Het ontwerpproces van de RBR3 werd geleid door het technische hoofd van Red Bull Technology, Adrian Newey. Hij blikt even terug op de maanden die aan vandaag vooraf gingen. De nieuwe Red Bull Racing

Als er één voorbeeld is van hoe ingewikkeld F1 wagens het laatste decennium zijn geworden dan moet het wel dit zijn: Toen ik bij McLaren in augustus 1997 begon hadden we de nieuwe wagen klaar tegen februari 1998. Ik ben in januari 2006 bij Red Bull begonnen en we zijn net klaar met de eerste nieuwe wagen. Er kruipt tegenwoordig veel meer onderzoek in een F1 project in vergelijking met negen of tien jaar geleden. Het model van de RBR3 kregen we pas tegen juni 2006 in de windtunnel en dat was veel later dan wat we gepland hadden. Daardoor werd het enorm druk om de basiszaken zoals de monocoque en de versnellingsbak op tijd klaar te hebben.

We waren lang niet zeker over de motor die we dit jaar konden gebruiken, maar de meeste V8’s zijn een beetje met elkaar te vergelijken als het op de installatie aankomt dus daar is geen al te groot verschil in ontwerpkeuzes. De timing werd beïnvloed door het feit dat het team het dit jaar anders wil doen dan wat het in het verleden deed. Dat werd ook beïnvloed door de nieuwe windtunnel in Bedford. Alle ontwikkelingen aan de nieuwe wagen werden daar gedaan, maar de tunnel was pas klaar toen we aan de nieuwe wagen begonnen. We hielden dus eerst een systemscheck met de oude wagen voor we de nieuwe wagen uitprobeerden.

De wagen volgt de regels die nu, verrassend genoeg, al drie jaar mee gaan. De verandering van V10 naar V8 had geen fundamenteel effect op de wagen en de grootste aërodynamische aanpassingen gebeurde tijdens het seizoen van 2005. Daardoor is de wagen dus een evolutie van vroegere ideeën die agressief verpakt zijn in een wagen waar we hopelijk nog veel mee kunnen doen. Een andere factor die we in het achterhoofd moesten houden was de wissel van Michelin naar Bridgestone, dat zijn banden waar we nog niet vertrouwd mee zijn. Natuurlijk hebben we onderzoek gedaan maar we hebben de wagen ontworpen zodat hij er flexibel mee zal kunnen omspringen. Natuurlijk zijn bepaalde onderdelen aan de nieuwe wagen wat “McLarenachtig”, dat komt omdat het evoluties zijn van het werk dat ik daar deed. Elders zijn er evoluties van wat er hier bij Red Bull was en er zijn natuurlijk ook nieuwe ideeën.

Er zijn nog een paar bekende gezichten van toen ik het laatst met Renault (bij Williams) samenwerkte. Ik ben altijd al onder de indruk geweest van hun methodologie. Ze zijn heel goed en heel pragmatisch dus hopelijk krijgen we het beste uit het pakket. Mijn vroegere ervaringen verzekeren me dat ze heel professioneel twee teams van motoren zullen voorzien. Hun redenen om twee teams te bevoorraden zijn niet financieel maar om ze meer te gebruiken zodat ze ervan kunnen leren en zo de prestaties en de betrouwbaarheid kunnen verbeteren. Dat zorgt voor een echte hoeksteen in onze relatie.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter