Race 9: Grote Prijs van Frankrijk
2 juli 2000
Magny-Cours
72 ronden van 4,251 km. Totaal: 305,886 km
Weer: zonnig en erg warm

 

Na het uitstapje naar Canada keert de Formule 1 terug naar Europa, waar de teams de rest van de zomer zullen vertoeven. Eerste stop op de kalender is begin juli traditioneel de Grote Prijs van Frankrijk, die voor de tiende keer op het circuit van Magny-Cours wordt verreden.

De omloop, gelegen te midden van het Franse platteland, is nooit echt aantrekkelijk geweest. De tribunes zitten dan wel behoorlijk vol, maar in de onmiddellijke omgeving van het circuit valt er geen ruk te beleven. De Grote Prijs is dit jaar sowieso een randgebeurtenis in de Franse pers, aangezien iedereen op de dag van de race met spanning uitkijkt naar de finale van het EK voetbal, die later op de avond in Rotterdam tussen Frankrijk en Italië gespeeld wordt en trouwens door ‘les Bleus’ gewonnen zal worden.

Hoewel het seizoen pas halfweg is, wordt het ‘silly season’ in Frankrijk al volop ingezet. Zo wordt bekend dat Mika Häkkinen en David Coulthard ook in 2001 de kleuren van McLaren zullen verdedigen. Voor het tweetal wordt dit al het zesde seizoen waarin ze als teamgenoten van elkaar fungeren,

Nog in Magny-Cours wordt officieel bekend gemaakt dat naast BAR ook Jordan volgend jaar fabrieksmotoren van Honda zal gebruiken in plaats van de door Mugen getunede exemplaren. Het team van Alain Prost moet voor 2001 ook op zoek naar een andere krachtbron, aangezien motorleverancier Peugeot bekendmaakt dat het zich aan het eind van het jaar uit de Formule 1 terugtrekt. De zwaar tegenvallende resultaten in 2000 – het Franse team staat nog steeds puntenloos laatste in het constructeurskampioenschap – zijn daar zeker niet vreemd aan.

(f1-facts.com)

VRIJDAG EN ZATERDAG

Op vrijdagmorgen is Michael Schumacher is de snelste, voor Mika Häkkinen, Nick Heidfeld en Ralf Schumacher. Een vreemde uitslag, die echter te verklaren valt doordat niet iedereen naar buiten komt en slechts weinig rondjes rijdt. Een week voordien testten de meeste teams immers al op Magny-Cours, waardoor deze sessie voor hen weinig nieuws biedt. ’s Namiddags is David Coulthard de snelste, voor Michael Schumacher, Häkkinen en Barrichello.

Pas op zaterdag begint het er echt om te doen. In de vrije training ’s morgens is Coulthard de snelste, voor Häkkinen, Barrichello en Schumacher. In de kwalificatietraining wordt Coulthard geplaagd door het pechduiveltje en hij moet het grootste deel ervan afwerken in de reservewagen. Het zorgt ervoor dat hij niet helemaal voluit kan gaan in de kwalificatie, wat in het voordeel speelt van Michael Schumacher.

In zijn eerste snelle run zet de Duitser al meteen een tijd neer waar niemand nog onder gaat. Ondanks al zijn problemen – waar ook nog eens een boete bij komt voor te snel rijden in de pitstraat – weet Coulthard alsnog de tweede plaats te pakken. Barrichello verdringt Häkkinen op het laatste moment nog met miniem verschil van de derde startplaats.

Ralf Schumacher rijdt een knappe vijfde tijd, wat ook gezegd kan worden van de zesde van Irvine. Jacques Villeneuve en Heinz-Harald Frentzen bezetten de vierde startrij, Jarno Trulli en Jenson Button completeren de top tien.

De rest van de startgrid luidt: Johnny Herbert, Mika Salo, Pedro de la Rosa, Giancarlo Fisichella, Pedro Diniz, Nick Heidfeld, Alexander Wurz, Jean Alesi, Ricardo Zonta, Jos Verstappen, Marc Gené en Gastón Mazzacane. De twintigste startplaats van Verstappen is bijzonder teleurstellend te noemen. De Limburger miste een groot deel van de test van het vorige weekend door een flinke crash en rijdt nu het hele weekend achter de feiten aan.

In Magny-Cours is na een onderbreking van één raceweekend ook de Formule 3000 terug van de partij. Nicolas Minassian behaalt een thuisoverwinning, Sébastien Bourdais maakt er een Franse dubbel van en David Saelens pakt zijn derde derde plaats van het seizoen. In de stand nadert Minassian tot op tien punten van kampioenschapsleider Bruno Junqueira, die door een botsing met Mark Webber ver buiten de punten valt.

(f1-facts.com)

ZONDAG

De dag van de race is het, net als het hele weekend al, drukkend warm. In de warm-up is Häkkinen de snelste, voor Coulthard, Schumacher en Trulli.

Bij de start past Michael Schumacher nog maar eens zijn gecontesteerde tactiek toe door meteen van richting te veranderen om zo de man naast hem de pas af te snijden. Niet alleen blokt hij hiermee zo Coulthard af, maar het laat ook toe dat Barrichello zich langs de Schot naar de tweede plaats kan wurmen. Häkkinen is vierde, de klassiek snel startende Villeneuve vijfde. Nadien volgen Frentzen, Ralf Schumacher, Trulli, Salo en Irvine. De Noord-Ier zal ook nu snel wegzakken in het peloton en eens te meer geen rol van betekenis spelen in de race.

Magny-Cours is een klassiek modern circuit waar de inhaalmogelijkheden dun gezaaid liggen. De beste plaats om een inhaalmaneuver te plaatsen is aan het eind van het lange stuk na start en finish, bij het afremmen voor de langzame Adelaide-haarspeldbocht. De posities blijven dan ook lange tijd ongewijzigd. In de eerste twintig ronden valt enkel Zonta weg door een crash, terwijl Alesi tot afgrijzen van teambaas Alain Prost door zijn eigen teamgenoot Heidfeld aangetikt wordt en achterstevoren draait. De Franse veteraan kan echter zijn weg vervolgen.

Het is pas bij de eerste reeks pitstops, na iets meer dan twintig ronden, dat er wat animo in de tot dan toe wat saaie race komt. Coulthard slaagt er evenwel eerst nog in op eigen kracht Barrichello van de tweede plaats te verdringen op het klassieke inhaalpunt. De beide Jordans raken elkaar, zonder schade evenwel. Herbert valt uit met een kapotte versnellingsbak en Barrichello valt door zijn pitstop naar de vierde plaats terug. De pitstop van Schumacher brengt Coulthard even aan de leiding, maar een paar ronden later zijn de rollen weer omgedraaid.

Een hydraulisch lek beëindigt na 26 ronden de anonieme race van Verstappen. Mazzacane crasht uit de race, terwijl die van Wurz in de zandbak eindigt bij een pittig duel met Alesi.

Halverwege de race plaatst Coulthard zijn eerste aanval op Schumacher. De Duitser gooit echter zonder pardon de deur dicht en drukt de McLaren in de haarspeldbocht naar buiten. De Schot is furieus en beantwoordt het onsportieve maneuver van de Ferrari-coureur met een opgestoken middenvinger.

(jonesonf1)

Het is slechts uitstel van executie; na veertig ronden onderneemt Coulthard een nieuwe poging, en deze keer met succes. Hoewel beide wagens elkaar nog raken, heeft Schumacher deze keer geen verhaal. Häkkinen, die vlak achter hen op de derde plaats rijdt, probeert er eveneens langs te glippen, maar voorlopig zonder resultaat. Na 46 ronden mogen bij Arrows de garagepoorten definitief dicht wanneer ook de la Rosa met pech uitvalt.

De tweede reeks pitstops brengt vooraan geen wijziging in de volgorde en het ziet er naar uit dat deze ook niet meer zal veranderen. Tot Häkkinen met nog dertien ronden te gaan plotseling met spelend gemak aan Schumacher voorbijgaat wanneer deze zich verremt in de haarspeldbocht. De Duitser blijkt evenwel gespind te zijn op zijn eigen olie. Enkele bochten verder braakt de Ferrari een flinke hoeveelheid rook uit en is het einde rit voor de tweevoudige wereldkampioen.

Na de uitval van Schumacher is het vooraan afgelopen met de sensatie. Coulthard rijdt onbedreigd af op zijn derde zege van het jaar. De Schot is aan zijn beste seizoen ooit bezig en nadert in de WK-stand tot op 12 punten van de Duitser. Häkkinen zorgt voor de derde McLaren-dubbel van het jaar, Barrichello pakt het laatste podium.

Villeneuve wordt op het einde nog sterk belaagd door een fel opzittende Ralf Schumacher, doch de Canadese oud-wereldkampioen behoudt zijn positie en scoort na verschillende uitvalbeurten eindelijk nog eens wat punten. De jongste van de Schumachers wordt vijfde, Jarno Trulli pakt net als in Canada het laatste WK-punt. Door de uitval van Schumacher schuift alles vooraan weer een stukje dichter bij elkaar. Er zit weer spanning in het WK.

(f1-facts.com)

DE UITSLAG

1. David Coulthard (McLaren-Mercedes)
2. Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes)
3. Rubens Barrichello (Ferrari)
4. Jacques Villeneuve (BAR-Honda)
5. Ralf Schumacher (Williams-BMW)
6. Jarno Trulli (Jordan Mugen-Honda)
7. Heinz-Harald Frentzen (Jordan Mugen-Honda)
8. Jenson Button (Williams-BMW)
9. Giancarlo Fisichella (Benetton-Playlife)
10. Mika Salo (Sauber-Petronas)
11. Pedro Diniz (Sauber-Petronas)
12. Nick Heidfeld (Prost-Peugeot)
13. Eddie Irvine (Jaguar-Cosworth)
14. Jean Alesi (Prost-Peugeot)
15. Marc Gené (Minardi-Fondmetal)

Pole: Michael Schumacher (Ferrari) 1’15”632
Snelste ronde: David Coulthard (McLaren-Mercedes) 1’19”479

WK-STAND:

Rijders:
M.Schumacher 56, Coulthard 44, Häkkinen 38, Barrichello 32, Fisichella 18, R.Schumacher 14, Villeneuve 8, Trulli 6, Frentzen 5, Irvine 3, Button 3, Salo 3, Verstappen 2, Zonta 1, de la Rosa 1

Constructeurs:
Ferrari 88, McLaren 82, Benetton 18, Williams 17, Jordan 11, BAR 9, Jaguar 3, Sauber 3, Arrows 3

Wordt vervolgd…

By SDG