Jarno Trulli werd geboren op 13 juli 1974 in Pescara, Italië. In 1983 begon hij met karten, en zijn eerste grote successen kwamen pas in 1988. Trulli won driemaal op rij het Italiaans 100cc Kartkampioenschap, en de Hong Kong Grand Prix 100cc in 1990. Een jaar later werd hij Wereldkampioen Karting 100cc, gevolgd door een tweede plaats in de 125cc in 1992 en een nieuwe overwinning in de 100cc in 1993. Datzelfde seizoen werd hij ook winnaar van de Grand Prix van Japan 100cc Karting. Trulli bleef in de karting rondrijden en won zowat alles wat er te winnen valt in de laagste klasse van de autosport: de Wereldbeker Memorial Ayrton Senna 100cc Karting (1994), Europees 100cc Kartkampioenschap (1994), Noord-Amerikaans 100cc Kartkampioenschap (1994), de wereldbeker 125cc Karting (1994), Grand Prix van Australië 100cc Karting (1995), Italiaans 100cc Kartkampioen (1995), Wereldbeker Memorial Ayrton Senna 100cc Karting (1995). In 1995 besloot hij uiteindelijk over te stappen naar de eenzitters, en hij werd vierde in het Duits Formule 3-kampioenschap. Een jaar later won hij datzelfde kampioenschap, en plots gingen er grote deuren in de autosport open. Trulli solliciteerde voor 1997 bij het Formule 1-team van Giancarlo Minardi. Hij hoopte als Italiaan zijnde dat hij bij een Italiaans team aan de slag zou kunnen gaan, maar in tegendeel tot Giancarlo Fisichella kreeg Trulli geen overheidssteun. Immers, Fisichella was geboren en getogen in Rome en Trulli kwam uit Pescara, een stad die in Italië geen al te hoog aanzien heeft. Toch kon hij een zitje versieren en zo stond hij dus op 9 maart 1997 aan de start in Albert Park, Melbourne.

Trulli kwalificeerde zich voor zijn eerste race als 17de, helemaal niet slecht voor een debutant in Minardi. In de race zelf finishte hij voor Pedro Diniz in de Arrows, op een negende plaats. Trulli reed tot in Canada in de Minardi, en liete een goede indruk na in de Formule 1. Toen Olivier Panis zijn twee benen brak in Canada was Trulli de man die door Alain Prost werd gecontacteerd om de Fransman te vervangen. Prost was in 1997 nog een subtopper en Trulli kon mooie dingen laten zien. In Duitsland werd hij vierde, en in Oostenrijk reed hij zelfs even aan de leiding … tot zijn motor het begaf. Panis keerde de race later terug, Trulli werd gedegradeerd tot test- en reservecoureur, maar hij kreeg er wel meteen een contract als tweede coureur voor het seizoen 1998 bij. De drie puntjes van in Duitsland waren de enige die hij kon bemachtigen dat seizoen en die leverden hem een vijftiende plaats in de eindstand op.

In 1998 werd hij dus tweede coureur van Prost Grand Prix, maar de wagen was slechts een schim van de voorbije jaren. Van de zestien races kon hij er amper zeven finishen. De enige race dat hij een puntje kon pakken was in de hectische race van Spa-Francorchamps, waar hij uit alle ongelukken kon blijven en als zesde over de streep kwam. Dat seizoen kende hij veel mechanische problemen. De versnellingsbak die het tweemaal begaf, de brandstofpomp die blokkeerde, een gebroken gaskabel, enz… Trulli pakte uiteindelijk het enige puntje van Prost dat seizoen, en eindigde als vijftiende in het klassement.

1999 zou beter moeten gaan, en dan ging ook zo. De Prost was iets beter, en Trulli kon regelmatig strijden om een plaatsje in de punten. De eerste drie races viel hij telkens uit, waarvan tweemaal door een crash, maar nadien begon het te beteren. In Monaco finishte hij net buiten de punten, in Spanje werd hij zesde, in Canada landde hij op de motorkap van Alesi bij de start, in Frankrijk werd hij zevende, in Engeland negende, in Oostenrijk weer zevende. Het seizoen kwam in zijn slotfase, en het zag er naar uit dat Trulli geen punten meer zou kunnen pakken. Tot de bizarre race op de Nürburgring. De toppers lieten het afweten; Frentzenkreeg te maken met een elektrische storing, Häkkinen en Irvine vielen door pitstops ver terug, Coulthard en Fisichella zetten zichzelf buiten spel, en Ralf Schumacher kende pech door een klapband. Het waren de mindere goden van het seizoen die triomfeerden. Vijftien ronden voor tijd rijdt Trulli tweede, achter Herbert en voor Barrichello, Badoer, Ralf Schumacher, Villeneuve en Marc Gené. Herbert wint uiteindelijk, Trulli wordt tweede en pakt daarmee zijn eerste podiumplaats. De champagne blijft nasmaken want in Maleisië begeeft de motor het al in de opwarmronde. Ook in Japan komt hij niet verder dan de derde ronde door een motor die het begeeft. Trulli wordt uiteindelijk elfde in de eindstand met zeven punten.

2000 wordt een compleet nieuwe start bij een nieuw team. Trulli wordt door de Ieren aangetrokken als vervanger van de vergruisde Damon Hill, en Jordan hoopt met Frentzen en Trulli het stramien van 1999 voort te zetten. Het begint redelijk goed, Trulli rijdt lange tijd op een derde plaats rond in Australië, maar dan gaat zijn race zowel letterlijk als figuurlijk weer in rook op. Ook in Brazilië maakt hij een goeie indruk door als vierde te finishen. In Monaco kan hij zich zelfs als verrassende tweede kwalificeren, zijn eerste eerste startrij ooit. Maar de rest van het seizoen zou hij niet verder geraken dan driemaal een zesde plaats. Maar liefst vijf keer valt hij uit door een botsing. In Europa is Fisichella het slachtoffer, evenals in Oostenrijk. In Spa-Francorchamps wordt hij in La Source eraf getikt door Jenson Button terwijl hij op een hele mooie tweede plaats rondrijdt. In Italië geraakt hij betrokken bij de startcrash die jammer genoeg fatale gevolgen heeft voor Ghislimberti, een vrijwillige brandweerman. In Indianapolis wordt hij er tenslotte weer afgetikt door Jenson Button. Trulli eindigd het seizoen op een tiende plaats, met zes schamele puntjes.

In 2001 blijft hij opnieuw, en opnieuw verloopt het maar half zoals gehoopt. Nochtans, tijdens de kwalificatiesessie’s laat hij hele mooie dingen zien, zoals een vierde startplaats in Canada en Engeland en een vijfde in Maleisië, San Marino, Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije en Italië. Maar tijdens de races gaat het om de een of andere manier telkens mis, hij finisht amper acht races van de zeventien. Meestal kan hij er niet aan doen door mechanische pech (motor, hydraulica, koppeling), of komt hij in botsing met Coulthard en (weer) Jenson Button. Maar Trulli laat ook mooie resultaten zien: vijfde in Brazilië, San Marino en Frankrijk, en vierde in Spanje en Indianapolis. Éénmaal krijgt hij de zwarte vlag te zien als hij de pitstraat uitrijdt terwijl de lichten op rood staan. Uiteindelijk wordt hij negende met twaalf punten. Trulli merkt dar Jordan stilaan verslechterd en wijkt uit naar een ander team voor 2002.

Zo komt hij in het nieuwe Renault-team terecht, dat in 2002 (opnieuw) debuteert na een overname van Benetton. Hij weet de chaos van de eerste bocht te ontwijken en rijdt acht ronden op een mooie tweede plaats rond. Maar dan rijdt hij over een olievlek bij het uitkomen van de tweede bocht, spint en knalt in de muur. Het duurt pas tot de zevende race (Monaco) vooraleer hij een punt kan pakken, hij finisht mooi vierde. Ook een race later in Canada kan hij een punt scoren. Maar dan zakt het even weg, tot de laatste drie races. In Italië lukt het hem om mooi vierde te worden, en in Indianapolis eindigt hij als vijfde. Uiteindelijk wordt hij negende in de eindstand met acht punten.

2003 begint belovend, met tweemaal een vijfde plaats. In Brazilië is Trulli aan zijn honderdste race toe en finisht als achtste. In Spanje komt hij niet verder dan de tweede bocht na een botsing met David Coulthard. Ook in Canada wordt hij uit de race geduwd, ditmaal door Antônio Pizzonia. Maar tijdens de rest van het seizoen weet hij een goeie indruk na te laten. Hij wordt zesde in Monaco en Engeland, derde in Duitsland, vierde in USA en vijfde in Japan. Uiteindelijk eindigt hij ietswat teleurgesteld op een achtste plaats met 33 punten.

Voor 2004 is de hoop er dat het beter kan gaan als in 2003, en dat lukt ook. Vooral in de eerste seizoenshelft weet Trulli indruk te maken. In de eerste zeven races van het kampioenschap kwalificeerd hij zich gemiddeld als zesde en in de race rijdt hij rond de vierde plaats rond. Hoogtepunt van zijn seizoen komt er ongetwijfeld in Monaco. Trulli kwalificeerde zich voor het eerst op de polepositie, zet de snelste raceronde neer én wint … een halve seconde voor Jenson Button. Trulli’s eerste zege is eindelijk binnen, na 119 races. In Canada valt hij uit door een gebroken wielophanging en in USA en Frankrijk weet hij tweemaal als vierde te finishen. Maar dan gaat het snel bergaf. De prestaties beginnen te minderen en Trulli verwijt zijn team om Fernando Alonso voor te trekken. Renault, met in de eerste plaats Flavio Briatore, ontkent in alle talen, maar Trulli blijft volhouden en tekent voor 2005 een contract bij Toyota. Na Italië verneemt Trulli via de media dat niet hij maar wel Jacques Villeneuve in de Renault zal rijden de volgende race. Trulli belt Briatore op, vraagt wat er aan de hand is en krijgt te horen dat hij ontslagen is. In China staat Trulli zo nog aan de kant maar de twee laatste races komt hij in actie voor Toyota, kwestie om al aan de wagen te wennen. In de eindstand wordt de intussen 30-jarige Italiaan als zesde geklasseerd met 46 punten.

In 2005 zit hij zo in de Toyota, en het start heel belovend. Hij kwalificeerd zich in Autsralië als tweede, maar valt door bandenproblemen op het einde van de race terug tot een negende plaats. In Maleisië en Bahrein finisht hij telkens als tweede na een tweede en een derde startplaats. In San Marino valt het wat tegen met een vijfde plaats, maar in Spanje wordt hij opnieuw derde en staat plots tweede in de tussenstand. Jammer genoeg kan hij dat tempo niet volhouden en valt hij wat terug tijdens de rest van het seizoen. In Indianapolis kan hij zich verrassend op polepositie kwalificeren, maar van zijn team mag hij de race niet starten. Zijn beste resultaat in de laatste 14 races is een vierde plaats in Hongarije. In Spa-Francorchamps kwalificeerd hij zich nog als derde, maar door de verkeerde bandenkeuze valt hij terug om uiteindelijk na een botsing met Tiago Monteiro uit te vallen. In Japan wordt hij tijdens een kamikaze-actie door Takuma Sato geëlimineerd. Uiteindelijk finisht hij het seizoen als zevende, met 43 punten.

2006 verliep minder goed. De Toyota valt tegen en zowel Trulli als teamgenoot Ralf Schumacher hebben moeite om te presteren. Het is pas halverwege he seizoen, in Canada, dat Trulli zijn eerste punten kan pakken. Een race later behaald hij een vierde plaats. Uiteindelijk behaald Trulli met vijftien punten een twaalfde plaats in het kampioenschap

Debuut in de Formule 1      :  9 maart 1997, Grand Prix van Australië, Minardi-Ford
Eerste maal punten          : 27 juli 1997, Grand Prix van Duitsland, Prost-Mugen Honda
Eerste maal podium          : 26 september 1999, Grand Prix van Europa, Prost-Peugeot
Eerste maal eerste startrij :  4 juni 2004, Grand Prix van Monaco, Jordan-Mugen Honda
Eerste maal polepositie     : 22 mei 2004, Grand Prix van Monaco, Renault
Eerste overwinning          : 22 mei 2004, Grand Prix van Monaco, Renault

Teams : Minardi (1997), Prost (1997-1999), Jordan (2000-2001), Renault (2002-2004),
        Toyota (2004-2007)

Leefijd bij debuut               : 22 jaar, 7 maanden, 24 dagen
Aantal Grand Prix’               :   167
Aantal seizoenen in de Formule 1 :    10
Aantal punten                    :   175
Aantal podiums                   :     7
Aantal eerste startrijen         :    10
Aantal poleposities              :     3
Aantal overwinningen             :     1
Aantal ronden verreden           :  7937
Aantal kilometers verreden       : 38112
Aantal races op koppositie       :    10
Aantal ronden op koppositie      :   147
Aantal kilometers op koppositie  :   605
Leeftijd laatste Grand Prix      : 32 jaar, 3 maanden, 9 dagen

Officiële site van Jarno Trulli

Overwinningen                                    Poleposities
2004 : Monaco                                    2004 : Monaco, België
                                                 2005 : USA

Kampioenschappen
1997 :  3 punten, 15de    Team Minardi
                          Gauloises Blondes Prost Mugen-Honda
1998 :  1 punt,   15de    Gauloises Blondes Prost Mugen-Honda
1999 :  7 punten, 11de    Gauloises Blondes Prost Mugen-Honda
2000 :  6 punten, 10de    Benson&Hedges Jordan Mugen-Honda
2001 : 12 punten,  9de    Benson&Hedges Jordan Mugen-Honda
2002 :  9 punten,  8ste   Mild Seven Renault F1 Team
2003 : 33 punten,  8ste   Mild Seven Renault F1 Team
2004 : 46 punten,  6de    Mild Seven Renault F1 Team
                          Panasonic Toyota Racing
2005 : 43 punten,  7de    Panasonic Toyota Racing
2006 : 15 punten, 12de    Panasonic Toyota Racing

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter