Robert Kubica werd geboren op 7 december 1984 in de Poolse hoofdstad Kraków. In 1995 begon hij met het karten en won op twee jaar tijd verschillende Poolse kartkampioenschappen. In 1998 werd hij tweede in het Italiaans kampioenschap en won hij de Monaco Kart Cup. In 1999 won hij zowel het Italiaanse als het Duitse kartkampioenschap, en won hij de Monaco Kart Cup, de Margutti Trophy en de Elf Masters in het Franse Paris Bercy. Een jaar later werd hij vierde op zowel het Europees als het Wereldkampioenschap karting. Toen kwam de overstap naar de éénzitters, met een deelname aan het Italiaans en het Europees Formule Renault 2000-kampioenschap. Een jaar later werd hij tweede in het Italiaans Formule Renault 2000-kampioenschap, waarna hij de overstap naar het Europees Formule 3-kampioenschap maakte. In 2004 werd hij tweede in de Macau Formula 3 Grand Prix. Dat leverde hem tenslotte een zitje op in de World Series by Renault, waar hij in zijn eerste seizoen ruim kampioen werd. Vorig seizoen werd hij benoemd tot test- en reservecoureur van BMW.Sauber F1, wat onverwachte mogelijkheden met zich mee bracht.

Nadat voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve ontslagen werd na de Grand Prix van Duitsland, stond Robert Kubica plots aan de start van een Formule 1-race. Hij was de eerste Pool ooit en werd in zijn thuisland zowat tot nationale volksheld gebombardeerd. In de regen van Hongarije hield hij mooi stand en finishte zevende. Echter, enkele uren na de race werd hij gediskwalificeerd omdat zijn wagen twee kilogram te licht werd bevonden. Na een twaalfde plaats in Turkije trok hij velen hun ogen open door als derde te finishen in de Grand Prix van Italië. Nadien ging het minder goed, met een dertiende en tweemaal een negende plaats. Kubica eindigde zijn eerste Formule 1-seizoen op een zestiende plaats, dankzij de zes punten van de race in Monza.

Debuut in de Formule 1 : 6 augustus 2006, Grand Prix van Hongarije, BMW.Sauber, gediskwalificeerd (zevende)
Eerste maal punten   : 10 september 2006, Grand Prix van Italië, BMW.Sauber, derde
Eerste maal podium   : 10 september 2006, Grand Prix van Italië, BMW.Sauber, derde

Teams : BMW.Sauber (2006-2007)

Leefijd bij debuut        : 21 jaar, 7 maanden, 30 dagen
Aantal Grand Prix’        :  6
Aantal seizoenen in de Formule 1 :  1
Aantal punten          :  6
Aantal podiums          :  1
Beste kwalificatie        :  6de
Beste resultaat         :  3de
Aantal ronden verreden      : 358
Aantal kilometers verreden    : 1826
Aantal races op koppositie    :  1
Aantal ronden op koppositie   :  5
Aantal kilometers op koppositie :  29
Leeftijd laatste Grand Prix   : 21 jaar, 10 maanden, 15 dagen

Officiële website van Robert Kubica

Kampioenschappen
2006 : 6 punten, 16de  BMW.Sauber F1 Team

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter