Het tijdperk van de onafhankelijke teams in de Formule 1 is voorbij. Zo denk Paul Stoddart er tenminste over. Het is een tijdje geleden dat de Australiër nog eens van zich liet horen. De 51-jarige Stoddart runde tot eind vorig seizoen vijf seizoenen lang het kleine Minardi team, en moest het vaak met enorm kleine budgetten stellen in vergelijking met topteams als Ferrari of Honda. Vorig jaar verkocht Stoddart de hele inboedel aan miljardair Dietrich Mateschitz. Samen met Eddie Jordan en Peter Sauber verdwenen drie van de vier privéteams. Dit jaar reden er van de elf maar liefst zeven zogenaamde fabrieksteams rond, en twee behoorden tot energiedrank Red Bull-eigenaar Mateschitz. De twee laatste privéteams, zijnde Williams en Super Aguri, hangen nauw samen met grote autoconstructeurs Toyota en Honda. Zonder die samenwerking zouden ook zij niet overleven.

Stoddart vertelde: Ik denk dat het einde van het privé-tijdperk in de Formule 1 gekomen is. Tenzij ze net als Mateschitz multimiljardair zijn. Soms kan je echt depressief worden als je weet dat je moet werken met een tiende, en soms zelfs met een twintigste van de budgetten van de teams die amper enkele plaatsjes verder op de grid staan.

Stoddart moest delen van zijn vliegtuigmaatschappij verkopen om toch maar iets te hebben om in de Formule 1 te steken. Uiteindelijk verkocht hij alles aan Red Bull en kijkt hij nu uit naar de mogelijkheden om een team op te richten in het Amerikaanse Champ Car-kampioenschap.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter