Na vijfendertig jaar aan het hoofd van het McLaren Formule 1 team is het verhaal nu afgelopen voor Ron Dennis. De Brit werd gevraagd door de overige aandeelhouders van het team om op te stappen als voorzitter en CEO en Dennis geeft daar nu gehoor aan.

De exacte reden waarom Dennis moet opstappen is vooralsnog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er op dat een verzuurde relatie met zakenpartner Mansour Ojjeh, die net als Dennis over vijfentwintig procent van de aandelen beschikt, de oorzaak is. De overige vijftig procent is in handen van het Bahreinse Mumtalakat investeringsfonds, dat nu de zijde van Ojjeh kiest in het dispuut met Dennis.

Mijn stijl van managen is dezelfde zoals ze altijd is geweest en die stijl is net wat McLaren in staat stelde om een gevestigde autosport- en technologiegroep te worden die twintig Formule 1-wereldkampioenschappen wist te winnen. Daarnaast zijn die twee bedrijven nu zo’n 850 miljoen pond waard, verklaarde de 69-jarige Dennis.

Het eerste waar ik me zorgen om maak is het bedrijf dat ik heb opgebouwd en de 3500 personeelsleden. Ik zal mijn significant aandeel binnen deze groepen blijven gebruiken om de doelen en waarden van McLaren te beschermen. Ook zal ik blijven helpen bij de toekomstplannen van McLaren.

Over wat Dennis naast die activiteiten als aandeelhouder gaat doen heeft hij ook al een idee.

Ik ben van plan om een nieuw investeringsfonds op te richten voor nieuwe technologieën. Daar ga ik mee van start zodra mijn contractuele verplichtingen bij McLaren eindigen.

Dennis kwam bij McLaren in 1981 en won tien rijderstitels met Niki Lauda (1984) Alain Prost (1985-1986, 1989), Ayrton Senna (1988, 1990-1991), Mika Hakkinen (1998-1999) en Lewis Hamilton (2008). Daarnaast won hij ook zeven constructeurstitels in die periode met McLaren.

Over de opvolging van Dennis is voorlopig nog geen duidelijkheid.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!