Het was warm in Turkije. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Laten we met het letterlijke gedeelte beginnen. In de schaduw was het 33°C aan het circuit van Istanboel, en de brandende zon deed de temperatuur van het donkere asfalt oplopen tot 45°C.

De eerste sessie verliep nog vrij rustig. We noteren een uitje van Takuma Sato in de Super Aguri zonder al te veel erg, en de uitschakeling van Coulthard, Speed, Liuzzi, Monteiro, Yamamoto en Sato. Christijan Albers liet zich opmerken door een knappe 16de tijd. De Nederlander zal echter de laatste plaats op de startgrid moeten innemen vanwege zijn motorwissel op vrijdag.

In de tweede sessie werd hard gevochten voor een plaatsje bij de beste tien. De volgorde van de rijders veranderde tot in de laatste seconden, behalve vooraan: Michael Schumacher posteerde zich met zijn 1:25.850 wel zeer stevig op de eerste plaats, want niemand volgde binnen een seconde.

Vele rijders bleven hun tijd verbeteren en zich net in de top-10 plaatsen. Eén van de ongelukkigen die het niet haalden was McLaren-rijder Pedro de la Rosa. De Spanjaard was nog bezig aan een snelle ronde toen Mark Webber, die voor hem reed, een foutje maakte. De la Rosa werd hierdoor gehinderd en kon geen snelle ronde meer rijden.

Uitgeschakeld in de tweede sessie waren Klien, De la Rosa, Trulli, Barrichello, Rosberg en Albers.

Het was éénmalig GP-winnaar Jenson Button die het voortouw nam in de derde en laatste sessie. Hij nam de eerste plaats in met Nick Heidfeld achter zich, dus kregen we geen spelletje tussen Michael Schumacher en Fernando Alonso om de eerste plaats. Maar een spannende sessie was het wel. Michael Schumacher maakte twee fouten in de eerste bocht en stond een tijdje geparkeerd in de garage. Slechts enkele minuten voor tijd kwam hij weer buiten, maar hij reed toch nog een eerste tijd.

Felipe Massa zette zich op de tweede plaats, en toen Kimi Räikkönen even later de derde tijd reed, zag het er niet goed uit voor Renault met een vierde en vijfde plaats. Ook Ralf Schumacher, Jenson Button en Nick Heidfeld kwamen opzetten met geweldige tijden, maar geen paniek: terwijl Alonso en Fisichella zetten zich gewoon weer op 3 en 4, achter de beide Ferrari’s.

Felipe Massa reed nog een allerlaatste rondje en perste er alles uit: 1:26.907, de enige rijder die in de laatste sessie onder de 1:27 ging. De eerste pole voor de jonge Braziliaan is er dan toch gekomen, drie weken later dan hij had gewild. Teamgenoot Michael Schumacher start naast hem, gevolgd door Alonso, Fisichella, Heidfeld, Ralf Schumacher (wordt wel nog tien plaatsen achteruit gezet wegens motorwissel), Button en Räikkönen.

Klik hier voor de tijden.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter