In het Zwitserse Lugano werd gisteren een laatste groet gebracht aan Gian-Claudio Giuseppe Clay Regazzoni. De Zwitser was destijds een geliefd persoon in de paddock, en onder de aanwezigen bevonden zich dan ook tal van grote namen uit de Formule 1. Onder andere Jackie Stewart was aanwezig, net zoals Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, en oud-Formule 1-baas Peter Sauber waren op de plechtigheid, samen met nog een duizendtal anderen.

Clay Regazzoni, geboren en getogen in Lugano, werd geboren op 5 september 1939 en debuteerde in 1970 in de Formule 1.  In de tien jaar dat hij in de hoogste klasse rondreed nam hij deel aan 139 Grand Prix’ en won er daar vijf van. Ooit werd hij de huid vol gescholden door Jackie Stewart, nadat beide heren naast de baan belandden in Duitsland 1972. In 1974 streed hij met Emerson Fittipaldi voor de wereldtitel en moest uiteindelijk het onderspit delven ten voordele van de Braziliaan. Ook was hij teamgenoot van Niki Lauda in diens succesvolle periode bij de Scuderia Ferrari. In 1980 kwam er een abrupt einde aan zijn carrière tijdens de Grand Prix van USA-West in Long Beach. Hij crashte frontaal op de stilstaande wagen van Bruno Giacomelli en raakte hij aan beide benen verlamd.

Regazzoni was 67 jaar toen hij in zijn Chevrolet Grand Cherokee aangereden werd door een lichte vrachtwagen. De raadsheren van de Zwitserse stad Lugano denken er aan om een straat of een plein naar hem te noemen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter