Sebastien Buemi blijft doorgaan met winnen. De Zwitser stuurde zijn e.Dams Renault onder een full course yellow als eerste over de finish, terwijl zijn concurrenten Lucas di Grassi en Jean Eric Vergne allebei uitvielen. Robin Frijns pakte als zesde eindelijk weer punten.

Frijns was sowieso aardig op dreef in de lichtstad. Al in de kwalificatie haalde de Maastrichtenaar een 8e tijd, slechts een paar honderdsten achter de Mahindra’s van Nick Heidfeld en Felix Rosenquist. Dat werd een zevende tijd omdat Oliver Turvey weliswaar zich als vierde kwalificeerde, maar tegen een gridstraf aanliep voor een motorwissel. Esteban Gutierrez pakte zijn eerste Superpole-start, maar hij verprutste zijn rondje en startte als vijfde.

Buemi pakte met zes duizendsten de pole voor Vergne. Jose Maria Lopez klokte een derde tijd, ondanks een bezoekje aan de Groene Tafel omdat hij per ongeluk teveel power gebruikte in zijn outlap. Hij werd na uitleg niet gestraft en mocht zijn derde plaats houden. Voor Di Grassi verliep de kwali rampzalig met een dertiende tijd, zeker op zo’n nauwe baan als Parijs zou hem een heksentoer wachten.

“Hij is begonnen!”

Bij de start liep Buemi vrij snel weg van het peloton, Vergne kon enigszins volgen na een paar rondjes sparen, maar de rest werd al meteen op achterstand gereden. Frijns wist zich goed op te handhaven op zeven met een zwaar aandringende Mitch Evans achter zich. Gutierrez had een goede start en pakte Heidfeld in bocht 1, maar het tempo van “Pechito” Lopez kon hij niet volgen, waardoor hij de rest ophield en de nummers 6 tm 12 moest afhouden in een soort Gutierrez-trein.

Voor Di Grassi ging het allemaal van kwaad naar erger. Eerst glipte debutant Tom Dillmann hem voorbij in de Venturi en liet hem er niet meer langs, ondanks een paar tikjes van de Braziliaan. Antonio Felix da Costa maakte er gebruik van en knokte zich er nogal hardhandig langs.

En op dat moment ging er een schakelaar om in Di Grassi’s hoofd, de Nannini-modus ging aan en hij ging op Da Costa jagen. De Portugees liet zich niet zomaar aan de kant zetten, kneep Di Grassi een paar keer af en bij de derde keer zette de Braziliaan de auto ernaast en drukte Da Costa zo de muur in. Na de race zouden beide heren elkaar de schuld geven. Da Costa vond dat Di Grassi hem heel slim had uitgeschakeld, Di Grassi mopperde dat Da Costa veel te agressief was en niet van ophouden wist.

Er werd een Full Course Yellow gegeven (soort virtuele safety car) en het merendeel van het veld reageerde meteen door de autowissels alvast te vervroegen. Alleen Turvey en Mike Conway reden een rondje langer door. Frijns verloor geen posities dit keer, Di Grassi maakte een heel snelle stop en sprong van 17 ineens naar 11. Doordat Conway en Turvey daarna binnen kwamen en hij Prost pakte in de tweede ronde na zijn wissel, lag de Braziliaan nu achter Frijns. Die koos een goed moment om Gutierrez in te halen, want meteen daarna kreeg Di Grassi een drivethrough voor zijn te snelle stop.

Lucky Frijns?

Vooraan ging het ook mis, Vergne reed ongeveer anderhalve seconde achter Buemi op 2, maar de stuurstang van zijn auto brak en de Fransman ging onvrijwillig de muur in. De Safetycar kwam eruit en het hele veld kwam weer bij elkaar. Di Grassi had intussen zijn straf uitgezeten en probeerde met een kwalificatiesetting nog de punten voor snelste ronde op te halen. Bij de herstart lette Buemi goed op en reed weer weg van de rest, Lopez kon hem niet volgen en concentreerde zich op behoud van plaats 2 tegen Heidfeld.

Frijns reed door alle commotie vijfde en leek weinig moeite te hebben met het ophouden van Nicolas Prost, maar kreeg een tijdstraf omdat hij onder de FCY te hard had gereden. Toen kort daarna Di Grassi zijn rotdag in stijl afsloot door de muur in te gaan in zijn jacht op Sam Bird (die de snelste rondetijden reed), leek het weer een puntloos weekend te worden. De Safetycar kwam er namelijk weer uit en bleef tot de laatste ronde het veld aanvoeren. Buemi passeerde rustig als 1e de finishlijn, Lopez werd 2e, Heidfeld 3e. Achter hen kwamen Rosenquist, Frijns en Prost als 4 tm 6 binnen, maar Frijns werd slechts één plaats teruggezet.

Daniel Abt had namelijk in het laatste rechte eind problemen zijn auto aan de gang te houden en viel stil. Esteban Gutierrez had ook een tijdstraf opgepikt en hoopte door het hele veld (dat tot de laatste bocht nog onder gele vlag reed) op te houden snel weg te kunnen accelereren en de schade te beperken. De tactiek van de Mexicaan ging niet op, het peloton had m zo weer ingehaald en hij werd van 6 naar 12 teruggezet. Frijns lag daardoor op de streep 31 seconden voor op Dillmann en Nelson Piquet Jr. en mocht zijn zesde plaats houden. Bird scoorde voor de tweede keer achter elkaar de snelste ronde punten als laatste auto in het veld.

Stand na 6 races
1 Sébastien Buemi 132
2 Lucas di Grassi 89
3 Nicolas Prost 58
4 Nick Heidfeld 47
5 Jean-Éric Vergne 40
6 Felix Rosenqvist 40
7 Sam Bird 35
8 Nelson Piquet Jr. 33
9 José María López 28
10 Daniel Abt 26
11 Robin Frijns 16

Door het uitvallen van twee belangrijke concurrenten heeft Buemi inmiddels een straatlengte voorsprong op Di Grassi (132 om 89). Dat moet ook wel, want de Zwitser zal de Finale van het seizoen in New York gaan missen omdat hij dan in het WEC rijdt. Doordat Frijns 8pt pakt en Abt puntloos bleef, komt de top10 voor de Maastrichtenaar weer in zicht. De volgende races zijn begin juni in Berlijn, waar de eerste dubbele race wacht op Vliegveld Berlijn Tempelhof.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!