Albert Park, Melbourne, Australië. De warme dampen van het asfalt geven voor de tv kijkende wereld een wat wazig laagje over de wagens die één voor één naar hun startplek rijden. Hier en daar nog een behoorlijke burnout voor de noodzakelijke temperatuur in de banden. De hartslag van de coureurs, teams en fans loopt op. Murray Walker zou het verwoorden in zijn beroemde woorden: five lights, four lights, three lights, two lights, one light…..

Een winterstop duurt voor elke Formule 1 fan te lang. Hoewel de winterstop ten opzichte van pakweg 10 jaar gelden aardig wat korter is geworden. Reglementair gezien is er in de Formule 1 weinig veranderd. Coureurswijzigingen zijn dit seizoen de grootste verandering. Hamilton verkaste van McLaren naar Mercedes ten kosten van recordkampioen Michael Schumacher. Voor de Nederlandse Formule 1 fan is er meer veranderd. Niet langer zijn de races gratis te volgen via RTL7 met het bekende commentaar van Olav Mol. Nederlandse fans moeten vanaf nu betalen om de sport live te mogen aanschouwen. Voor de één een geschenk uit de hemel, voor de ander een nachtmerrie.

Zoals de traditie voorschrijft begint het seizoen ‘gewoon’ in Melbourne Australië. Het semi-stratencircuit is gelegen in het Albert Park. Een prachtige setting waarbij het circuit het centraal gelegen meer omloopt. Het circuit is al sinds 1996 gastheer van de race. In 1996 was de baan overigens verre van populair aangezien dit de ‘slappe’ vervanger was van het legendarische Adelaide circuit. Albert Park heeft zijn status op de Formule 1 kalender echter in de loop der jaren verdiend. Een terugblik op de meest opvallende races in Melbourne.

Vliegende start voor Brundle en Villeneuve in 1996.

De vuurdoop van het circuit in 1996 is met recht spectaculair te noemen. Één van de McLaren wagens belandt in een vreemde manoeuvre op het pad van Martin Brundle die geen kant meer op kan en gelanceerd wordt. Brundle kan ongedeerd uitstappen. In het restant van de race is het debutant Jaques Villeneuve die indruk maakt. Hij rijdt vrijwel de hele race op kop maar moet in de laatste rondes dankzij een defect aan zijn wagen de zege aan teamgenoot Damon Hill laten.

Afgesproken werk in 1998.
De openingsronde in 1998 gaat de boeken is als de race die afgesproken is. Teminste, zo beweren een aantal mensen. Mika Hakkinen en David Coulthard zouden een afspraak hebben. Degene die als eerste bij de eerste bocht is wordt niet aangevallen en mag voor de zege gaan. Coulthard neemt deze afspraak erg serieus en wanneer Hakkinen door een teamfout een extra gang door de pits neemt komt Coulthard aan de leiding. Niet veel later gaat Coulthard van het gas en laat Hakkinen de tweede race uit zijn carrière winnen. Ron Dennis ontkent later de geruchten van de afspraak, hij claimt dat er iemand heeft ingebroken in de pit-radio en Hakkinen naar de pits haalde. Waarna het team besliste Hakkinen de zege terug te geven. De waarheid ligt vooralsnog ergens in het midden.

Irvine lachende derde in 1999.
Eddie Irvine is in de editie van 1999 de sterkste man in de seizoensopener. Teamgenoot Michael Schumacher moet al in de opwarmronde afhaken voor de prijzen als zijn Ferrari weigert de grid te verlaten. Een eitje lijkt het te worden voor de McLaren coureurs. Maar wanneer deze uitvallen met technische problemen is de weg zomaar vrij voor Irvine die zijn eerste zege weet te pakken. Makkelijk gaat het hem niet af want een ijzersterk rijdende Heinz Harald Frentzen jaagt hem in zijn debuutrace voor Jordan vrijwel de hele race op. Ralf Schumacher wordt derde in de Williams.

Dodelijk drama in 2001.
Het seizoen 2001 begint met een zwart randje. De zege van Michael Schumacher wordt overschaduwd door de crash van Ralf Schumacher en Jaques Villeneuve. De BAR van Villeneuve wordt gelanceerd over de achterkant van de Williams in een poging te passeren. Een marshall wordt geraakt door een rondvliegend wiel en niet veel later overlijdt hij aan zijn verwondingen.

Wereldkampioen in de eerste bocht in 2002.

Ralf Schumacher zorgt voor legendarische beelden tijdens de opening in 2002. De Williams coureur heeft een prima seizoen 2001 achter de rug en wil in 2002 voor de titel gaan. Echter vergeet hij bij de start in Melbourne even dat een seizoen het hele jaar duurt en geen twee bochten. In een ijverige passerbeweging op polesitter Rubens Barrichello wordt de Williams gelanceerd. Een kettingreactie is het gevolg en verschillende wagens vinden in de chaos hun waterloo. Michael Schumacher ontwijkt de chaos, welliswaar door het gras, en komt aan de leiding van de race om die vervolgens niet meer uit handen te geven.

Crashfestijn in 2006.
In 2006 wordt er in Melbourne de nodige schade gereden. Bij start zijn het Felipe Massa, Nico Rosberg en Jarno Trulli die de eerste bocht niet doorkomen. In de vierde ronde gaat Christian Klien op onverklaarbare wijze van de baan. Even later is het Michael Schumacher die in de laatste bocht zijn Ferrari verliest over een hobbel. Diezelfde hobbel kost later Juan Pablo Montoya kostbare punten. Een jaar later is de hobbel verrwijderd. Laatste man die schade rijdt is Vitantonio Liuzzi die in de tweede bocht zijn Toro Rosso in de kreukels rijdt. Fernando Alonso rijdt rustig om alle brokstukken heen eist de zege op.

Debuutwinst in 2009.

Het seizoen 2009 begint met een winst voor een team dat zijn debuut maakt in de Formule 1. Jenson Button wint de race voor teamgenoot Rubens Barrichello. De wagens van Brawn GP zijn oppermachtig. Het team dat dankzij Ross Brawn uit de as van het Honda team herrezen is domineert met een vrijwel ongeteste wagen het hele weekend. In de slotfase van de race zijn het twee andere jonge coureurs die elkaar in de haren vliegen. Sebastian Vettel en Robert Kubica vergooien beiden een zeker podium in een strijd om de tweede plaats.

Of de grote prijs van 2013 volgend jaar in het bovenstaande lijstje thuishoort blijft tot zondag natuurlijk de grote vraag. Verwacht wordt dat Red Bull, Ferrari en McLaren ook dit jaar weer de dienst gaan uitmaken aan de kop. Maar ook Lotus en Mercedes zagen er in de wintertests erg goed uit. Wellicht dat we dit jaar voor het eerst vijf teams hebben die mee kunnen doen voor de prijzen. Wij kijken er naar uit en houden jullie natuurlijk gedurende het weekend op de hoogte van het laatste nieuws en uitslagen.

De kwalificatie start Zaterdagochtend om zeven uur Nederlandse tijd. De race is een dag later op dezelfde tijd.