Het houdt maar niet op voor Bernie Ecclestone?

De onlangs 83 jaar geworden Ecclestone zag in zijn thuisland een rechtszaak tegen hem van start gaan. Deze is aangespannen door Constantin Medien, een Duitse onderneming die in 2006 ook graag eigenaar was geworden van de Formule 1-aandelen en daarvoor een hoger bedrag had willen betalen die CVC er uiteindelijk voor neertelde.

Constantin Medien zegt hierdoor nu 171 miljoen euro aan inkomsten te zijn misgelopen.

In Duitsland kreeg bankier Gerhard Gribkowsky vorig jaar al een stevige celstraf van 8 jaar, voor zijn bijdrage in de aandelenverkoop van de rechten. De openbaar aanklager in München heeft inmiddels ook onderzoek gedaan naar de rol van Ecclestone in deze zaak, maar die casus werd uitgesteld tot begin volgend jaar. De advocaten van Ecclestone zouden aanvullende informatie hebben, om het onschuld van hun cliënt te bewijzen, zo luidde de verklaring van de rechtbank omtrent de vertraging.

Nu is het Openbaar Ministerie in Zwitserland ook een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de grote kleine Formule 1-baas. Zo bericht de Financial Times. Ook de Zwitsers gaan onderzoek doen naar de omstandigheden waaronder in 2006 de Formule 1-aandelen van BayernLB aan CVC Capital Partners werden verkocht.

Kennelijk omdat Bernie Ecclestone enkele ‘offshore-vehikels‘ in dat land had geparkeerd. Dat zijn BV’s die kantoor houden op een plek waar de belastingdruk en/of de regeldruk het laagst is. Bekende plaatsen waar dit type ‘belastingontwijkingstruc’ gebruikt wordt, zijn belastingparadijzen als Zwitserland, de Kanaaleilanden en de Kaaimaneilanden.

Ecclestone dacht hiermee zoveel mogelijk van zijn vermogen uit handen van de Britse belastingdienst te kunnen houden, maar krijgt door het omkopingsschandaal te maken met een [Zwitserse] boemerang-effect.