De Formule 1 staat aan de vooravond van enkele radicale reglementswijzigingen in de komende twee jaar. Voor de langere termijn heeft de FIA besloten dat de huidige 2.4 liter V8 motoren vanaf 2013 zullen worden vervangen door nieuwe krachtbronnen. Deze nieuwe motoren zullen viercilinder 1.6 liter turbo motoren zijn.

Hoewel ze begrensd zullen worden op 12.000 toeren per minuut en er verwacht wordt dat ze zo’n 35% zuiniger zullen zijn, zou het gebruik van systemen zoals KERS het aantal paardenkrachten op het huidige niveau moeten houden.

In 2013 mogen coureurs dan nog maximaal vijf motoren per seizoen gebruiken [nu nog acht] en een jaar later zal dat slechts vier zijn.

De World Motor Sport Council van de internationale autosportbond FIA heeft de nieuwe motorformule voor de periode na 2012 bekend gemaakt. De Formule 1 stapt van 2,4 liter V8-motoren naar 1,6 liter viercilinder turbomotoren over. De nadruk komt te liggen bij energie hergebruikende technologieën en laag brandstofverbruik.

De motoren verbruiken 35 procent minder brandstof en krijgen uitgebreide energiemanagement- en energie hergebruikende systemen, terwijl het huidige prestatieniveau gehandhaafd blijft. In 2013 is het aantal motoren toegestaan per coureur vijf, elk jaar daarna ligt de limiet op vier krachtbronnen per jaar.

Zoals met elke grote verandering zijn er voor- en tegenstanders, die hun standpunten de wereld in slingeren. Tony Fernandes van Team Lotus is zo’n voorstander, terwijl hij in Luca di Montezemolo zijn tegenpool weet.

Ondergetekende vermoed trouwens dat Ecclestone en FIA met deze ontwikkeling meer fabrikanten een motor wil laten bouwen, zoals VW/Porsche en misschien zelfs weer BMW die over een tijdje zelfs driecilinder turbo-motoren aanbieden in kleine auto’s. Dat sluit dan weer aan bij hun straatauto’s. Verder leken Mazda, Honda en Hyundai eveneens geïnteresseerd in de F1.

Het is op zich een goed idee om de motoren meer richting de praktijk te brengen, zodat de technieken ook gebruikt kunnen worden in de huidige generatie automotoren. De trend is tegenwoordig dat er kleinere en zuinigere motoren worden ontwikkeld waar door nieuwe technieken toch veel pk’s uitgehaald worden!

Laten we een opsomming maken, te beginnen met de nadelen;

Nadelen van de 1.6 Turbo formule;

– Minder technische vrijheid.
– Geen unieke motoren voor de F1.
– Specifieke kosten voor de F1-turbo
– Minder geluidssensatie
– F1 ‘verliest’ t.o.v. NASCAR en Indycar

Inderdaad is de technische vrijheid een van de pilaren waarop de F1 rust. Wat echter de laatste jaren gebeurde, was dat men miljoenen spendeerde aan fijneslijperij. Het reglement bood steeds minder ruimte om met motorische vondsten te komen, dus in de plaats daarvan kwam de fijneslijperij op aerodynamisch gebied.

En de motoren in de F1 zijn niet alledaags. Hoeveel mensen rijden er in een auto met een V8-motor? Laat staan een V12! Er zijn F1-fans die kunnen genieten van dergelijke configuraties. Hoe ‘apart’ wordt de F1, als je zelf ook een viercilinder onder je eigen motorkap hebt ronken?
De turbo-motor is de zoveelste verandering in amper 12 jaar tijd. Miljarden zijn er gespendeerd aan nieuwe motoren, terwijl de FIA vergaderde over kostenbeheersing.

Tot slot is het moeilijk vol te houden, dat de F1 ‘top-of-the-bill’ is, terwijl in de VS men nog met dikke motoren rijdt. De F1 zou wel aan ‘prestige’ kunnen verliezen, zoals Di Montezemolo stelt.

Voordelen van de 1.6 Turbo formule;

– Lagere kosten
– De formule wordt ook gebruikt voor lagere raceclasses
– Genoeg autofabrikanten die een 1.6 motor voeren, dus mogelijk meer merken in de F1
– Eenvoudige motoren (voortvloeiend uit punt 1)
– “Groener imago”
– Grotere uitdaging voor technici
– De F1 sluit (weer) aan op de automobielindustrie

Laat ik beginnen met het laatste punt. De automobielindustrie. Terecht wordt er gesteld dat de F1 niet kan (blijven) leunen op enkele fabrikanten en een sportwagenbouwer. Waar voorheen men kwaliteit prevereerde voor kwantiteit, wil men nu kwaliteit EN kwantiteit.
F1 wordt zo relevant, omdat bijna ‘iedereen’ [van de autofabrikanten] een 1.6 motor heeft. En de kosten relatief snel minder hoog worden plus dat er geld gaat naar betere toepassingen dan alleen het zo snel mogelijk maken van een auto.

Tony Fernandes bijvoorbeeld, is van mening dat de 2013 regels een goede reactie zijn op de kritiek omtrent de impact op het milieu van de F1. Nu wordt de F1 gezien als een stel freaks die kostbare brandstof verspillen met rondjes rijden. Als men met kleinere motoren rijdt en ook nog 35% brandstof bespaart, biedt dat een beter imago.

Verder wordt de formule ook gebruikt in de WTCC en de WRC, zodat fabrikanten hun investeringen kunnen spreiden over verschillende klasses. En is het een uitdaging voor vele ingenieurs in de branche, om 600 pk of meer uit een 1.6 motor te behalen, terwijl deze ca. 1600 a 1800 km moet volhouden (ongeveer 4 GP’s plus trainingen en kwalificatie’s)!

En vergeet u niet…In 1983 werd Nelson Piquet sr. wereldkampioen met een BMW viercilinder, die haar oorspong kende uit de BMW 2002!