Nu de FIA beslist heeft om McLaren uit het constructeurskampioenschap uit te sluiten is de beer los in het rijderskampioenschap. De twee rijders van het Britse team moeten niet langer samen voor iets strijden en dat werd gisteren meer dan ooit duidelijk. Het is nu ieder voor zich en dat leverde meteen een controversiële maar zeer interessante start op.

Fernando Alonso startte misschien wat trager dan Lewis Hamilton maar dat betekende niet dat hij zich meteen gewonnen gaf. Hij blokkeerde de Brit bij het in- en uitsturen van La Source. Bij dat laatste zelfs zoveel dat Hamilton kon kiezen: Of alle twee meteen uit de wedstrijd, of zelf van de baan gaan. Ik vind het gewoon jammer dat iemand die zoveel kritiek heeft op andere coureurs, iemand naar wie ik opkijk, me zo van de baan duwt.

Maar Hamilton gaf zich niet gewonnen, de Brit had nog meer in petto. Hij zou in Eau Rouge dezelfde aanval proberen als die op zijn teammaat Adrian Sutil twee jaar eerder; een actie waarover nog steeds wordt gesproken. Het werd al snel duidelijk dat een F1 wagen geen F3 wagen is. Het is gewoon onmogelijk om met twee F1 wagens naast elkaar door Eau Rouge te gaan dus nam ik wat gas terug.

Spa op weg naar succes?

Hoe spannend de eerste kilometer was, hoe saai de rest van de race. Vooraan dan toch. Vlak achter de top vier viel er heel wat te beleven en het werd duidelijk dat die geïnvesteerde 25 miljoen geen verloren geld was.

De nieuwe chicane, waar vroeger de busstop was, is blijkbaar een uitgelezen plaats geworden om mensen in te halen. Ook het rechte stuk na de Raidillon blijft een prachtige plaats om in en uit de slipstream te komen.

Heikki Kovalainen heeft er in ieder geval een goed gevulde race opzitten, al was hij vooral het doelwit in plaats van de jager. De Fin gaf na de race toe dat Renault een verkeerde strategie had gekozen. De wagen was te zwaar en zo verspeelden ze een paar punten. Kovalainen kon Robert Kubica lang genoeg achter zich houden om toch niet met lege handen naar huis te moeten gaan.

Het was leuk om te zien hoe Adrian Sutil op de zachtere banden zeven plaatsen goedmaakte tijdens het begin van de race. De Duitser jaagde op een bepaald moment zelfs David Coulthard op, hij deed dat zo goed dat het team de Schot via de radio liet weten dat hij zich niet mocht concentreren op die Spyker. Ondanks een foutje en een vrije val na de pitstops kan de Duitser terugkijken op een geslaagde race.

Nuestra casa es su casa

Na vierenveertig ronden, en geen enkele meer, werd Kimi Raikkonen voor de derde opeenvolgende keer als winnaar in Spa begroet. Dit is mijn favoriete circuit, zelfs van voor ik met Formule 1 begon. Of ik nu win of verlies, ik ben hier graag en ik denk dat ik daarom hier heb gewonnen. Het is gewoon een goed circuit.

De zachtere bandensoort werkte beter dan verwacht en Felipe Massa vroeg zich na de race af of hij toch niet beter een paar rondjes langer met die band had gereden. Het was een saaie race voor de Braziliaan, de enige opwinding kwam van de overstuur tijdens het begin van de race.

McLaren perste er het maximum uit, meer dan een derde en vierde plaats viel er niet te rapen. Het wordt de volgende races interessant om te zien hoe de twee rijders van het team tegen elkaar gaan strijden. Geen van beide zullen ze een duimbreedte aan de andere toegeven en dan denkt een mens als snel aan dat spreekwoord over de twee honden en het been.

En laten we vooral Michel Daerden niet vergeten, wat zou de podiumceremonie zijn geweest zonder hem?

By peter