Afgelopen Zondag pakte Sebastian Vettel in India zijn vierde opeenvolgende wereldtitel. Vettel stelde het WK veilig met nog drie wedstrijden te gaan. De eerste van die drie races vindt plaats in Abu Dhabi op het Yas Marina circuit. Een vooruitblik op de actie van aankomend weekend!

Ondergaande zon

De race in Abu Dhabi is een unieke wedstrijd. Het is namelijk de enige op de kalender die start in het daglicht en eindigt onder kunstlicht. Een toepasselijk tafereel, aangezien met de titel van Sebastian Vettel in India de zon in het kampioenschap ook wel zo’n beetje onder is gegaan.

Een ander lichtpuntje is dat het veiligstellen van de titel voor Vettel ook de impuls zijn die de races nodig zijn. De afgelopen twee jaren wist Vettel na de Grand Prix van India geen wedstrijd meer te winnen, en met name vorig jaar waren de drie laatste wedstrijden misschien wel de mooiste van het seizoen. Toen was er alleen nog een titel te vergeven. Maar gezien de belachelijke snelheid die de Red Bull RB9 laat zien hoeven we natuurlijk nergens op te rekenen.

Indrukwekkend

Het Yas Marina circuit in Abu Dhabi is een indrukwekkende baan. De baan is gebouwd op een kunstmatig aangelegd eiland en heeft naar verluidt 1 miljard dollar gekost en is daarmee het duurste circuit ooit gebouwd. De kosten voor de baan waren in eerste instantie begroot op 250 miljoen Dollar, dat is niet helemaal gehaald. Maar, geld is in Abu Dhabi niet zo’n heel groot probleem.

Het van kleur veranderende Yas hotel dat over het circuit gebouwd is geeft vooral in het donker een bijzondere sfeer aan de baan. Naast de baan is een compleet Ferrari pretpark uit de grond gestampt met een volledig Ferrari rood dak. Het logo dat op het dak is aangebracht is met zijn 65 bij 48 meter het grootste ter wereld.

Racehistorie
De Grand Prix van Abu Dhabi wordt pas vanaf 2009 gereden en daarom is er eigenlijk geen sprake van een grootse racehistorie. Toch heeft de baan een aantal opvallende momenten gekend.

De organisatie van de race had gehoopt de zinderende seizoensfinale van 2009 te organiseren en daarbij de nieuwe kampioen te huldigen. De seizoensfinale kregen ze, maar Jenson Button pakte al in Brazilië de titel. In de eerste race op het Yas Marina circuit rijdt Kamui Kobayashi zijn tweede race voor Toyota, hij rijdt zich flink in de kijker door het de kersverse wereldkampioen Button knap lastig te maken. Het levert hem een stoeltje bij Sauber op voor 2010.

In 2010 stelde Sebastian Vettel zijn eerste van tot nu toe vier wereldtitels in Abu Dhabi veilig. Fernando Alonso had voor aanvang van de race de beste papieren voor de titel. Maar door een vroege stop van Mark Webber raakte Ferrari van slag en haalde Alonso ook naar binnen. Alonso kwam klem te zitten achter Vitaly Petrov in zijn Renault bolide en verloor de titel aan Vettel. De race wordt in de eerste ronde opgeschrikt door een bizar ongeval. Michael Schumacher spint in de eerste paar bochten en wordt frontaal geraakt door Vitantonio Liuzzi. De Force India mist het hoofd van Schumacher op een aantal centimeters na. Beide coureurs kunnen het navertellen.

Ook in 2011 viel er wat te vieren in Abu Dhabi. Géén wereldtitel, want die had Vettel al in Japan veilig gesteld. Maar er viel te vieren dat Vettel voor het eerst dat seizoen ook zijn portie pech te verduren kreeg. Dat kenden we namelijk nog niet van hem dat jaar. Al bij de start valt Vettel terug met een lekke band, waarna hij nog diezelfde ronde moest opgeven in de pitstraat. Lewis Hamilton was de lachende derde en won de race voor de Ferrari van Fernando Alonso en Hamilton’s teamgenoot Jenson Button.

Het seizoen 2012 heeft de eer van spannendste Grand Prix van Abu Dhabi ooit. De wereldtitel ligt dat jaar nog volledig open en voor de extra spanning wordt Sebastian Vettel gediskwalificeerd na de kwalificatie (wagen niet terug naar de pits brengen) en moet zodoende vanuit de pits starten.

In de race is het Lewis Hamilton die vanuit een comfortabele leiding de strijd moet staken. Kimi Raikkonen is de lachende derde (of tweede, zoals u wilt) en wint de wedstrijd. Sebastian Vettel rijdt een heldenrace. Hij moet vanuit de pitstraat starten en een extra stop maken nadat hij ternauwernood Ricciardo weet te ontwijken. Toch behaalt hij na een knappe inhaalrace de derde positie.

En dit jaar?

Gezien de dominatie van Sebastian Vettel en Red Bull durven wij ons geld voor de eerste plaats niet meer op iemand anders in te zetten, of Vettel moet last krijgen van het Schumacher syndroom. Vettel’s illustere idool kakte namelijk dikwijls in na een behaalde titel.

Bij een normale race zullen de tweede en de derde plekken alleen nog maar verdeeld hoeven worden. Die strijd is dan wél weer interessant, want Mercedes, Lotus en Ferrari liggen enorm dicht bij elkaar.

Ook het constructeurs kampioenschap is om de tweede en derde plek nog lang niet uit gevochten. Mercedes geniet namelijk een voorsprong op Ferrari van vier punten, en een voorsprong van achtentwintig punten op Lotus. Nu de teams zo kort op elkaar zitten blijft dat waarschijnlijk tot het eind van het seizoen spannend! Dat nog wel!

Vrijdag 1 november 2013
10:00 Eerste Vrije Training
14:00 Tweede Vrije Training

Zaterdag 2 november 2013
11:00 Derde Vrije Training
14:00 Kwalificatie

Zondag 3 november 2013
14:00 Race