De weersvoorspellingen een week geleden waren hoopgevend; regen tijdens het raceweekend in Brazilië! Menig Formule 1 hart gaat dan harder kloppen, een regenrace levert vaak verrassingen en spektakel op. De echt goede rijders laten zich van hun beste kant zien en komen letterlijk bovendrijven.

Misschien wel het meest spectaculaire onderdeel in een regenrace is de start. En dat zorgde meteen voor een grote teleurstelling. Voor het derde keer dit jaar werd er gestart achter de Safety Car. Net als in Monaco en Groot Brittanië, ook toen regende het. Was de baan echt te nat? Werd het te gevaarlijk om te racen? Waarom wisselden enkele coureurs zo snel naar de Intermediate band nadat de Safety Car van de baan af ging? Is de Full Wet band van Pirelli wel écht geschikt voor dit soort omstandigheden?

De zogenaamde ‘Wet Weather Tyres’ van Pirelli zijn duidelijk te herkennen aan de groeven in het loopvlak. Op een natte ondergrond moeten deze groeven het water afvoeren. Bij de Intermediates, groen van kleur, zijn deze groeven minder diep dan bij de Full Wets die een blauwe rand op de band hebben.

De blauwe Full Wets werken het best wanneer ze een temperatuur hebben van 30 – 50 graden Celsius. Op volle snelheid verwerken deze banden maar liefst 65 liter water per seconde. Dit zou genoeg moeten zijn om in extreme weersomstandigheden te kunnen racen.

Toch werd er gestart achter de Safety Car, tot onvrede van de vele fans op de tribunes en voor de tv. Er zijn toch regenbanden voor dit soort situaties? Blijkbaar zijn deze niet goed genoeg. Romain Grosjean vloog in de muur nog voordat de race begonnen was. ‘Dat is niet mijn schuld, die regenbanden zijn gewoon niets waard’, was de Fransman duidelijk in zijn commentaar. ‘Het ene moment reed ik nog rechtuit, het andere moment was ik de controle over de auto na een flinke dosis wielspin compleet kwijt.’

De vraag is dus ook of de speciale Full Wets wel doen waar ze voor zijn ontworpen. Nogmaals Grosjean: ‘De Full Wets zijn waardeloze banden en bieden geen enkele grip op een flink natte baan. Die banden moeten echt verbeterd worden, want het kan niet zo zijn dat we, terwijl we rechtuit rijden, opeens linksaf of rechtsaf van de baan vliegen.’

Ook Kimi Raikkönen was niet in zijn hum. ‘De regenbanden zoals we ze nu aangeboden krijgen zijn heel erg kwetsbaar. Het gevaar van aquaplaning ligt met deze banden altijd op de loer. De regenbanden van enkele jaren geleden zouden geen enkele moeite hebben gehad met het weertype waar we vandaag mee te maken hadden.’

Eerder dit jaar gaf Vettel na de race in Groot Britannië al zijn mening: ‘Meerdere rijders hebben al aangegeven dat het enige wat je met de blauwe regenband kan, het volgen van de safety car is’. Dit verklaart ook waarom sommige coureurs snel naar Intermediates wisselden, slechts enkele ronden nadat de Safety Car de pits in ging.

Werk aan de winkel dus voor Pirelli, de kritieken van de coureurs zijn niet te negeren. Daarnaast wil de Formule 1 fan een spectaculaire, staande start zien, hoe hard het ook regent.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!