Het van origine Nederlandse KONI gaat een nog actievere rol in de Formule1 vervullen als officieel schokdemper leverancier van Vodafone McLaren Mercedes, de stal waar regerend wereldkampioen Fernando Alonso komend jaar voor zal uitkomen. De overeenkomst is gesloten voor het seizoen 2007, maar moet het begin zijn van een lange relatie.
McLaren is een van de meest standvastige teams wat betreft sponsors, rijders en leveranciers. Scheidend coureur Kimi Raikonen heeft in zijn korte F1 carrière (debuut in 2001 bij Sauber) al vijf dienstjaren bij het team opgebouwd, terwijl menig jong talent snel van team wisselt om het beste materiaal na te jagen. Zowel Raikkonen als McLaren zijn echter voor een lange en succesvolle verbintenis gegaan, geheel in lijn met de traditie van het team.

KONI zelf is ook een standvastige organisatie, die al in 1857 werd opgericht in Oud-Beijerland. Het bedrijf fabriceerde in de beginjaren vooral harnassen voor paarden maar verruilde die productie in 1918 voor de fabricage van radiators om weer later metalen autodelen te gaan maken en spuiten. Sedert 1937 worden er door KONI veerpoten gemaakt, dus de kennis van zaken is bij het bedrijf zeker aanwezig.
Al jaren is het Nederlandse bedrijf leverancier van schokdempers aan alle autosportklasses. Meer dan 200 Formule1 Grand Prix’ werden er gewonnen met KONI’s aan boord, waardoor 13 wereldkampioenschappen op de erelijst van het bedrijf staan. Ook 10 overwinningen in de 24 uurs race van Le Mans en ontelbare IRL en Champ Car overwinningen kunnen mede worden toegeschreven aan de kwaliteit, kennis en kunde van het Nederlandse KONI.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter