Wanneer je naar een Formule 1 wagen kijkt word je stil en sta je in bewondering voor het geweldige staaltje techniek dat nodig is om die wagen te laten rijden, maar hoe verwant is een F1 bolide met je eigen wagen? Tenslotte zou je onmiddellijk je rijbewijs kwijtspelen mocht je rondrijden in een wagen die hetzelfde aankan als een F1 wagen.

Om een voorbeeld te geven: de topsnelheid in Monza bedraagt ongeveer 350 kilometer per uur. In Montreal komen de wagens met een snelheid van 257 kilometer per uur aangestormd naar de haarspeldbocht, die ze tegen 88 kilometer per uur indraaien.

Foto van een Clio F1Er zijn niet veel hightech snufjes op een F1 wagen die je kan overplaatsen op een gewone wagen. Toch komen er af en toe een paar technologieën overgewaaid. Neem nu de elektronische brandstof injectie, die is rechtstreeks verwant aan de technologie die de F1 in de jaren 80 gebruikte.

Ook de bandenleveranciers zetten soms materiaal dat ze tegenkwamen in hun zoektocht naar een betere band om naar iets waar een gewone wagen beter van wordt.

Er zijn echter plannen om de F1 relevanter te maken voor de wagens die we elke dag gebruiken. Max Mosley wil dat de teams opzoek gaan naar een efficiëntere F1.

Tijdens de volgende 30 tot 50 jaar zal volgens de FIA elk voertuig op de openbare weg worden uitgerust met een systeem dat de energie die vrijkomt tijdens het remmen zal opslaan. Die kan dan later worden gebruikt om het voertuig aan te drijven. Door het systeem in de F1 te introduceren hoopt de FIA de ontwikkeling ervan te versnellen.

Er is altijd al een debat gevoerd onder de F1 fans over de technologie achter de sport. Voor iedere fan die graag alles in handen wil zien van de rijders is er één die vindt dat de technologie belangrijker is.

Feit is dat er meer en meer tekenen zijn dat de F1 een soort testbank wordt voor de constructeurs. Een plek waar ze nieuwe technologieën kunnen uitproberen en voorstellen die later even vanzelfsprekend zullen zijn als koffiehouders en airconditioning.

ING Renault

By peter