”

Zoals men zich kan voorstellen, genoot Bas van deze bijzondere omloop.

“De eerste keer dat je voluit op die banking racet, geeft dat toch een vreemd gevoel. De muur komt heel dicht en je hebt automatisch de neiging om het voetje te lichten. Maar, na een paar ronden wordt het gewoon fabuleus. Zo hard rijden op dat gedeelte van het circuit is prachtig. Heel mooi! Deze ervaring zal ongetwijfeld in mijn geheugen gegrift blijven.”

Gelet op het feit dat de resultaten meer dan voldeden aan de verwachtingen, kunnen we de vreugde van de piloot na de twee runs goed begrijpen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter