Olav Mol stelde het boek “Grand Prix Retro, Verhalen uit de F1” samen.

Ik ben al drie jaar bezig Ziggo te overtuigen dat we een oud-rijder als Jan Lammers erbij moeten halen.

Als we op vrijdagochtend kwart over tien de telefoon oppakken om Olav Mol in Spanje te bellen voor een strak gepland half uurtje interview, branden er vele vragen op de lippen.

Al maanden heeft het GPPitsforum opengestaan voor de vragen van onze lezers en daar zijn uiteenlopende onderwerpen van gekomen. Daarnaast is er de actualiteit: Mol schrijft boeken bij de vleet tegenwoordig (wel drie van zijn hand in 2016) en er gebeurde heel wat de afgelopen weken op en rond de paddock; Rosberg wereldkampioen, Rosberg met pensioen, wie krijgt zijn stoel en wanneer?

We vragen als eerste: Ken je ons, lees je GPPits.net? Kom je wel eens op ons forum?

Nou… nee, zegt Olav Mol. Ik lees die Nederlandse sites echt bijna nooit, want ze kopiëren gewoon maar wat ik ook al lees op de Engelse en Duitse bronnen.

Ik zeg altijd tegen het team van Grand Prix Radio: ‘Zet er nou even je mening bij, alleen maar nieuws, dat weten we wel, maar wat vínd je er nou van?’
Dat is wat de lezer wil, contact met de schrijver. Zo doe ik het ook in mijn commentaar. Als jij met je vriendin op de bank zit, dan kom ik er als het ware bijzitten en dan praten we samen die wedstrijd een beetje door. Ja, ik natuurlijk wat meer dan jij, maar zo moet het voelen, we zijn liefhebbers onder elkaar.

We bespreken zijn werk voor Ziggo, vroeger voor anderen zoals RTL en hoe hem dat vergaat;
De toename van het aantal grand prixs per jaar. Toen Mol begon in het begin van de jaren negentig konden we veertien keer per jaar gaan zitten voor een grand prix. Nu, in 2016 waren het er eenentwintig. Dat is een toename van vijftig procent. Hoe is dat voor de commentator?

Nou, da’s vrij simpel hè? Er zijn zeven heerlijke weekenden bijgekomen! Nee, kijk, het reizen valt me niet zwaar, ook op mijn leeftijd niet. Ik ben nu drieënvijftig en het gaat me prima af.
Zo’n vlucht terug van Mexico, dan stappen we net na twaalven ’s nachts in het vliegtuig en anderhalf uur later ben ik thuis. Want ja, ik slaap. Ik werd anderhalf uur voor we aankwamen wakker. Lekker ontbijtje en huppakee. Geen probleem!

Als we opperen dat het voor de producent allemaal wel veel duurder zal zijn, als er zoveel meer races zijn zegt Mol:

Nou, dat valt ook wel mee hoor, de vaste kosten kun je door meer races delen, dus dat wordt goedkoper, en iedere grand prix levert natuurlijk ook zijn inkomsten op. Voor Ziggo is het helemaal niet verkeerd.

Het aantal races zal volgens Mol stabiel blijven rond de twintig per jaar de komende tijd:

Ik zie Argentinië er binnenkort nog wel bijkomen. Bakoe is wel een blijvertje denk ik, het is best leuk daar en ja, Frankrijk hè? Dat vind ik wel jammer. De Fransen en ik, nou ja, da’s een bekend verhaal, dat lukt niet zo goed.

In zijn boek dat eerder dit jaar verscheen: “Olav Mol, een leven met Formule 1” beschrijft hij zijn slechte verhouding met Frankrijk en zijn inwoners in een verhaal over de Grand Prix de Monaco. Hij logeert dan in een appartement even buiten Monaco en wordt daar op sluwe, verachtelijke wijze beroofd van alles wat waarde heeft. Zo zijn er meer verhalen waarin Olav en zijn dadendrang botsen met de flegmatieke Fransoos.

Wij vragen: De manier waarop de Engelsen van Sky en Channel 4 de presentatie doen, dat is ook wel wat, met een aantal oud-rijders die zich met commentaar en analyse bezighouden. Zou dat nou ook niets voor jullie zijn, dat je bijvoorbeeld Jan Lammers of Robert Doornbos meeneemt?

Mol:Dat bespreek ik heel vaak, daar ben ik al drie jaar mee bezig. Kijk, je moet begrijpen, ik heb maar één klant en dat is de kijker. En die klant bedien ik niet optimaal nu, dat weet ik.
Maar je moet het zo zien: Martin Brundle verdient 500.000,00 Pond per jaar. Herbert verdient 300.000,00 Pond per jaar. Ik verdien zelf zwaar onder de Balkenendenorm, dus dan snap je wel, dat soort bedragen, dat zit er gewoon niet in bij Ziggo.

Ziggo kiest er ook zelf voor, om alle uitzendingen zonder reclame te doen. Ze mógen dat wel, maar ze doen het niet, tijdens de race reclame uitzenden. Mensen kwamen naar me toe en klaagden dan in de RTL-tijd, dat ze naar die reclame moesten gaan zitten kijken. Tsja. Een paar jaar later komen ze naar me toe en dan klagen ze, dat ze vijftien euro moeten betalen om naar een Formule 1 race te kunnen kijken. Dan denk ik: ‘Ja wat wil je nou?’

Sommige fans hebben nog altijd heimwee naar jouw tijd met Alard Kalff, hij als razende pitreporter en jij in het hokje met de schermen. Hoe was die samenwerking tussen jullie en zou hij nog eens terugkeren in je team?

Ik denk niet, dat Allard en ik ooit nog tot een samenwerking in Formule 1 komen. Hij is er al heel lang uit en wij zijn ook uit elkaar gegroeid. Je moet dat een beetje zien zoals Henk Spaan en Harry Vermeegen. Dat gaat een hele tijd goed en op een gegeven moment groei je uit elkaar.

En Jack (pitreporter Plooij, red.) heeft ook datzelfde als ik, hij staat op dezelfde voet als de kijker. Dat is wie we zijn, liefhebbers naast de kijker thuis en niet de ‘deskundige’ die het allemaal wel even haarfijn uitlegt.

Verder moet ik zeggen, dat dat toen wel heel goed werkte in de tijd van Jos Verstappen zeg maar; Allard had een goede verstandhouding met Johnnie Herbert en met Rubens Barrichello, dat was heel nuttig en leuk toen. Maar nu kun je op die manier niet meer werken, dat wordt niet meer gepikt joh.

Nu zijn er bijna constant een miljoen kijkers per grand prix, zeker als Max Verstappen het lekker doet. Dat is een heel succes.
Maar vorig jaar ging je nog helemaal alleen naar de grand prixs en moest je zelfs zelf de camera bedienen. Het kan verkeren hè?

Ja, zegt Olav Mol dat kun je zo wel zeggen.
Alhoewel het verschil niet zo heel groot is, we zijn nu met ons drieën. Als je dat vergelijkt met de Engelsen en de Duitsers… Er kan inderdaad heel veel beter maar zulke dingen gaan geleidelijk hè. Kijk, ik heb in Abu Dhabi eindelijk van een betere geluidsverbinding gebruik kunnen maken. Dan komt alles duidelijker en helderder de huiskamer binnen. Maar dat kost even 50.000,00 euro per uitzending. Willen we er volgend jaar een live-camera bij voor iedere grand prix, dan kost dat 120.000,00 euro extra. Per weekend.

Oké, maar er kijken nu ineens een miljoen mensen naar je uitzendingen, terwijl dat een jaar gelden eerder op honderdduizend lag. Dat scheelt wel een hoop natuurlijk.

Ja, dat is zo, maar de boekhouders van deze wereld zeggen dan, dat is de bedoeling, dat we geld verdienen. Maar goed, we gaan stapje voor stapje beter en dat is heel fijn, want ik heb in mijn RTL-tijd een jarenlange neergang meegemaakt, dan werd het ieder jaar weer een stap minder. Om de boel nu op te kunnen bouwen, dat is heel fijn.

Nog even de actualiteit belichtend: Mercedes zoekt een opvolger voor Rosberg: Hoelang duurt dat nog en wie wordt het volgens jou?

Ik weet niets hoor, maar mijn gevoel zegt me, dat ze dat voor kerstmis gaan bekendmaken. Langer kun je eigenlijk niet wachten; zo’n rijder moet kennismaken met de mensen in de fabriek, op z’n gemak zijn met Lewis, met z’n engineer, met de auto.
Dus daar heb je wel tijd voor nodig, zeg drie weken.
En nou ja, daarna is het natuurlijk alweer vol aan de bak, trainen, simulator, alles. Ik vind trouwens, dat ze er erg luchtig mee omgaan bij Mercedes hoor. Niemand is boos, niemand in paniek.

En wie gaat het dan worden?

Persoonlijk denk ik dat het gewoon Pascal Wehrlein gaat worden.

Maar, waarom dan niet meteen vorige week bekendmaken dat hij het is?

Ja, dat is marketing, daarvoor moet je echt bij Mercedes zijn. Daar loopt Bradley Lord rond, slimme vent! Overgekomen van Renault. Die jongen heeft dat soort dingen in zijn vingers. Die mensen daar maken van iedere kans die zich voordoet een marketing-event van heb ik jou daar.

Onlangs werd bekend, dat Lewis zou hebben gedreigd met opstappen meteen nadat beide Mercedessen van de baan tikten in Spanje. Wat is daarvan waar volgens jou?

Nee, hij heeft ergens kort na dat incident gezegd: áls het zo gaat, dan kap ik ermee!’. Dat roepen mensen wel eens als er iets mis gaat, maar dan zwaai je niet met je portefeuille, dan geef je aan dat je boos bent. De oorzaak van die crash, overigens, dat is nooit helemaal goed uitgelegd. Volgens mij was het zo, dat Rosberg een setting verkeerd had waardoor hij na een goede start niet dooraccelereerde. Lewis zat schuin achter hem en die week uit naar rechts. Rosberg wilde ruimte maken voor Lewis en week ferm uit, óók naar rechts. Daardoor werd Hamilton op het gras gedwongen en toen kwam eerst de schuiver en toen de klapper.

En dan nog zo’n brandende vraag over het afgelopen seizoen: Het ontslag van Xevi Pujolar. Na het vertrek van Max Verstappen bij Toro Rosso kwam dat als een bommetje erachteraan. Wat weet jij daarover?


Xevi Pujolar, in Toro Rosso tijden Verstappens engineer die niet mee kon naar Red Bull

Mol:Weten is wat anders, maar ik ga ervan uit, dat hij niet is ontslagen, maar dat hij weg is gegaan, ook al hebben ze dat anders bekend gemaakt. Kijk, er was een enorme rivaliteit tussen de twee kampen daar met Verstappen en Sainz. Pujolar deed er alles aan om zijn auto -want zo zien die jongens dat, zíjn auto, met zíjn rijder erin- zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Die werkte zo hard als hij maar kon.

En ja, als ze dan die rijder eruit halen en de rivaal van de andere kant (Sainz, red.) in die auto zetten, dan kan Xevi dat niet. Dus toen is hij gegaan. Maar hij zit nu al weer bij Sauber, dus dat zegt genoeg over zijn kwaliteiten, dat is een goed ventje kan ik je zeggen!

Over Sauber gesproken Olav, wat klopt er van de verhalen, dat die al een deal hebben met Honda voor 2018?

Nou, niets, voor zover ik weet, maar het zou niet gek zijn voor Honda. Kijk, die deal met Ferrari voor 2017 dat Sauber met de 2016-motor gaat rijden, dat is natuurlijk slecht, maar mevrouw Kaltenborn heeft in ieder geval de boel wel nog recht overeind staan, daar heb ik wel respect voor. De manier waarop ze dingen doet, ach ja, maar in ieder geval staat die tent er nog. Maar als Honda dat doet in 2018 dan is dat geen gek idee, Ze hebben dan twee keer zoveel data om door te ontwikkelen en Sauber heeft een vol jaar om een goed chassis neer te zetten, dat kan wel wat worden ja.

Olav Mol schreef dit jaar:
1. Een leven met Formule 1
2. Grand Prix Retro, Verhalen uit de F1
Volgende week (15 december) verschijnt: F1 2016, wat een jaar!

Boekbesprekingen vind u onder de zoekterm “Voor u gelezen”.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!