Het Koninkrijk Bahrein heeft hun contract met Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone verlengt. Bahrein draagt officieel de naam “Home of Motorsport in the Middle East (thuis van de motorsport in het Midden-Oosten)”, en zal die naam nog tot diep in het volgende decennium mogen gebruiken.

Het was een enorm plezier om de Formule 1 naar Bahrein te brengen, zegt Ecclestone. Ik ben blij dat we die samenwerking in de toekomst kunnen verder zetten. Tot drie jaar geleden had de Formule 1, en motorsport in het algemeen, enige vertegenwoordiging in dit gebied. Bahrein heeft niet alleen één van de beste circuits ter wereld gebouwd, het heeft ook de basis gelegd voor de steeds groter wordende interesse in Formule 1 in deze regio. Ik kijk er naar uit om onze samenwerking met Zijne Hoogheid de Kroonprins, de overheid van Bahrein, het team en het Bahrain International Circuit, evenals het warme welkom dat we hier mogen genieten van de plaatselijke bevolking. Het circuit en de hele infrastructuur rondom werden in amper zestien maanden gebouwd, en kostte het oliestaatje $150 miljoen. Die investering heeft men in de afgelopen twee jaar al ruim goedgemaakt. Vorig jaar alleen al haalde de Grand Prix van Bahrein ruim $394 miljoen aan directe inkomsten binnen, mede dankzij de businessklasse rond het circuit en de vele handelaars die door de massa worden aangetrokken. Dat bedrag is zowat 3% van het BNP, en zorgt voor een 400tal jobs. Dat betekend ook dat in de afgelopen drie jaar het geïnvesteerde budget viermaal is teruggekomen. Er worden ook ruim 500 andere evenementen op en rond het circuit georganiseerd, per jaar wel te verstaan. Zelfs de Australische V8 Supercars komen hier op bezoek, en kon al rekenen op evenveel toeschouwers als tijdens de eerste Formule 1 Grand Prix in 2004.

Vorig jaar kreeg het circuit de eer om de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen te ontvangen, en dat leverde ongeveer driemaal zoveel televisiepubliciteit van vooral Europese zenders, dankzij het minder grote tijdsverschil met Australië. Als dank krijgt het circuit ook tweemaal een officiële test dit jaar, één in februari en één in maart. Formule 1 is dankzij Zijne Hoogheid Koning Hamad bin Isa Al Khalifa naar Bahrein gekomen, verteld Talal Al Zain (voorzitter van het circuit),  en is uitgegroeid tot één van de belangrijkste jaarlijkse evenementen in de Golfregio. 

Dit seizoen gaat de Grand Prix van Bahrein door op 13-14-15 april.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter