Ralf Schumacher werd geboren op 30 juni 1975 in het Duitse stadje Hürth. De eerste resultaten van de jonge Schumacher kwamen pas op zijn 16-jarige leeftijd, op het moment dat zijn zes jaar oudere broer Michaël debuteert in de Formule 1. In 1991 won hij het Duitse Junior Kartkampioenschap en de Gold Cup Karting. Een jaar later werd hij tweede in het Duits Kartkampioen. In 1993 stapte hij tenslotte over naar de eenzitters, werd tweede in het BMW ADAC Junior Formule-kampioenschap en debuteerde hij in het Duits Formule 3-kampioenschap. Een jaar later werd hij derde in het Duits Formule 3-kampioenschap, gevold door een tweede plaats in 1995. Datzelfde jaar won hij ook de Macau Formula 3 Grand Prix, en de interesse in de jonge Duitser groeide (mede omdat zijn broer net tweemaal wereldkampioen Formule 1 was geworden). Voor 1996 tekende hij een contract in de Formule Nippon (het Japanse Formule 3000-kampioenschap), dat hij ook won. Ook werd hij derde in het Japans Touring Car-kampioenschap en mocht hij van Ron Dennis enkele tests afleggen in een McLaren-Mercedes. Maar het was niet bij McLaren dat Ralf Schumacher debuteerde.

Op 9 maart 1997 debuteert hij in een Jordan-Peugeot aan de start in Albert Park,als het jongere broertje van. Hij kwalificeert zich als twaalfde, wat niet slecht is voor een debutant, maar in de race begeeft zijn versnellingsbak het. Het duurt niet lang vooraleer hij iets laat zien; in Argentinië, de derde race van het seizoen, wordt hij knap derde. Daarvoor moet hij wel eerst zijn teamgenoot Fisichella van de baan rijden, maar het is hem snel vergeven. Ook in San Marino rijdt hij vierde tot het moment dat zijn transmissie het begeeft. De rest van het seizoen finisht hij regelmatig in de punten (viermaal een vijfde plaats en een zesde plaats), maar hij staat ook dikwijls naast de baan. In Italië rijdt hij op het einde van het recht stuk Johnny Herbert van de baan, die er aan een hoge snelheid afvliegt. Op de Nürburgring gaat hij er in de eerste bocht af, samen met zijn broer Michaël Schumacher en zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella. In Monaco spint hij, evenals in Spa-Francorchamps. Uiteindelijk finisht hij elfde met dertien punten.

Ook in 1998 blijft hij bij Jordan, maar het duurt pas tot de vierde race eer hij kan finishen en zijn eerste puntje van het seizoen behaald hij pas in Engeland, halverwege het seizoen. De eerste helft van het seizoen verloopt half rampzalig, van de eerste acht races finisht hij er drie en valt van de vijf keer viermaal uit met mechanische problemen. Maar vanaf Silverstone weet hij een mooie reeks neer te zetten. Zesde in Engeland, vijfde in Oostenrijk, zesde in Duitsland, negende in Hongarije. Toen kwam het hele Formule 1-circus naar Spa-Francorchamps, voor wat de meest spektaculaire race van de laatste jaren zou zijn. Ralf Schumacher slaagde erin om alle brokken te vermijden en zijn wagen op de baan te houden, wat resulteerde in een hele mooie tweede plaats, achter teamgenoot Damon Hill en voor Jean Alesi. Een race later wordt hij opnieuw derde, maar de laatste twee races kon hij niet uitrijden door mechanische problemen. Een In de eindstand stond hij tiende met 14 punten.

1999 begon goed. Ralf was overgestapt naar Williams en in Australië werd hij derde, in Brazilië finishte hij als vierde. Ook in San Marino reed hj lange tijd als vierde rond maar een gebroken gaskabel stak daar uiteindelijk een stokje voor. De rest van het seizoen viel hij nog maar driemaal uit en finishte al zijn andere races in de top vijf, op Hongarije na. In Engeland, de race waar zijn broer een been brak, werd hij derde en in Italië finishte hij zelfs tweede. In Oostenrijk spinde hij op een zesde plaats van de baan, en in Maleisië reed hij negende toen hij van de baan spinde. In Europa reed hij zelfs even aan de leiding, maar een klapband besliste daar anders over en uiteindelijk finishte hij vierde. Met 35 punten eindigde hij als zesde in de eindstand.

In 2000 werd hij opnieuw derde in de eerste race, tweede in Brazilië, en tweemaal vierde (Engeland en Spanje). Maar op tweemaal een derde plaats (België en Italië) en tweemaal een vijde plaats (Frankrijk en Hongarije) vielen zijn prestatie’s wat tegen. Op de Nürburgring viel hij uit door een botsing met Eddie Irvine en Jos Verstappen, in Monaco en Japan spinde hij van de baan, in USA en Maleisië begaf zijn motor het, in San Marino blokkeerde het brandstofsysteem en in Oostenrijk weigerden de remmen dienst. Al bij al was het nog een redelijk seizoen, Ralf Schumacher was best of the rest in de eindstand met 24 punten, achter beide Ferrari- en McLarencoureurs.

2001 begon rampzalig. In de derde bocht van Australië remde hij iets vroeger dan normaal, Jacques Villeneuve kon hem niet meer ontwijken en werd gelanceerd. Ralf zelf spinde van de baan, maar in de verschrikkelijke crash van Villeneuve werd brandweerman Graham Beveridge geraakt door een van de wielen en overleed later in het ziekenhuis. Villeneuve zelf kwam ongedeerd uit de crash, evenals Ralf Schumacher. In Maleisië werd hij vijfde en in Brazilië spinde hij van de baan. Maar San Marino bracht meer geluk. De 25-jarige Duitser won eindelijk zijn eerste race, een handvol seconden voor David Coulthard. In Spanje en Oostenrijk begaven de remmen het en in Monaco was er een elektronisch probleem, maar in Canada was Ralf terug en won zijn tweede race. In Europa startte hij als tweede maar door een stop’n’go-penalty werd hij pas vierde. In Frankrijk kon hij zijn eerste polepositie bemachtigen, de race zelf finishte hij als tweede. In Engeland begaf de motor het nog maar in Duitsland won hij opnieuw op overtuigende wijze en was hij ruim uit de schaduw van zijn broer gestapt. In Hongarije werd hij vierde, in Spa-Francorchamps zevende na een inhaalrace, Italië werd hij derde, in Indianapolis spinde hij van de baan en zijn seizoen sloot hij af met een zesde plaats in Japan. Ralf eindigde 2001 met 49 punten en een vierde plaats.

2002 beloofde veel, maar de verwachtingen werden niet echt ingevuld. In Australië startte hij als derde, maar nog voor de eerste bocht reed hij al vol op Barrichello en werd gelanceerd. Gelukkig was het geen herhaling van vorig seizoen en lannde hij recht in de grindbak, maar zijn race was wel over … samen met 7 anderen. Want achter hen ontstond er een complete chaos waarin uiteindelijk ook Barrichello, een Jordan, twee Saubers, een Renault, een Toyota en een BAR-Honda in betrokken raakte. Maleisië verliep stukken beter en Ralf kwam als eerste over de streep, gevolgd door zijn teamgenoot Juan Pablo Montoya, wat voor Williams de eerste dubbelzege betekende sinds Portugal 1996. In Brazilië werd hij tweede achter zijn broer, in San Marino derde. Voor de rest van het seizoen viel hij één keer uit, zijn motor begaf het in Italië. Hij behaalde in de laatste dertien races drie podiums, telkens geraakte hij niet verder dan een derde plaats. Zijn honderdste race bracht ook niet veel succes, in Japan eindigde hij als elfde. Het seizoen eindigde hij op een vierde plaats, met 42 punten.

2003 begon matig, met een achtste plaats in Australië. In Maleisië reed hij mooi van de zeventiende naar de vierde plaats, in Brazilië werd hij zevende. Maar net voor de race in San Marino kwam Ralf en Michaël hun moeder ten val in haar huis en werd in coma afgevoerd naar het ziekenhuis. Daags voor de race overleed ze, maar beide broers beslisten om toch te racen. Michaël Schumacher won, Ralf Schumacher werd vierde.In Spanje werd hij vijfde, in Oostenrijk zesde, in Monaco en Canada mocht hij telkens vanaf polepositie vertrekken maar verder dan een vierde en een tweede plaats kwam hij niet. In Europa en Frankrijk verliep het veel beter, Ralf kon telkens winnen en zijn teamgenoot Montoya wist tweemaal als tweede te eindigen. Maar toen ging het bergaf. In Engeland kwam hij niet verder dan een negende plaats, In Hockenheim was hij zelfs de oorzaak van een crash waarbij ook Barrichello en Räikkönen betrokken geraakten. In Hongarije kon hij nog als vierde eindigen, maar voor de testsessie’s op Monza crashte hij zwaar en besloot niet mee te racen. In Indianapolis spinde hij van de baan op een tweede plaats, en Japan eindigde op een teleurstellende twaalfde plaats. Ralf Schumacher verzamelde in totaal 58 punten en werd vijfde.

Ook in 2004 bleef hij bij Williams, desondanks kleine schermutselingen binnenin het team. Al snel werd bekend dat Montoya op het einde van het seizoen zou uitwijken naar McLaren, dus moest Ralf zich wel bewijzen wou hij bij het team blijven. In Australië werd hij vierde, en Maleisië begaf zijn motor het en tijdens de twee opvolgende races werd hij zevende, gevolgd door een zesde plaats in Spanje. In Monaco kwam hij niet verder dan een tiende plaats en op de Nürburgring botste hij op Cristiano da Matta zijn Toyota. Toen het eindelijk weer beter ging, in Canada pakte hij polepositie en werd hij tweede, werd hij uit de uitslag geschrapt omwille van een onreglementaire wagen. Toen kwam Indianapolis. In de negende ronde van de race reed hij aan 320 kilometer / uur op de banking toen zijn linkerachterband het begaf. Ralf spinde, raakte aan een ongeminderde snelheid de pitmuur aan de binnenmuur, schoot dwars over het circuit, klapte achterwaarts tegen de betonnen muur aan de buitenkant en kwam 200meter verder tot stilstand. Ralf bewoog, maar bleef in zijn wagen zitten. Het resultaat van de crash waren twee gebroken ruggenwervels en zes races aan de kant. Bij zijn terugkomt in China reed hij op een vierde plaats, toen zijn band het opnieuw begaf. Ralf reed de pits in en gaf op. In Japan werd hij mooi tweede en het seizoen sloot hij in Brazilië af op een vijfde plaats. In de eindstand werd hij negende met 24 punten. Maar intussen was het duidelijk dat Williams niet met hem wou voortgaan en Ralf Schumacher week uit naar Toyota.

Het seizoen 2005 verliep regelmatig, maar niet geweldig goed. Hij behaalde amper twee derde plaatsen, éénmaal een vierde plaats, een vijfde en viermaal een zesde plaats. De enige race die hij moest opgeven was de race in Europa, waar hij van de baan spinde. In Indianapolis was het weer raak: tijdens de trainingen klapte zijn band op exact dezelfde plaats als vorig jaar, en Ralf crashte op een bijna identiek dezelfde manier. Dat was de aanleiding tot het fiasco van de race, waar slechts zes van de twintig coureurs startten. Éénmaal kon hij op polepositie starten, in Japan, maar de race zelf verliep minder goed en Ralf finishte amper zevende. Uiteindelijk werd hij zesde in de eindstand met 45 punten.

Desondanks een podiumplaats in Australië verliep het seizoen 2006 niet echt denderend. Enkel in Frankrijk kon hij nog dicht bij een podium komen (hij finishte als vierde), en in Japan kon hij zich als derde kwalificeren. Maar meer dan een zesde, zevende of achtste plaats zat er niet in. Uiteindelijk kon hij toch twintig punten verzamelen, en dat leverde een tiende plaats in het klassement op.

Debuut in de Formule 1      :  9 maart 1997, Grand Prix van Australië, Jordan-Peugeot
Eerste maal punten          : 13 april 1997, Grand Prix van Argentinië, Jordan-Peugeot, derde
Eerste maal podium          : 13 april 1997, Grand Prix van Argentinië, Jordan-Peugeot, derde
Eerste maal snelste ronde   : 12 september 1999, Grand Prix van Italië, Williams-Supertec
Eerste maal eerste startrij :  1 april 2001, Grand Prix van Brazilië, Williams-BMW
Eerste maal polepositie     : 30 juni 2001, Grand Prix van Frankrijk, Williams-BMW
Eerste overwinning          : 15 april 2001, Grand Prix van San Marino, Williams-BMW

Teams : Jordan (1997-1998), Williams (1999-2004), Toyota (2005-2007)

Leefijd bij debuut               : 21 jaar, 8 maanden, 7 dagen
Aantal Grand Prix’               :   165
Aantal seizoenen in de Formule 1 :    10
Aantal punten                    :   324
Aantal podiums                   :    27
Aantal eerste startrijen         :    19
Aantal poleposities              :     6
Aantal overwinningen             :     6
Aantal snelste ronden            :     8
Aantal ronden verreden           :  8326
Aantal kilometers verreden       : 40187
Aantal races op koppositie       :    21
Aantal ronden op koppositie      :   401
Aantal kilometers op koppositie  :  1936
Leeftijd laatste Grand Prix      : 31 jaar, 3 maanden, 22 dagen

Officiële site van Ralf Schumacher

Overwinningen                                    Poleposities
2001 : San Marino, Canada, Duitsland             2001 : Frankrijk
2002 : Maleisië                                  2003 : Monaco, Canada, Frankrijk
2003 : Europa, Frankrijk                         2004 : Canada
                                                 2005 : Japan
Kampioenschappen
1997 : 13 punten, 11de     Benson&Hedges Jordan Peugeot
1998 : 14 punten, 10de     Benson&Hedges Jordan Mugen-Honda
1999 : 35 punten,  6de     Winfield Williams Supertec
2000 : 24 punten,  5de     BMW.WilliamsF1 Team
2001 : 49 punten,  4de     BMW.WilliamsF1 Team
2002 : 42 punten,  4de     BMW.WilliamsF1 Team
2003 : 58 punten,  5de     BMW.WilliamsF1 Team
2004 : 24 punten,  9de     BMW.WilliamsF1 Team
2005 : 45 punten,  6de     Panasonic Toyota Racing
2006 : 20 punten, 10de     Panasonic Toyota Racing

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter