Tussen de Dakar-etappes door houden we ook een oogje in het zeil in het winterseizoen bij de F3 en Formula E. In Thailand is Dan Ticktum begonnen aan zijn missie om genoeg Superlicentiepunten te halen, maar was het een toekomstig Indycar-rijder die hem concurrentie gaf. En in de eerste E-Prix in 2019 ging Robin Frijns van start in Marokko om na een tegenvallende race in Arabië betere resultaten te pakken.

© automobilsport.com

Asia F3 Winter Series: Veekay goed begonnen, Ticktum stelt teleur

De Asia F3 Winter series is de afgelopen weken flink in de spotlights komen te staan. RBR-protegé Dan Ticktum ging er rijden om wat extra punten voor zijn superlicentie te scoren, maar ook Formule Renault talent Ye Yifei, F4 Asia winnaar Alessandro Ghiretti én Neerlands Hoop Rinus “Veekay” Van Kalmthout. Er werd tevens gereden met de nieuwe F3 auto die vanaf dit jaar gebruikt gaat worden.

Als Ticktum gedacht had “even” te gaan winnen, kwam de Engelsman wat bedrogen uit. Hij werd al na de eerste bocht door Yifei gepasseerd en in een te wilde poging dat goed te maken ging Ticktum wijd, zodat Ghiretti er langs kon naar 2. De Fransman knokte zo met Yifei dat beiden wijd gingen en Van Kalmthout de leiding overnam. Ticktum sloot daardoor ook weer aan, maar moest later zijn auto met pech stilzetten, evenals Yifei. Van Kalmthout reed daarna weg bij de rest en pakte voor Ghiretti en Pavan Ravinshankar een eerste overwinning.

In Race 2 startte Ticktum startte goed van plaats 2 en had een halve ronde de leiding, maar toen ging Van Kalmthout hem voorbij op de back-straight. Ticktum probeerde meteen terug te slaan, maar Van Kalmthout bleef koel en wist de Brit af te houden. Je kon wel duidelijk het verschil in rijstijl zien dat Ticktum veel hardere banden gewend is, want hij ging er zo scheutig mee om dat hij in het tweede deel helemaal wegviel en het podium misliep als 6e. Yifei en David Schumacher maakten er dankbaar gebruik van en werden achter Van Kalmthout 2e en 3e.

In de derde race moest Van Kalmthout op oude banden starten, dus echt aanvallen zat er niet in. Wel wist hij aan te sluiten in het kielzog van de top3 en toen Ghiretti met pech uitviel hoefde de Hoofddorper alleen uit te rijden als 3e. Ticktum gaf opnieuw alles, maar was niet goed genoeg tegenover Yifei en dat stak behoorlijk zo bleek in parc fermé en op de laatste podiumceremonie. Hij sprak van een ramp weekend en gaf zo’n beetje alles en iedereen de schuld Het voelde alsof het regende achter hem (Yifei), kijk eens naar de olie op auto. Voor de rest had ik shit banden en werd ik door mn teamgenoten.opgehouden. Dit is niet waar ik hoor te rijden.

Bij de ceremonie liet Ticktum ook de champagne aan zich voorbij gaan en trok zich terug met achterlating van zijn trofee. Van Kalmthout heeft na één weekend de leiding in deze klasse met 65 punten, Yifei is tweede met 43 punten en Schumacher en Ravishankar staan gedeeld derde met 31 punten. Ticktum staat voorlopig 6e met 26 punten en zal zich flink moeten herpakken in Sepang om nog kans te maken op 10 licentiepunten.

Formula E:  BMW gooit 1-2 weg, Frijns naar het podium

In Marokko werd intussen de tweede E-Prix in seizoen 2018-2019 afgewerkt. Voor Robin Frijns de gelegenheid om het tempo van de Virgin Audi te laten zien, waarover hij en Sam Bird in ArabiË nog spraken. Het bleek geen loze kreet, want in de FP1 was Frijns al meteen de snelste en de Maastrichtenaar mistte in de Kwalificatie naar nét de Superpole als 8e. Bird pakte uiteindelijk de pole en dat ondanks een beschadigde diffuser door een onbezonnen actie van Tom Dillmann, die na zijn qualirondje zonder op te letten de pits inkwam en beide Virgin auto’s aanreed

Die diffuser zou echter nog op gaan spelen in de race zelf. Jean Eric Vergne gooide bij de start de hele grid door elkaar met een veel te late remactie waardoor hij spinde. Meerdere rijders moesten de nooduitgang nemen, maar Lucas Di Grassi was te laat en de Braziliaan knalde vol achterin Pascal Wehrlein’s Mahindra. Die moest niet veel later “stinkwütend” uitstappen zoals Timo Scheider meedeelde. Ook bij HWA boze gezichten, Stoffel Vandoorne en Gary Paffett hadden al een rampkwali gehad (Paffet 18e en Vandoorne stilgevallen dus laatste) en in de eerste bocht reden ze ook nog eens tegen elkaar op. Tsja dan kan je zovaak fanboost winnen als je wil, maar dan heb je er niks aan.

Door het gekrakeel profiteerde Frijns goed en schoof van acht op naar vier, achter Bird, Antonio Felix da Costa en Alexander Sims. Bird werd echter al snel de kurk op de fles en werd in drie bochten tijd door beide BMW’s gepasseerd. Frijns was intussen ook gepasseerd door Jerome d’Ambrosio die niet veel later Bird ook pakte. En voor het eerst in twee races zagen we een geslaagde Attack Mode aanval: Di Grassi pakte zowel Bird als Frijns in een paar bochten tijd. Helaas was daarna de extra power op en kon de Braziliaan geen aanval meer op d’Ambrosio wagen.

De beide Virgin Audi’s activeerden vervolgens tegelijk hun Attack Mode, rekenden Di Grassi weer in en stoomden met d’Ambrosio voor hen uit weer op richting de BMW’s. Die waren met hun Attack Mode 6 seconden weggereden, maar werden nu weer rap ingelopen. Sims deed met nog 10 minuten te gaan een poging om Felix da Costa uit te remmen, maar die blokkeerde de Brit volledig, en ook zichzelf, zodat de Portugees in de muur tot stilstand kwam. Sims kon verder, maar viel van twee terug naar vier. Zo had ineens d’Ambrosio de leiding voor Frijns en Bird

Na een SC om Felix da Costa’s auto te bergen was er nog één rondje over en had Sims als enige van de top4 nog attack mode over. Hij probeerde werkelijk alles, maar het hielp niet om Bird te verschalken. Vooraan maakte d’Ambrosio zich haast even breed om Frijns af te houden en dat lukte ondanks een slippertje in de laatste bocht. Waardoor de Brusselaar zijn twee FE-zege mag bijschrijven. Frijns werd netjes tweede. Gevolg is dat d’Ambrosio de leiding in het kampioenschap pakt met 40 punten. Felix da Costa en Vergne staan nu gelijk 2e met 28 punten. Frijns staat na zijn podium nu gedeeld vijfde met Bird op 18 punten.


© Audi Media Center


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.