Persconferentie met Ron Dennis en Martin Whitmarsh na afloop van de zitting van de Wereld Motorsport Raad op 13 september 2007, bezorgt door McLaren .

Wat is de volgende stap? Aanvaarden jullie de straf, vechten jullie ze aan voor een burgerlijke rechtbank?

Martin Whitmarsh: We denken dat we in beroep kunnen gaan, maar we moeten wachten op de redenen die de FIA morgen (vandaag, nvdr.) zal bekend maken. We zullen die rustig bekijken voor we een beslissing zullen nemen.

Gezien het precedent dat hierdoor wordt geschept; vinden jullie dat je terecht als enigste F1 team voor dit soort spionage wordt bestraft? Denken jullie dat er andere teams zijn die dit ook doen en dus dezelfde straf verdienen?

MW: Laten we beginnen door te stellen dat we niet vinden dat we op deze manier hadden moeten zijn bestraft. Vandaag moeten we ons concentreren op deze hoorzitting en deze situatie in plaats van op andere teams.

Ron, denk je dat de houding van Max Mosley tegenover de zaak en McLaren is verandert vergleken met de zitting van juli?

Ron Dennis: Geen commentaar.

Wat is het nieuwe bewijs dat de FIA heeft ontvangen en waarom zijn de rijders niet bestraft omdat ze de FIA hebben geholpen met het bewijs?

RD: Het bewijs van vandaag bestond vooral uit e-mails tussen onze rijders en in één geval Mike Coughlan.

MW: Zoals we eerder al hebben gezegd gaat het hier om een paar e-mails en hebben de rijders specifiek gezegd dat er geen informatie aan het team werd gegeven.

RD: Het team wist natuurlijk nooit van het bestaan van deze e-mails af.

Ron, hoe veel schade brengt een boete van die omvang toe aan McLaren, en aanvullend, zal iets zoals vandaag bepalen hoe je over je toekomst denkt?

RD: Eerst en vooral gaat er nog een bedrag af door de punten die we tot nu toe hebben behaald. Daardoor wordt het uiteindelijke bedrag waarschijnlijk gehalveerd. Zeg maar de grootte van de cheque die we moeten ondertekenen als we deze boete aanvaarden. Zoals je kan zien in onze boekhouding hebben we een omzet van ongeveer 450 tot 500 miljoen dollar per jaar en hebben we geen schulden. We zijn een sterk bedrijf met een ongelofelijke groei. Ik heb als grap aan Norbert [Haug] gevraagd of hij de helft wil betalen maar die onderhandelingen zijn nog niet echt afgelopen.

Voor zover ik het weet is mijn persoonlijke toekomst nooit ter sprake gekomen. Ik leg me toe op dit bedrijf en heb een grote passie voor motorracen en ik ben totaal niet van plan om op pension te gaan. Ik heb met Martin afgesproken dat hij me zal opvolgen als CEO maar die beslissing zal niet worden genomen door vandaag of een ander voorval dit jaar.

Hoe moet het nu verder met jullie rijders?

RD: We hebben nog een aantal jaar contracten lopen. We hebben twee van de beste rijders in de wereld en onze wil om races te winnen is niet gebroken. Dat is waarvoor we bestaan. Als er een contract wordt aangepast is dat omdat de beide partijen het daarover eens zijn.

Ron, denk je na vandaag, of eerder al, dat de FIA met twee maten en gewichten werkt?

RD: Ik ga geen commentaar geven op de redenen van de FIA, enkel dat we sterk van mening zijn dat we het zeker en vast niet eens zijn met hun redenering. Maar tot we alle details ontvangen kan ik hierover geen mening hebben. Ze hebben enkel de straf bekend gemaak, maar nog niet de redenen. Het zou zeer ongepast zijn om commentaar te geven zonder de redenen te kennen.

 

By peter