1937: De geboortedag van Anthony Shelly. De Nieuw-Zeelander schreef zich in voor drie races in 1962. In Engeland kwalificeerde hij zich als achttiende en viel hij uit met een opgeblazen motor. In Duitsland en Italië kon hij zich niet kwalificeren. Shelly trok na zijn Formule 1-carrière naar Hawaii en startte een autobedrijf. Hij overleed op 4 oktober 1998 in Taupo. Anthony Shelly werd 61 jaar.

1948: De geboortedag van Roger Williamson. De Engelsman werd in 1971 en 1972 Engels Formule 3-kampioen en mocht in 1973 debuteren in een March. Jammer genoeg duurde zijn carrière amper twee races. In Engeland kwam hij niet aan de start. In Nederland kwalificeerde hij zich als achttiende en was hij rondenlang in duel met land- en teamgenoot David Purley. Toen kwam ronde zeven, de ronde die hem beroemd maakte. Williamson verloor de controle over zijn stuur, de wagen schoot vooruit tegen de vangrails, vloog door de lucht, belandde op zijn rollbar en schoof enkele tientallen meters verder. Daarbij scheurde zijn volle benzinetank open terwijl Williamson klem zat in de cockpit. Purley, die net achter hem reed, stopte onmiddellijk en probeerde de wagen nog recht te duwen. Purley kreeg geen hulp en moest hulpeloos toezien hoe er niemand kwam helpen. Williamson overleed op 25-jarige leeftijd in zijn cockpit. Purley kreeg achteraf de eremedaille voor moed.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter