Vandaag is in Peru de Dakarrally 2018 begonnen. Dit jaar kruist de zwaarste rallyraid ter wereld door Peru, Bolivia en Argentinië. Een jubileum-editie, maar ook een waarin veel Nederlandse crews zijn thuisgebleven of de oversteek naar de door Jean Louis Schlesser geleide Africa Race hebben gemaakt. Voor we naar de eerste korte etappe gaan een kleine vooruitblik op de 40e uitvoering van deze rally.

Bron tekst: i.s.m. Autosportnieuws.be

Na de afgelopen jaren waren de klachten van vele teams uit de Benelux niet van de lucht. Veel regen, veel wateroverlast, afgelastingen, te lange verbindingsroutes en inkortingen teisterden de 38e en 39e editie van de Rally. Er bleven vooral veel snelle routes over en weinig zandduinen, waardoor een aantal teams het dan ook helemaal gehad had met Zuid Amerika. Onder andere Erik van Loon en Hans Stacey zijn helemaal thuisgebleven, Team De Rooy heeft zijn vloot verdeeld over de Dakar en de Africa race en ook bekende amateurs als Johan Elfrink, Adwin Hoondert en Jan vd Laar maakten de overstap. Toch zijn er nog aardig wat deelnemers overgebleven, want hoewel de belangstelling vanuit de Benelux achteruitloopt, het totaal aantal voertuigen is gestegen naar 337 tegenover 316 vorig jaar. De start dit jaar is in Peru, waar vanuit podiumstartplaats Lima in Pisco de eerste etappe wordt afgewerkt, via een tweede “lus-etappe” rond San Juan de Marcona gaat het richting Bolivia, met klassieke aankomsten als Arequipa, Uyuni en Tupiza. Daarna wachten nog de snelle paden en pampa’s in Argentinië met o.a. etappes rond Belén, Salta en Fiamballa. De finish is over twee weken in Cordoba.

Motoren: KTM voor nummer 17?

Na de overwinning van Sam Sunderland vorig jaar is KTM op jacht naar de 17e overwinning op rij . De Oostenrijkers sturen behalve hun Britse kopman ook Mattias Walkner en Toby Price naar Zuid Amerika, aangevuld met “herintreder” Antoine Meo, die na een jaartje afwezigheid weer terug aan boord is van het fabrieksteam. Daarnaast levert de Oostenrijkse fabriek ook ondersteuning aan prive-rijders als Gerard Farres Guell, Stefan Svitko, Olivier Pain en Laia Sanz, die een switch naar KTM maken dit jaar. Honda lijkt opnieuw de belangrijkste uitdager te worden, maar helaas moest de Japanse renstal meteen een tegenslag incasseren. Pablo Gonçalves kwam tijdens een trainingsrit in Portugal ten val en hoewel hij nog wel naar de shakedown in Peru afreisde moest hij nog voor de rally überhaupt begon al de handdoek in de ring gooien. Een vervanger werd gevonden in privé-rijder Jose Ignacio Cornejo, wiens team Heinrich Racing ondersteuning van HRC krijgt. Cornejo wordt vergezeld door Ricky Brabec, Kevin Benavides en Joan Barreda Bort mee om de strijd aan te gaan.

Sherco zet op de talenten van Juan Pedrero Garcia en Adrien Metge, terwijl Yamaha France een team formeert rondom jong talent Adrien van Beveren, local hero Franco Caimi en oudgediende Rodney Fagotter, die al in Afrika diverse Dakars uitreed. Voor Nederlandse inbreng zorgen onder andere Hans Jos Liefhebber, Mirjam Pol, Guillaume Martens en Luc vd Huijgevoort. Jurgen vd Goorbergh gaat ook mee, als belangrijkste troef in de malle moto, het klassement voor kistrijders zonder ondersteuning.

Quads: een leuk achterhoedegevecht

Al jaren zijn de quads qua zendtijd op alle Dakarkanalen het ondergeschoven kindje, maar sinds de broers Patronelli niet meer van de partij zijn en hun dominante positie vacant is, is deze klasse tot een van de spannendste van allemaal uitgegroeid. Typisch gezien heb je een tegenstelling tussen de lokale “Gaucho’s” uit Argentinie, Chili, Peru, Bolivia en Paraquay die kunnen bogen op terreinkennis, snelheid en instinct en de Europese rijders die misschien minder snel zijn, maar beter nadenken voor ze ergens invliegen en tijd terugpakken als het navigeren moeilijk wordt. De mooiste voorbeelden daarvan lagen in de strijd die Ignacio “De Haas” Casale en Rafal “Hedgehog” Sonic uitvochten. Beiden moesten echter vorig jaar hun meerdere erkennen in Sergei Kiryakin, een semi-amateur die het geld niet had om in Abu Dhabi te gaan trainen, en zich daarom met -40 in de Russische sneeuw voorbereidde. Dat hij zich zo snel zou aanpassen was vorig jaar een flinke verrassing en nu zijn budget wat ruimer is, wil hij vooral laten zien dat zijn driejarige route naar de overwinning vorig jaar geen geval van dom geluk was.


© somosdakar.com

Een van de grote outsiders in deze klasse is de wereldkampioen Cross Country, een dakarveteraan die je in een muziekband als “multi-instrumentalist” omschrijven kan. Kees Koolen uit Bergeyk reed Dakar op een motor, in een auto, in een truck en op een quad. Vorig jaar kwam hij met een zelfgebouwde quad, de Barren Racing, gebaseerd op een KTM blok. Hij boekte er een verdiende etappezege mee, maar had ook een paar pechgevallen. Om zich dit jaar goed voor te bereiden besloot Coolen een aantal manches van de WK Cross Country voor quads te rijden en het ging zo goed dat hij besloot het hele WK uit te rijden.” Rijden in de zwaarste rally vergt de zwaarste voorbereidng”. En die voorbereiding liep zo goed dat Koolen dus als WK Cross Country naar Zuid Amerika komt en samen met Sonic, Axel Dutrie, Simon Vitse en Josef Machachek een mooi blok vormt tegen gaucho’s als Casale, Pablo Copetti, Nelson Sanabria en Jemerias Gallegos-Lozic

Auto’s: de leeuw brult voor het laatst

Na een paar succesvolle wordt editie 2018 het laatste jaar waarin Peugeot een fabrieksteam inzet. Reden is dat er een regelwijziging zit aan te komen waarin de vrijheden die de buggy’s van het Franse merk genieten worden ingeperkt ter faveure van de klassieke 4×4 auto’s waarmee bv Toyota aan de start komt. Terwijl concurrent Mini daarom dit jaar kiest om één buggyteam te combineren met een 4×4 team ter voorbereiding op die switch, stopt Peugeot er gelijk helemaal mee, een domper voor de organisatie. Voor hun laatste outing verandert Peugeot niets aan het team. Stephane Peterhansel verdedigt zijn titel met Carlos Sainz, Sebastien Loeb en Cyril Despres om zich heen als teamgenoten. Mini maakt zoals gezegd een zijsprong: terwijl Nani Roma, Kuba Przygonski en Orlando “Orly” Terranova in een 4×4 Mini van start gaan, krijgen Mikko Hirvonen en nieuwe teamgenoten Yazeed Al-Rahji en Bryce Menzies een trophy truck achtige buggy onder hun achterste. Voor Menzies gesneden koek, aangezien hij ervaring opdeed in het Lucas Oil Off Road Championship, maar voor Hirvonen is het even wennen. Ook zijn navigator Michel Perin werd vervangen door veteraan Andreas Schulz.


© automobilsport.com

Perin zien we terug bij de grote concurrent, Toyota Gazoo Racing. De Japanners hebben opnieuw een Hilux 4×4 beschikbaar, daar waar ze vorig jaar nog twee auto’s tegelijk ontwikkelden. Onder andere Nasser Al Attiyah, Giniel de Villiers en Bernard Ten Brinke acteren in dit fabrieksteam en Perin is dit jaar de navigator voor Ten Brinke. Via semi-fabrieksteam Overdrive kunnen ook Ronan Chabot, Lucio Alvarez en Peter van Merksteijn op ondersteuning rekenen. Het is voor Van Merksteijn wel te hopen dat zijn serie aan pech van de afgelopen edities wat minder is geworden, de laatste twee deelnames eindigden in een vroege uitval. Ook het Chinees Duitse Merk Borgward laat dit jaar van zich horen. Great Wall, de eigenaar van Borgward, had tot twee jaar geleden een officieel team, maar nu hebben ze zich verzekerd van de diensten van thuisrijder Nicolas Fuchs en Erik Wevers en zijn Wevers Sport team. De basis voor hun auto is de HRX Ford waarmee Wevers eerst zelf reed en daarna vorig jaar assistentie leverde voor Fuchs. En voor de like-factor moeten we natuurlijk ook Tom en Tim “Doeidoei” Coronel even benoemen. Na een aantal deelnames in hun eenpersoonbuggies durven de “terrible twins” het aan om in een Demon Jefferies Buggy de rit naar Cordoba aan te vangen. Jefferies is geen onbekende in het werk: hij leverde eerder al de buggies voor Nasser Al-Attiyah, Carlos Sainz, Guirlain Chicherit en BJ Baldwin. Een snelheidsduivel op rechte stukken maar volgens de broers gezegend “met de draaicirkel van een olietanker.”

Kamaz: Niets te verliezen… of juist alles?

Is het voor Kamaz nu een opluchting dat Gerard de Rooy in Afrika zit of niet? Feit is wel dat de fabriek zijn entry in de AER dit jaar terugtrok en vier trucks afvaardigde naar Zuid Amerika die allemaal de mogelijkheid hebben de rally in hun eentje te winnen: Kopmannen zijn Eduard Nikolaev en Ayrat Mardeev, in eerste instantie zijn Dmitri Sotnikov en Anton de (te) snelle assistenten. Team De Rooy promoveert Ferderico Villagra tot kopman, maar Ton van Genugten heeft dit jaar een vrije rol én een Torpedo truck ter beschikking, terwijl de laatste truck wordt ingenomen door de Kazak Arthur Ardavikus, die overkomt van Tatra.


© somosdakar.com

Bij de outsiders treffen we ondere de drie “Martins” Martin vd Brink is de bekendste die voor de derde keer met een Renault Sherpa de tocht begint, naar aanleiding van vorig jaar en de ruzie die hij na zijn technische problemen kreeg heeft truckbouwer Mario Kress hopelijk geluisterd en de motor van de Renault op betrouwbaarheid gefocust. Zijn assistentie is Janus van Kasteren in de oudere K520. Benieuwd of “Eenoog” met Van Kasteren dezelfde gaat vertonen als met Pascal de Baar (iedere keer als de truck in beeld kwam was er namelijk een koplamp kapot). Tatra zet dit jaar in op Martin Kolomy in een Tatra/Daf Phoenix en Ales Loprais in een Tatra Jamal (the Queen heeft Loprais haar genoemd), en tot slot Martin Macik. De 28 jarige “veteraan” doet al voor de zesde keer mee aan de rally, altijd voor het vrachtwagenmerk Liaz. Zijn team heet Big Shock Racing naar zijn sponsor, maar in de 20 podiumkandidaten wil de Tsjech dit jaar met een volledig nieuwe truck voor een schokeffect zorgen. Bij de amateurs is het Firemen Dakar team een van de opvallendsten. Vorig jaar gingen Richard de Groot en zijn twee kompanen als grootste kistrijder van het peloton van start, zonder ondersteuning. Ze kwamen onder veel bekijks en veel aanmoedingen van hun brandweercollega’s aan de finish, maar waren totaal uitgeput. Dit jaar is een service team geregeld met brandweermannen uit Zuid Nederland, die in een Volvo truck het serviceteam zullen vormen voor de “Bomberos”. We wensen hen van harte succes met hun missie!

Lees hier een kort verslag van de eerste etappe.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!