De voormalige Williams Formule1 coureur en tweevoudig CART kampioen Alex Zanardi heeft vriend en vijand versteld doen staan van de snelheid die hij haalde tijdens de test van afgelopen zondag op het circuit van Valencia tijdens de DELL Formula BMW World Final.

Zanardi verloor enkele jaren geleden zijn benen in een gruwelijk raceongeluk en is na zijn revalidatie teruggekeerd in de autosport bij het WTCC kampioenschap voor toerwagens. Dat de Italiaan nog altijd een snelle coureur is, bleek wel uit de tijden die hij op de klok zette op het 4.005 meter lange circuit. De beste door Zanardi gereden tijd was 1: 19.7, minder dan een seconde langzamer dan zijn gelegenheidsteamgenoot Sebastian Vettel die de derde en reserve rijder is van het Duits Zwitserse Formule1 team.

Vast racecoureur Nick Heidfeld vertelde niet verbaasd te zi8jn over de snelheid van Zanardi, omdat de Italiaan immers een snelle coureur is. Zanardi zelf vertelde veel schik te hebben gehad in het rijden in de super snelle Formule1 wagen (voor het eerst sinds zijn laatste Grand Prix Formule1 in 1999 op het Japanse circuit van Suzuka) en bedankte het team voor het aanpassen van de wagen aan zijn behoeften en wensen.
De bolide werd aangepast op handgas en het rempedaal verhuisde van links naar rechts, zodat de rijder met zijn rechter prothese kon remmen. Om te voorkomen dat hij van het pedaal zou afglijden tijdens het aanremmen, werden zowel prothese als pedaal van klittenband voorzien. Ook werd de prothese aangepast aan de nauwe ruimte van de cockpit van een F1 bolide. Zanardi verruilde zijn normale schoenmaat 43 in voor een bescheiden maat 36.

Ondanks dat Alessandro amper weet hoe een Formule1 wagen technisch werkt en dat hij inmiddels de leeftijd van veertig heeft bereikt, bleek hij nog altijd een snelle rijder.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter