De zevende etappe in de Dakar rally leidde de deelnemers in een lus rond San Juan. Behalve de moeilijke route speelde ook vermoeidheid bij mens en materiaal deelnemers parten.

Motoren: de Bank wint altijd

bron tekst: i.s.m. Autosportnieuws.be

Ik had bijna de jackpot mopperde Adrien van Beveren aan de finish. Niet dat de Fransman ineens casino’s wil gaan bezoeken, maar halverwege de route voor motoren kwam de Fransman de koplopers tegen die aan het ploeteren waren een om een lastig waypoint te vinden. Ze waren allemaal cirkels aan het rijden. Ik had WP5 zo gevonden, maar helaas zag Mattias (Walkner) me en iedereen kwam achter me aan. Ik pakte uiteindelijk tijd op iedereen, maar het had meer kunnen zijn.

Van Beveren zette een mooie vierde tijd in de special en schoof tevens op naar plaats 2 in het klassement, dus zo slecht waren zijn kaarten niet. Over ongezien gesproken, Xavier de Soultrait verdween al meteen na de start van de radar en kwam pas bij de laatste stempelpost boven water met een 7e tijd, die hij ook tot finish vasthield.

De “gokkers” die flink door de bank werden uitgekleed waren in dit geval de winnaars van gisteren. Pablo Quintanilla en Kevin Benavides waren het langst aan het zoeken bij WP5 omdat ze eerder waren vertrokken. Tegen de tijd dat Van Beveren de puzzel had opgelost hadden ze al 20 minuten verloren. Walkner en Toby Price verloren een kwartier.

Door alle verschuivingen pakt Ricky Brabec toch weer de leiding in de wedstrijd terug, al verloor hij wel 9 minuten op etappewinnaar Sam Sunderland. De Brit hoefde niet veel te navigeren door zijn lage startpositie en kwam overal vlot doorheen. Ook Juan Cornejo Florimo zette een goede rit neer met de 2e tijd, 1m51s achter Sunderland.

Gaat Honda dan toch KTM’s wurggreep breken met Ricky Brabec? © elcommercio.pe

In het kistklassement gaat Mark Tielemans nog steeds aan de leiding. De man uit Boekel werd 3e in de etappe achter Arnold Brucy en Edwin Straver, maar de voorsprong is met 48 minuten groot genoeg. Tielemans’ maatje Sjors van Heertum had het een stuk zwaarder. Hij viel gewoon af en toe om zo vermoeid was hij. Gelukkig kon Van Heertum een tijd met Mirjam Pol en Herwin Hopmans oprijden, die hem twee keer letterlijk op moesten rapen. Ze kwamen met de 60e, 72e en 73e tijd aan de finish. Van Heertum staat nu 6e in het kistklassement op 6 uur van Tielemans.

Stand Motoren
1. R. Brabec (USA)
2. A. Van Beveren (Fra) op 7m47s
3. T. Price (Aus) op 8m28s
4. S. Sunderland (Gbr) op 9m58s
5. P. Quintanilla (Chi) op 9m59s

Quads / SxS:  Niks aan de hand of alles overhoop

Het klassement voor Quads en dat voor SxS buggys wordt een mooie tegenstelling. Bij de quads is alles namelijk vrij rustig. Nicolas Cavigliasso pakt veel etappezeges en als hij niet wint, zit hij dicht genoeg in de buurt van de kop. Ik ga snel ja, maar ik ga niet volgas. De Argentijn was ook de afgelopen twee etappes de snelste.

Alexandre Giroud is een van de twee overgebleven Europeanen die de gaucho’s soms partij kan geven, hij werd 2e gisteren op 4 minuten. Kamil Wisniewksi kwam als 6e binnen, maar voor de rest lijkt dit klassement een geheel Zuid Amerikaans feestje te worden.

Stand Quads:
1. N. Cavigliasso (Arg)
2. J. Gonzalez Ferioli (Arg) op 1u15m
3. G. Gallego (Arg) op 1u38m
4. A. Giroud (Fra) op 3u21m
5. M. Andujar (Arg) op 6u02m

Bij de buggy’s leken Sergei Kiriyakin en Gerard Farres Guell de leiding steving in handen te hebben, zeker toen Ignacio Casale uitviel in de Marathon en Chaleco Lopez veel tijd verloor. Maar ook hier laat De Bank zich niet zomaar uit spelen: Kiriyakin gokte verkeerd bij een sprong en de gevolgen waren op Twitter zichtbaar.

De Russische crew wist hun BRP buggy weer op te lappen, maar ze verloren wel 5 uur tijd en alle zicht op het podium. Farres Guell verloor anderhalf uur doordat hij zich vastreed bij WP5. Lopez, die eerder nog veel tijd verspeelde, reed overal de snelste tijden en pakt enigzins verrassend de leiding over met 22 minuten op titelverdediger Reinaldo Varela. De Braziliaan bleef rustig in de moeilijke marathon etappes en komt weer bovendrijven nu er concurrenten weg beginnen te vallen.

De nummer 3 is een verrassing, Rodrigo Moreno Piazzoli. De Chileen is een trainingsmaatje van Lopez en Casale en doet dit jaar met zijn eigen team mee.“We komen uit Copiapo, dus een Dakar met alleen zand is uitstekend voor ons. Alsof je in de eigen achtertuin aan een rally meedoet. De voorsprong van Moreno op zijn achtervolgers is nu 7 minuten en hij staat slechts 1 minuut achter Varela.

Stand Sxs Buggy’s
1. F. Lopez (Chi)
2. R. Varela (Bra) op 22m04s
3. RJ. Moreno Piazzoli (Chi) op 23m08s
4. JA. Hinojo Lopez (Spa) op 30m18s
5. M. Baumgart (Bra) op 31m26s

Auto’s: “Peter” door de pijngrens

Hetzelfde duin dat Kiriyakin zoveel problemen gaf, heeft ook Stephane Peterhansel een knauw gegeven. De man uit Vesoul reed weliswaar geen wiel eraf, maar de motorkap van de Mini lag flink in de kreukels. “Ik denk dat ik een whiplash op heb gelopen bij die landing. Ik zag gewoon sterretjes.” Op dat moment lag hij nipt voor in een nek-aan-nek race (pun unintended) met Nani Roma, maar in het tweede deel nam Peterhansel eerst drie en daarna vier minuten voorsprong op de Catalaan. Carlos Sainz zorgde voor een Mini 1-2-3 op negen minuten van de twee kemphanen.

Nasser Al Attiyah bleef vandaag wat achter door drie lekke banden en kwam ook met een beschadigde achterkant aan de finish doordat bandresten een paar stukken plastic uit de carrosserie hadden geslagen. De Qatari moest 11 minuten toegeven, maar houdt de leiding stevig in handen.

Sebastien Loeb stond iets langer stil omdat zijn Peugeot er plots mee ophield. De electronica hield er helemaal mee op, al na 3 kilometer. We wisten niet welke zekering, dus werd het ‘trial and error.’ Na vijf en acht kilometer stopte Loeb nog een keer en toen had hij de juiste zekering te pakken. Het grapje kostte hem 28 minuten tijdverlies, waardoor Roma hem voorbij is.

© autosportnieuws.be

Bernard ten Brinke kwam in een situatie terecht die veel leek op Erik van Loon in etappe 6. De Zeddammer kwam in een duinpan terecht, maar omdat de krik de grond niet raakte, moest er met rijplaten en reservebanden een opstapje gemaakt worden. Ze kwamen er daarna alsnog rap uit en reden de rit als 9e uit met 25 minuten achterstand. Van Loon zelf had een redelijk rustige etappe en reed vanuit het achterveld naar een 19e tijd. De organisatie vond het een zware etappe, maar ik vond het meevallen.

De broers Coronel zijn ook weer boven water. Ze reden vanuit de finish van etappe 6 meteen etappe 7 in. Reden voor hun oponthoud was een sprong waarbij de ophanging achter was gebroken. Ze waren gisteren goed voor een 26e tijd, 1 uur 50 minuten na Peterhansel. Voor Maik Willems is het helaas afgelopen: het missen van de gesloten stempelposten in de nacht van vrijdag op zaterdag werd door de Groene Tafel als te grote tijdsoverschrijding. Ik mocht nog wel bij de Semi’s starten (het uitvallersklassement), maar ik heb al een oranje auto, daar hoeft geen oranje sticker op.

Stand Auto’s:
1. N. Al Attiyah (Qat)
2. S. Peterhansel (Fra) op 29m16s
3. N. Roma (Spa) op 37m59s
4. S. Loeb (Fra) op 54m12s
5. C. Despres (Fra) op 1u 20m

Trucks: De Rooy is los, Maurik is (ver)los(t)

Aan het begin van de etappe was er even slecht nieuws voor Gerard de Rooy. Hij had toch niet de 6e etappe gewonnen en was nu als tweede geklasseerd. Echter, daardoor hoefde hij ook niet de etappe te openen, die taak viel nu op de schouders van Dimitri Sotnikov. De Rus verloor al vroeg in de etappe 15 minuten en dat werd halverwege 90 minuten.

Inmiddels was De Rooy hem allang voorbij, achtervolgd door Sergei Viazovich, Eduard Nikolaev en Federico Villagra. De beslissing viel tussen WP3 en 4, waar de Iveco bijna omviel en bijna vastliep, maar toch door kon. Daardoor pakte De Rooy een forse voorsprong en won de zevende etappe met een halfuur op Viazovich. Nikolaev zette een derde tijd neer, Villagra werd vierde.

Ton van Genugten lag halverwege even aan de leiding, maar op weg naar WP4 kwam hij niet door een vallei heen en moest omrijden. Daardoor mistte hij de “kwalificatie” voor de Super ICA, de etappe die vandaag door de duinen van Ica gaat en als koninginnerit is ingepland en waarin de top10 van alle categorieën door elkaar starten.

Ondanks die tuimeling vorige week zie je Viazovich niet veel voorzichtiger rijden © automundo.com.ar

Maurik vd Heuvel haalde die wel, dankzij 2 millimeter speling. Het sensortje op het spruitstuk moet een bepaalde lengte hebben en bij het type in mijn auto is dat net iets anders: het moest twee millimeter korter zijn. Dat veroorzaakte ook de motorstoring die de man uit Boekel sinds een week achtervolgde. Nu het is opgelost kon hij ook meteen meekomen met de groep achter De Rooy en werd aan de finish als vijfde geklokt. Janus van Kasteren reed in de Renault de rit als 11e uit, Richard de Groot had een kapotte Irritrack, daarom was aan de finish pas duidelijk dat de “528” als 13e was geklokt.

Stand Trucks
1. E. Nikolaev
2. D. Sotnikov op 32m54s
3. G. De Rooy op 1u15m
4. F. Villagra op 4u15m
5. A. Loprais op 5m17s

Inmiddels maakt het veld zich op voor de start van etappe 8. De Super Ica gaat richting Pisco, dwars door de gevreesde Ica duinen. De top5 van alle klassementen is in een veld van 25 voertuigen vooraan gezet, startposities worden bepaald door middel van de totaal gereden tijd. Daardoor hoeven de motoren niet bang te zijn dat ze na de start meteen een truck in hun nek hebben, want die starten achterin de groep. Een gunstige situatie voor Team De Rooy, dat drie trucks in de groep heeft, terwijl Nikolaev de enige Kamaz is.


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!