De Grand Prix van Australië staat al sinds 1985 op de Formule 1 kalender, maar bestaat al sinds 1928. In de zestig jaar voor de officiële start trokken vele rijders naar Australië om het er tegen lokale piloten op te nemen, het evenement verdween evenwel toen de F1 voor het eerst over de vloer kwam.

In 1985 had Adelaide de eer om als eerste Australische stad een Formule 1 Grand Prix te houden. Het stratencircuit was enorm uitdagend en eiste het uiterste van de rijders en hun versnellingsbakken. Er zouden elf Grote Prijzen worden gehouden vooraleer het geld van Melbourne de F1 naar zich toe lokte.

In Albert Park wordt elk jaar een huzarenstukje afgeleverd om het F1 circuit op te bouwen, sinds de start in 1996 komt de Formule 1 telkens eerst langs in Melbourne alleen in 2006 werd er door omstandigheden uitgeweken naar Bahrein. Toch is de toekomst van de Grand Prix in Melbourne onzeker, de verliezen stapelen zich op en het bezoekersaantal slonk van 401.000 bezoekers in 1996 naar 301.000 in 2006.

De GP van Australië, anno 2006

Door de Commonwealth Games vond de Grand Prix veel later plaats dan de jaren daarvoor en dat had tot gevolg dat de mooie nazomerdagen ingeruild werden voor kouder herfstweer. Het zou een GP worden die voor de nodige opschudding zorgde en een slapend Ferrari zou wakker schudden.

Australië 2006 - Button, Alonso, RaikkonenVoor Giancarlo Fisichella en Juan Pablo Montoya kon de race al niet slechter beginnen. De Italiaan liet de motor stilvallen voor de formatieronde en moest vanuit de pitlane starten, tijdens diezelfde formatieronde spinde de Colombiaan. De eerste bocht zorgde al meteen voor spektakel door een aanraking tussen Christian Klien en Nico Rosberg, de Duitser ramde tegen Felipe Massa en de race was meteen afgelopen voor het trio.

Bridgestone bracht een nieuwe bandensoort naar Australië maar Ferrari had er onvoldoende mee getest en opteerde voor de optie band. De keuze bleek desastreus want het team draaide het hele weekend vierkant. Michael Schumacher’s onfortuinlijke crash schudde de Italianen wakker uit hun winterslaap.

Het zal Fernando Alonso niet aan zijn hart gekomen zijn, hij won de tiende Grand Prix uit z’n carrière door polesitter Button na vier ronden voorbij te gaan. Kimi Raikkonen en Ralf Schumacher vervolledigden de top drie. Het was meteen het eerste en het laatste podium voor Toyota dat seizoen.

Scott Speed scoorde het eerste onofficiële punt voor Scuderia Toro Rosso, maar werd later bestraft omdat hij David Coulthard had ingehaald onder gele vlag. Jenson Button haalde het onderste uit de kan om met zijn ontplofte motor toch nog de finish te halen. Vlak voor hij dat deed haalde het team Button naar de kant, een finish zou een motorstraf hebben opgeleverd.

Pole: Jenson Button (Honda) 1:25.229
Winst: Fernando Alonso (Renault) 1’34:27.870
Snelste ronde: Kimi Räikkönen (McLaren-Mercedes) 1:26.045
Ronderecord: Michael Schumacher (Ferrari) 1:24.215 in 2004

Vijf weetjes over de GP van Australië

  1. McLaren won de race al 8 keer, daarna volgen Ferrari (6), Williams (5) en Renault (2).
  2. Het duurt vier weken om het circuit rond Albert Park op te trekken, twee weken na de GP is alles opgeruimd.
  3. De wegen die het circuit vormen werden voor de eerste GP heraangelegd zodat ze dezelfde karakteristieken hebben.
  4. Al het water dat door de GP gebruikt wordt komt uit het meer van het park, tot ongenoegen van de zeilclubs die er gevestigd zijn.
  5. Er zijn geen parkings in de buurt van het circuit waardoor er speciale bussen en trams moeten worden ingezet.

Welke rol speelt het weer?

Vrijdag is er zo’n 40% kans op regen en blijft het bewolkt, de temperatuur zal zo’n 22°C bedragen. Zaterdag verwacht men een lichtbewolkte dag met temperaturen rond de 22 graden, op racedag verdwijnt de bewolking en krijgt de zon vrij spel waardoor er een 23 graden zal gehaald worden. Het hele weekend komt er een briesje uit het noord, noordwesten tegen een vijftal kilometer per uur.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter