Sinds 1999 stopt het Formule 1 circus elk jaar even in de buurt Kuala Lumpur voor de GP van Maleisië. De eerste race werd meteen overschaduwd door een schandaal rond Ferrari. De beide wagens werden gediskwalificeerd omdat hun barge boards niet reglementair waren. De Italianen kregen later na een “opmerkelijk” beroep hun 1-2 zege terug.

Dankzij het tropische Maleisische klimaat werd de GP tijdens de eerste jaren gepromoot als de heetste race ter wereld, maar tropisch betekend ook onweer en in 2001 vond er een opmerkelijke Grand Prix plaats. Het regende zo hevig dat de beide Ferrari’s in dezelfde bocht en op hetzelfde moment spinden en van de baan geraakten. Ze konden allebei hun weg verder zetten en eindigden de race opnieuw met een 1-2.

Het circuit in Sepang werd ontworpen door Hermann Tilke en volgens kenners is de eerste bocht een kraker omdat hij smaller wordt en plots de andere kant uitgaat. In 2003 won Kimi Raikkonen er zijn eerste race en de voorbije twee jaar was Renault heer en meester in de hitte. Vorig jaar zorgden Giancarlo Fisichella en Fernando Alonso zelfs voor de eerste 1-2 van de Fransen in meer dan twintig jaar.

Toch is de toekomst van de Grand Prix erg onzeker. Door een wissel aan de politieke top is de Maleisische overheid nog wel officieel bereid om de belachelijk hoge kosten mee te helpen dragen, maar onofficieel zou dat niet meer het geval zijn. Ook zorgt een mogelijke Grand Prix in Singapore er misschien voor dat het contract met Maleisië na 2010 niet meer verlengd wordt.

De GP van Maleisië, anno 2006

In totaal werden er tijdens het weekend vier Ferrari motoren gewisseld. David Coulthard en Michael Schumacher ruilden één keer van motor terwijl Felipe Massa dat zelfs tweemaal deed. Tijdens de laatste kwalificatiesessie gaf ook de motor van Ralf Schumacher zijn geest.

Fernando Alonso moest zich door een berekeningsfout met meer brandstof dan voorzien kwalificeren en schopte het daarom slechts tot een zevende startplaats. Opvallend was de goede uitgangspositie van Williams met Rosberg op drie en Webber op vijf. Het zou hen wel geen punten opleveren want voor er twintig ronden gereden waren stonden ze alle twee langs de kant naar de GP te kijken.

Giancarlo Fisichella had niet al te veel moeite met Jenson Button. Die reed door het probleem van Alonso lange tijd rond als tweede maar zal uiteindelijk toch derdes worden. Alonso kon langer buiten blijven en bouwde zo een comfortabele voorsprong op de Brit op.

Uiteindelijk pakt Renault hun eerste 1-2 sinds 1982. Felipe Massa wist Michael Schumacher nog achter zich te houden en werd zo vijfdes. Ralf Schumacher startte door zijn motorwissel als allerlaatste maar wist toch nog het laatste punt uit de brand te slepen.

Pole: Giancarlo Fisichella (Renault) 1:33.840
Winst: Giancarlo Fisichella (Renault) 1’30:40.529
Snelste ronde: Fernando Alonso (Renault) 1:34.803
Ronderecord: Juan Pablo Montoya (Williams-BMW) 1’34.223 in 2004

Vijf weetjes over de GP van Maleisië

  1. Ferrari won de race al vier keer, Renault twee terwijl Williams en McLaren één keer wonnen.
  2. Het circuit is gebouwd op moerasgrond.
  3. Het circuit lijkt daarom zachtjes weg te zinken.
  4. Er zijn verschillende circuitconfiguraties mogelijk, waaronder het omkeren van de rijrichting.
  5. De winnaar zal 310,41 kilometer moeten afleggen.

Welke rol speelt het weer?

Gedurende het hele weekend zal het warm en vochtig zijn in Maleisië met temperaturen rond de 32 graden. Elke dag is er vooral rond de avond een kans op onweer.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter