Scott Andrew Speed werd op 24 januari 1983 geboren in de Amerikaanse stad Manteca (California). In 1993 begon hij te karten, en twee jaar later had hij zijn eerste nationale titel te pakken. In 2001 nam hij deel aan een opleiding in de Jim Russell Racing School, waar in het verleden ook grote namen als Jacques Villeneuve waren geweest. Het jaar nadien nam hij deel aan het Red Bull Driver Search Program, een soort van zoektocht georganiseerd door Red Bull. De Oostenrijkse drankgigant zou de winnaar tot in de Formule 1 helpen. Speed won en mocht in 2003 naar Europa komen. Het Engelse Formule 3-kampioenschap bleek met een 23ste eindplaats wat te hoog gegrepen. In 2004 won hij het Europees en het Duits Formule Renault 2000-kampioenschap. Ook mocht hij een test afleggen bij het Red Bull Cheever Racing Team in de Amerikaanse Indy Racing League (IRL). Het jaar nadien werd hij derde in de GP2-Series, dankzij vijf podiumplaatsen. Hij reed daarnaast nog zes races in de A1GP en werd benoemd tot test- en reservecoureur van Red Bull Racing.

Nadat Red Bull ook Minardi had overgekocht en er hun tweede team van maakten, werd Speed in de Scuderia Toro Rosso (de Italiaanse vertaling voor Team Red Bull) gezet. Al in zijn derde race (Australië) finishte hij op een achtste plaats, maar de stewards gaven hem een straftijd waardoor hij een plaatsje terug viel. Het hele seizoen reed hij rond de dertiende, veertiende plaats (getuige het aantal ronden, 167, dat hij op die plaatsen reed). Voor eigen publiek kwam hij niet verder dan de eerste bocht. Hij geraakte betrokken in de startcrash samen met Räikkönen, Montoya, Button en Heidfeld. Speed eindigde zijn eerste seizoen op een twintigste plaats.

Debuut in de Formule 1 : 12 maart 2006, Grand Prix van Bahrein, Toro Rosso-Ford, dertiende

Teams : Toro Rosso (2006-2007)

Leefijd bij debuut               : 23 jaar, 2 maanden, 12 dagen
Aantal Grand Prix’               :   18
Aantal seizoenen in de Formule 1 :    1
Beste kwalificatie               :   11de
Beste resultaat                  :    9de
Aantal ronden verreden           :  951
Aantal kilometers verreden       : 4599
Leeftijd laatste Grand Prix      : 23 jaar, 8 maanden, 28 dagen

Officiële website van Scott Speed

Kampioenschappen
2006 : geen punten, 20ste   Scuderia Toro Rosso Ford-Cosworth

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter