Na een spannende winter is het seizoen weer van start gegaan! Helaas gooit Covid-19 nog altijd roet in het eten in ons dagelijks leven. Zo werd de Grand Prix van Australië voorlopig afgelast. Pas in het weekeinde van 21 november zal Daniel Ricciardo zijn thuisGP kunnen rijden.

Na jaren van achterstanden inlopen, begon Red Bull nu eens uitstekend aan de eerste Grand Prix. Met dank aan de ijverige Japanners die alle zwakke punten van hun 2020-motor aanpakten.

En dat zagen we in de kwalificatie van de GP van Bahrein. Max Verstappen reed bijna 4 tiende los van Hamilton, terwijl de RB16B geen problemen vertoonde.

En toch was de winnaar dezelfde als in 2020 en 2019…

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden op het Arabische schiereiland van Bahrein.

Mercedes

Eigenlijk stond niets Mercedes in de weg om wéér een titel in de wacht te slepen. De Duitsers waren al jaren de sterkste. Maar de FIA besloot om de vloer te wijzingen, en dat treft Das Haus zwaarder dan Red Bull, omdat zij met een ‘low rake’ rijden.

Het deerde Hamilton [P1] niet al te veel. Een goede coureur moet met een ‘losse achterkant’ kunnen rijden. Bottas [P3] had daar duidelijk meer last van en zat in de beginfase ook nog eens achter een Ferrari en een McLaren.

Hoewel hij wel de derde plaats behaalde, ging de pitstop helemaal mis voor Valtteri. De Fin verloor daardoor heel veel tijd. Doordat Leclerc en Norris nog een pitstop moesten maken, schoof hij door naar de derde plaats, maar meer dan dat zat er niet in voor de Fin.

Vreemd was wel het gedoe rondom de exit van bocht 4. In de kwalificatie gold er een track-limiet. Men raakte zijn rondetijd kwijt indien een overschrijding werd geconstateerd. Maar in de race was er juist weer geen sprake van een track-limiet.

Mercedes en Hamilton maakte optimaal gebruik van deze weeffout van de wedstrijdleiding.

Red Bull

Bij Red Bull was er een heel belangrijke verandering. Albon werd verbannen naar de DTM en zijn plaats werd ingenomen door routinier Sergio Perez [P5]. Voorheen verliepen de eerste paar races moeizaam vanwege een niet optimaal presterende auto. Tegen de tijd dat Red Bull het lek boven had, was het kwaad al geschied en de afstand tot Mercedes veel te groot.

Daar was nu geen sprake van! Max Verstappen gaf flink gas in Q3 en reed naar zijn vierde pole in zijn carrière. En toch was een P2 het eindresultaat.

De Nederlander baalde, maar liet weten dat de RB16B in staat is om de strijd vanaf ronde 1 aan te gaan. En dat vond Max het belangrijkste.

Perez leek eerst te stranden in de warm-up lap met software-problematiek, maar kreeg zijn auto weer aan de praat om vanuit de pitstraat naar een P5 te rijden en meteen de eerst DOTD van seizoen 2021 te winnen.

McLaren

Ook bij McLaren veel wijzigingen voor 2021. Carlos Sainz vertrok naar Ferrari en werd vervangen door Daniel Ricciardo.

McLaren heeft in Mercedes weer een nieuwe motorleverancier. Daarmee hopen de Britten het gat naar de top te verkleinen. Norris en Ricciardo reden naar een P4 en P7, waarmee McLaren een prima uitgangpunt heeft. Een podium lijkt een kwestie van tijd.

Aston Martin

Het roze Racing Points is er niet meer. Dit seizoen is het een heus ‘fabrieks’-team. In principe is het nog gewoon Racing Point (dat daarvoor Force India was), maar dan met Aston Martin logo erop. Vorig jaar was de Racing Point een schaamteloze kopie van de Mercedes W10, wat ook voortkomt uit een intieme samenwerking tussen Aston Martin en Mercedes.

Velen waren zeer benieuwd naar viervoudig kampioen Sebastian Vettel [P15], maar de Duitser zal Bahrein graag snel willen vergeten. Eerst strandde ‘Seb’ nog in Q1, omdat rookie Mazepin voor een gele vlag situatie zorgde.

Vervelender was de vijf plaatsen gridstraf en drie strafpunten voor het negeren van de gele vlaggen tijdens de kwalificatie.

In de race verging het Vettel niet veel beter. Ja, de gevechten met collega-kampioenen Alonso en Raïkkönen waren nostalgisch. Het rammen van Ocon in bocht 1 was niet echt een toonbeeld van een (oud-) kampioen. Een tijdstraf werd hem opgelegd en wederom strafpunten, twee ditmaal. Het brengt het strafpuntentotaal in slechts een paar uur tijd op vijf.

Lance Stroll [P10] redde de eer van het Britse ‘edelmerk’ door het laatste puntje af te snoepen van Kimi Raïkkönen.

Alpine

Renault besloot tot een naamsverandering om haar sportwagenmerk in de spotlights te brengen. Daartoe riep men teven de hulp in van Fernando Alonso [DNF]. De Spanjaard keer na twee jaar afwezigheid weer terug in de Formule 1. Het is voor de derde keer dat hij begint bij het F1 team uit Enstone. De wereldkampioen van 2005 en 2006 moest helaas de garage in met remproblemen,

Voor het eerst heeft Renault/Alpine geen klantenteams voor haar motoren. Waarschijnlijk is dat ook de hoofdreden dat teambaas Cyril Abiteboul zijn biezen kon pakken. Qua sportieve prestaties was 2020 een succes voor de Fransen. Eindelijk werd het podium weer gehaald, mede door de vertrokken Daniel Ricciardo. Ons is niet bekend om Abiteboul zijn belofte aan Ricciardo, een tatoeage, heeft ingelost.

Esteban Ocon [P13] mocht nog een jaartje blijft racen voor de Fransen. De Fransman begon redelijk goed, maar contact met Vettel haalde alle snelheid uit de auto.

Ferrari

Ferrari was vorig jaar nergens. De auto was zeldzaam traag, en alleen dankzij de uitstekende prestaties van Charles Leclerc werd het ernstig tekort aan snelheid enigszins verbloemd. Gelukkig kunnen de Italianen weer gebruik maken van de diensten van de Monegask, die daarbij Carlos Sainz jr. als teamgenoot krijgt als vervanger van de moegestreden Sebastian Vettel.

Vooral de kwalificatie deed veel wenkbrauwen fronsen. Het rauwe snelheid is er wel, maar voorlopig zijn Red Bull en Mercedes nog wat te snel. Ferrari zal eerst nog moeten afreken met aartsrivaal McLaren die ook stappen hebben gemaakt.

P6 (Lecler) en een P8 voor Sainz is een prima begin voor een spannend seizoen.

AlphaTauri

Met Yuki Tsunoda [P9] lijkt er eindelijk weer waar talent op te staan, sinds Max Verstappen. In vergelijking met de andere nieuwkomers is Tsunoda de meest veelbelovende. Alle motoren-updates van Honda voor Red Bull voor dit jaar zijn uiteraard ook goed nieuws voor AlphaTauri. Yuki reed meteen maar naar twee punten in zijn debuut. We houden deze jongeman, de eerste coureur geboren in de 21ste eeuw, goed in de gaten!

Pierre Gasly [P17] mag dit jaar weer blijven. De Fransman is een uitstekend maatstaf om Yuki te beoordelen. Zijn beste resultaten (P2 in Brazilië 2019 en P1 in Italië 2020, FR) behaalde hij niet in de Red Bull, maar bij het beloftenteam. Helaas was Bahrein 2021 een zepert voor Gasly. Contact met Ricciardo zorgde voor schade aan de voorvleugel van Gasly, hij had ook nog eens schade opgelopen aan de vloer. Vanaf dat moment was zijn AT02 niet meer vooruit te branden.

Alfa Romeo

Bij Alfa Romeo bijzonder weinig veranderingen. Zowel Kimi Räikkonen [P11] als Antonio Giovinazzi [P12] acteren opnieuw voor het voormalige Sauber. Waarschijnlijk verwachten ze bij Alfa Romeo er zelf ook niet veel van dit seizoen. De Ferrari-motor zal alsnog te weinig vermogen leveren en dat zetten ze in Hinwill niet even recht met een gigantische upgrade qua aerodynamisch pakket.

 

Haas

Bij Haas zijn er een paar flinke wijzigingen. Ten eerst gooide Haas haar ervaren rijders eruit. Zowel Romain Grosjean als Kevin Magnussen zetten hun autosportloopbaan buiten de F1 voort. Voor hen komen twee rookies in de auto.

Ten tweede het uiterlijk. Geen zwart-grijs-rood mee, maar een meer Amerikaanse look, die je ook als Russisch zou kunnen opvatten. Dat heeft te maken met een van de nieuwe rijders. Nikita Mazepin [DNF] maakte nogal een naam voor zichzelf door zijn gedragingen op de baan en met de andere sekse. De Rus spinde dat het een aard had. Na twee-en-een-halve bocht was Mazepin als klaar in Bahrein.

Ten derde de prestaties. De Haas F1-auto is nauwelijks aangepast of doorontwikkeld. Men moet maar hopen dat Ferrari toch wat pk’s heeft weten te vinden op een legale wijze. Als laatste is daar Mick Schumacher [P16], ook een debutant.

Mick heeft de reputatie wat tijd nodig te hebben om te wennen aan een nieuwe raceklasse. Geen explosie van snelheid, zoals zijn vader dus. Michael en Mick debuteerden beiden trouwens op 22-jarige leeftijd in de Formule 1.

Williams

Tot slot zijn we aanbeland bij Williams. Aan de foto’s is te zien dat er niet veel sponsoren zijn bijgekomen, waarschijnlijk door het uitblijven van succes. Een hard gelag voor het ooit zo succesvolle equipe. De familie Williams vertrok vorig jaar, ten favure van de leiding uitgekozen door de nieuwe eigenaar.

Echter is er dankzij Dorilton Capital, Amerikaanse investeringsmaatschappij, wel een structurele sloot met geld aan het doorstromen. Ondanks het puntloze seizoen van vorig jaar, heeft Williams vorig jaar zich wel kunnen ontwikkelen.

Qua coureurs veranderd er niets. De uiterst getalenteerde George Russell [P14] staat naast de uiterst ondermaatse (maar nog altijd beter dan Mazepin) Nicholos Latifi [P18]. Aangezien de geldstroom van Williams afkomstig is van zijn vader a la Stroll, zal daar niet snel verandering in komen.