SBS gelooft ook zonder Jos in Formule 1

De naam Jos Verstappen werd vrijdag tijdens de presentatie van het aanstaande F1 seizoen door SBS bobo’s zorgvuldig gemeden. Toch waarde de geest van de Nederlandse coureur rond. Hoe pijnlijk: net nu SBS na 12 jaar voor naar verluidt ruim 2,5 miljoen euro per seizoen de F1 rechten voor de neus van RTL wegkaapte, rijdt de Limburger niet mee.

Een kat in de zak? Geenszins, zegt SBS baas Bart in ‘t Hout.
“Dat Jos niet rijdt, is vooral vervelend voor hemzelf. Met respect voor zijn prestaties, hij reed nooit voor de punten. De echte sterren zijn Schumacher en Montoya. Ik denk niet dat de afwezigheid van Jos ons veel kijkers gaat kosten.’‘

Cijfers van de dienst Kijk en Luisteronderzoek tonen echter aan dat er wel degelijk sprake is van een Jos effect. Afgelopen seizoen keken gemiddeld 954.000 mensen per Grand Prix. In 2002, toen Verstappen ook niet meereed, waren dat er ruim 200.000 minder. Daarbij moet wel aangetekend worden dat 2002 een bijzonder saai F1 seizoen was, omdat in juli al vast stond dat de Duitser Michael Schumacher zou winnen, terwijl de spanning het afgelopen seizoen tot aan de laatste wedstrijd om te snijden was.

Maar het gaat niet om alleen kijkcijfers. Deelname van Verstappen had SBS, dat de live verslagen van de kwalificatietraining en de race ook al niet mag onderbreken voor reclame, een hoop lucratieve sponsordeals kunnen opleveren. In ‘t Hout:
“Het heeft geen zin om daarover door te zeuren, we kunnen het toch niet veranderen. Ga er maar vanuit dat we een verantwoord bod op de uitzendrechten hebben gedaan.’‘

Commentator Olav Mol, die met de Formule 1 mee van RTL naar SBS verhuisde, vindt het wel lastig dat er geen Nederlander meerijdt dit seizoen.
“Een stukje chauvinisme valt daardoor gewoon af’‘, erkent hij. Ook hoofd sport Lex Muller van SBS had graag een landgenoot in de race gehad, vanwege ‘de sfeer en uitstraling’. Toch verwacht Muller dit seizoen hogere kijkcijfers voor Formule 1 dan bij RTL 5, simpelweg omdat SBS 6 een grotere zender is.

Voor de kijker verandert er niet veel. Viktor Brand presenteert op de vrijdagavond op Veronica een Grand Prix magazine waarin onder meer verslag wordt gedaan van de vrije trainingen. Edward van Cuilenborg presenteert vanuit de studio op zaterdag en zondag het programma rond de kwalificatie en de F1 race op SBS 6. Ook brengt de zender dit seizoen de DTM races, waarin de Nederlander Christijan Albers actief is.

ANP

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter