koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Dakar 2018 etappe 1: Wat kan er misgaan?

Vreugde en verdriet zaten in de korte openingstage rond Pisco erg dichtbij elkaar. Bernard ten Brinke en Martin vd Brink deden het uitstekend in hun categorieën met allebei een tweede plaats, maar Sebastien Loeb (remproblemen), Gerrit Zuurmond (motorstoring) en Jurgen Droessiger (crash op de verbinding) leverde de eerste korte sprint al problemen op.

Bron tekst: i.s.m Autosportnieuws.be

Motoren: Sunderland in stijl

Sam Sunderland heeft zijn titelverdediging op de best mogelijke manier geopend. De Brit won de eerste korte sprintetappe met een halve minuut op Yamaha-rijder Adrien van Beveren en 56s op Husqvarna rijder Pablo Quintanilla. Echt grote verrassingen waren er niet onder de motorrijders, Joan Barreda, Antoine Meo en Mattias Walkner zaten gewoon in de toptien op minder dan twee minuten. Alleen Toby Price zal zich de start wat anders hebben voorgesteld. De Australiër heeft na zijn crash vorig jaar nog lang last gehouden van zijn beenbreuk en heeft niet voluit kunnen trainen in de voorbereiding. Daardoor was het niet zo verrassend dat hij als 14e 3m20s toegaf, maar wel een teleurstelling.

Beste NL"er in de korte sprint was Jurgen vd Goorbergh als 46e op 8 minuten van Sunderland. Eén tel achter hem werd Hans Jos Liefhebber geklokt als 47e. Maikel Smits eindigde zijn eerste dakar-stage als 60e, al was hij niet onder de indruk van het verkeer op de verbinding “Je moet hier gewoon 360 graden zicht hebben, want verkeersregels kennen ze niet.” Voor Smits’ teamgenoot Droessiger begon de rally niet eens. De Duitser botste tijdens de verbindingsroute op een auto en moest met een gebroken pols worden afgevoerd. Op de proef zelf viel nog een uitvaller te noteren: Hero-rijder Joaquim Rodrigues crashte en moest per helikopter worden afgevoerd.

Stand motoren
1. S. Sunderland
2. A. van Beveren
3. P. Quintanilla
4. J. Barreda
5. X. de Soultrait

Quads: de Haas opent het bal

Bij de quads het bekende beeld naar de start: iedere rijder tackelt de eerste flinke duin op zijn eigen manier en het hele veld rijdt kriskras dooreen, waar op camerabeelden te zien was hoe twee man elkaar nét niet van de sokken reden. Na die eerste schermutselingen ging Ignacio Casale er eens voor zitten en liep een minuut weg van zijn achtervolgers. Sergei Kiriyakin beperkte de schade het beste en werd tweede, Pablo Copetti verloor twee minuten als derde. Vier minuten achter de kop pakten Rafal Sonic en Kees Koolen hun duels uit het WK weer op, Sonic kwam als vijfde binnen, Coolen twee seconden daarna als zesde. Bas Nijen-Twilhaar deed er een heel stuk langer over, hij verloor door pech meteen 2.5 uur en staat nu 48e en voorlaatste.


© republica.com

Stand quads
1. I. Casale
2. S. Kiriyakin
3. P. Copetti
4. N. Cavigliasso
5. R. Sonik
6. K.Koolen

Auto’s: Loeb en Coronel in de problemen, 1-2 voor Toyota

Bij de auto’s begint Peugeot met een kleine achterstand aan de eerste echt zware etappe. Al na 3 km ging het verkeerd voor Sebastien Loeb, die met vastgelopen remmen te maken kreeg en vijf minuten op de kop toe moest geven. De rest van de vloot deed het vrij rustig aan, Stephane Peterhansel werd 11e, Cyril Despres 15e en Carlos Sainz 16e. Vooraan leek het haast wel de Hellendoorn rally: Bernard ten Brinke hoefde niet eens echt volgas te geven in zn Toyota om vooraan mee te doen, evenals de door Wevers Sport gerunde Borgward van Nicolas Fuchs. Alleen Nasser Al Attiyah was voor de Zeddammer en de Peruviaan te sterk: resp. 25s en 34s moesten de twee als tweede en derde toegeven. Vooral het navigeren van Matthieu Baumel bij Al Attiyah en Michel Perrin bij Ten Brinke gaf een paar keer de doorslag.


Jaren lang probeerde Robby Gordon alleen Dakar te winnen, maar wie weet heeft Bryce Menzies in een Mini buggy wat meer geluk © jalopnik.com

Mini had zowel een buggy als een 4x4 in de top5: Bryce Menzies kwam na Fuchs als vierde binnen op 38s, Nani Roma werd vijfde op bijna een minuut, Peter van Merksteijn werd als 20e geklokt, Erik Wevers als 25e.Voor de broers Coronel was de eerste dag te vergelijken met die van Loeb, na een sprong bleken de achterremmen vast te zitten en daarna bleven ze om de haverklap warm lopen, althans volgens de computer aan boord van de Demon buggy. Een defecte sensor gaf verkeerde signalen af en liet alles steeds in de noodloop slaan. Uiteindelijk kwamen Tom en Tim als 83e binnen op 1u43m van de Toyota’s.

Stand auto’s
1. N. Al Attiyah
2. B. Ten Brinke
3. N. Fuchs
4. B. Menzies
5. N. Roma

Trucks: Loprais nét voor Vd Brink, Villagra verliest een kwartier

Bij de trucks kon de rally voor de Rooy-kopman Federico Villagra niet slechter beginnen. De Argentijn kreeg problemen in de navigatie en verloor maar liefst 15 minuten in de korte proef met het zoeken naar een waypoint, waardoor hij slechts als 21e eindigde en morgen veel terrein goed moet maken op de kop van het veld. “Toen we uiteindelijk doorreden naar WP9, klikte WP8 er ineens ook in, we hebben de organisatie gevraagd het nog eens te checken”. Villagra’s verhaal wordt onderschreven door Scania-rijder Maurik vd Heuvel, die ook WP8 leek te hebben gemist, tot hij dus bij WP9 beide punten cadeau kreeg.

Aan de kop van het veld treffen we geen Kamaz, maar Tatra. Ales Loprais toont zich met de Jamal als beste sprinter en klopt Martin vd Brink met 22s, Eduard Nikolaev eindigt zeven seconden achter de Renault als derde. Ton van Genugten kende een mooie opening: hij startte als 10e en kon prima inlopen op teamgenoot Arthur Ardavikus, die helaas vastliep op een gebroken duin, maar met 4m55s de schade beperkt hield. Van Genugten bleek aan de finish 1m11s langzamer dan Loprais en kwam als 4e op de tijdenlijst te staan, met een heel trosje Oostblok-truckers achter zich aan (Shibalov, Viazovich, Sotnikov, Kolomy, Mardeev, Vasilevski en Visnevski). Voor Gerrit Zuurmond ziet het er veel minder florissant uit. Het Rainbow team heeft dit jaar de DAF voor de MAN van Hans Stacey uit 2007 verruild en motorrijder Jasper Riezebos is als navigator ingestapt. Maar al in het begin van proef 1 kwam de truck met electrische problemen stil te staan en lijkt voorlopig niet van zijn plaats te komen…

Stand trucks

1. A. Loprais
2. M vd Brink
3. E. Nikolaev
4. T. van Genugten
5. A. Shibalov

Morgen wacht een rit van 267km door de duinen rond de stad Pisco, geen verbinding dit keer, het is kermis van start tot finish (zeker als je de kleurrijke toeschouwers in de duinen meetelt)Alles weten over Formule 1 in 2018?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.