Het lange wachten tijdens de zomerstop wordt voor de Formule 1 fans ook dit jaar weer rijkelijk beloond. Na het legendarische Spa Francorchamps strijkt het circus dit weekend weer neer op La Pista Magica! Monza is het decor van de twaalfde ronde in het wereldkampioenschap, en er staat weer voldoende op het spel!

Autodromo Nazionale Monza
Het 5,7 kilometer lange Autodromo Nazionale Monza is al sinds de beginjaren van de autosport het decor van de Grand Prix van Italië. Vandaag (3 September) is dan ook de dag waarop in 1922 de eerste Grand Prix van Italië werd verreden op Monza. Slechts één keer werd de Grand Prix niet op Monza verreden en week het evenement uit naar Imola. Met haar lange rechte stukken is Monza het snelste circuit op de Formule 1 kalender.

Monza is iconisch. Het circuit ademt geschiedenis. Dit komt vooral dankzij de roemruchte kombaan die in de jaren zestig deel uitmaakte van het Grand Prix circuit. Het circuit is ook befaamd om het bijzondere podium. Het podium hangt boven het rechte stuk, waardoor de coureurs tijdens de podiumceremonie boven een kolkende massa aan Italiaanse racefans staan.

Monza telt naast de lange rechte stukken elf bochten. Met de Parabolica als misschien wel de bekendste bocht. De bocht in een, zoals de naam al doet vermoeden, paraboolvorm was jarenlang het stukje asfalt waarop de coureurs altijd ‘het randje’ op moesten zoeken. Op het randje betekende een snelle rondetijd, over het randje betekende grindbak en vervolgens bandenstapel. Vorig jaar werd echter de uitloopstrook van de Parabolica voorzien van een asfaltstrook. Hierdoor kan de bocht niet alleen wijder genomen kan worden, maar wordt een fout niet meer keihard afgestraft.

De Grand Prix van Italië wordt verreden over 53 ronden. Het ronderecord is met 1:21.046 in handen van Rubens Barrichello. Michael Schumacher won de Grand Prix van Italië vijf maal (1996, 1998, 2000, 2003 en 2006) en is daarmee ook op dit circuit recordhouder.

GPPits.net deed vorig jaar een bezoek aan Monza en deed een ronde langs La Pista Magica. Het verslag van dit bezoek lees je hier.

Mercedes dominant als altijd
Aan de kop van het veld is het Mercedes dat onverminderd blijft domineren. Lewis Hamilton wist in Hongarije en België uit te lopen op de directe en enige concurrent Nico Rosberg. Het verschil in de tussenstand bedraagt nu achtentwintig punten, en dus zal Hamilton ongeacht wat er gebeurt Monza verlaten als leider in het wereldkampioenschap.

De puntenhonger van Max Verstappen
Het doel van Max Verstappen voor dit weekend is onveranderd in vergelijking met andere races van dit seizoen. Het doel is om zo veel mogelijk punten te scoren. Met de behaalde punten in de laatste twee races heeft Verstappen zeer veel respect geoogst bij de buitenlandse media. Max wordt na de uitstekende prestaties zelfs veelvuldig in verband gebracht met een overgang naar Ferrari voor het seizoen 2017.

Strategische motorwissel
Het is misschien wel ergernis nummer 1 onder de Formule 1 fans. De oneindige penalty’s die uitgedeeld worden voor het overschrijden van het maximum beschikbare aantal power-units of onderdelen daarvan. Ook dit weekend wordt verwacht dat er weer een aantal teams gaan kiezen voor een ‘strategische motorwissel’.

Zo heeft Christian Horner van Red Bull Racing al laten weten niet veel van dit weekend te verwachten, en daarom vrijwel zeker de motoren van Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat te wisselen. Verder staat er waarschijnlijk een motorwissel op het programma voor Carlos Sainz. Ook McLaren staat weer een aantal gridstraffen te wachten. Op Donderdagmiddag is er al sprake van een gezamenlijke straf van vijftien plekken.

Vrijdag 4 september 2015
10:00 – 11:30 Eerste vrije training
14:00 – 15:30 Tweede vrije training

Zaterdag 5 september 2015
11:00 – 12:00 Derde vrije training
14:00 – 15:00 Kwalificatie

Zondag 6 september 2015
14:00 Race