In de Formula 2 nieuwe stijl werden er op zaterdag in Bahrein twee sprintraces afgewerkt met twee debutanten van het continent Oceanië als winnaars. Kiwi Liam Lawson verraste in de eerste race met een overwinning in zijn debuut, Aussie Oscar Piastri deed hem dat ‘s avonds na. Richard Verschoor kende een slechte eerste race met een uitvalbeurt, maar nam revanche met een top5 finish in de 2e race.

Nieuwe stijl, nieuwe kansen?

Uit kostenoverwegingen is het circus van de opstapklassen uit elkaar getrokken. De meeste F2 races worden gereden in de landen die er wat meer voor betalen (Monaco, Saudi-Arabië, Bahrein, Azerbaidjan) terwijl de Formula 3 op de meeste Europese circuits worden gereden, met twee uitzonderingen (Monza en Silverstone). Omdat 2 races als te weinig actie werd beschouwd worden er nu twee sprintraces op zaterdagen gereden, terwijl de hoofdrace nu op zondag is geprogrammeerd. In de kwalificatie scoorde Alpine junior Guanyu Zhou de pole, maar hij kreeg wel een reprimande omdat hij in de verkeerde pitlane uitkwam. Juri Vips werd uit de uitslag van de kwali geschrapt nadat hij een illegale vloer bleek te hebben. Richard Verschoor liet zich in zijn one weekend voor MP Motorsport goed zien met een derde tijd

Sprintrace 1: Lightning Lawson

Theo Pourchaire mocht als nummer 10 van de kwali van pole vertrekken in de eerste sprintrace, maar maakte helaas een heel slechte start met veel wielspin. Liam Lawson had echter een raketstart vanaf drie en schoot langs de Fransman en nummer 2 David Beckmann om de leiding te nemen. Verschoor probeerde aan de binnenkant op te schuiven maar werd geblokt door Piastri, waardoor hij drie plekken verloor. Het kostte de man uit Hoofddorp helaas de race, want een ronde later werd hij afgeschoten door een idioot laat remmende Dan (ge)Ticktum, die aan het knokken was om plek 8 met Felipe Drugovich. De Engelsman kreeg daar 5 tellen tijdstraf voor en mocht daarmee van geluk spreken, want Verschoor moest uitvallen.In dezelfde ronde viel ook Marcus Armstrong stil en Ralf Boschung, die tegen een langzaam rijdende Amstrong was gebotst.

Na de Safety Car en de omruimwerkzaamheden liep Lawson weg van de rest, maar later in de race kreeg hij met bandenslijtage te maken waardoor mede RBR junior Jehan Daruvala kon aansluiten. De Indiër kon er echter niet voorbij en hoewel er maar 4 tienden tussen zat, kon Lawson hem achter zich houden, 1-2 voor Red Bull, al rijden ze voor verschillende teams (Lawson voor HiTech, Daruvala voor Carlin). Beckmann wist zich in de Charouz goed te handhaven voor de Prema’s van Robert Shwartzmann en Piastri. (ge)Ticktum viel door zijn straf helaas maar één plek terug achter Zhou op acht. Bent Viscaal reed in de Trident een verdienstelijke sprintrace, maar kwam helaas één plek te kort voor de 2e racepole, want hij werd nog door Juri Vips gepasseerd en strandde op 11.

Sprintrace 2: For Sure Verschoor

Sprintrace 2 werd een stuk energieker. Verschoor moest helemaal achteraan starten op 20, met Pourchaire voor hem die met motorpech was uitgevallen in race 1. Hun start was goed, maar viel niet op bij het karma dat (ge)Ticktum om de oren sloeg. De Brit werd op dezelfde manier uit de race geramd zoals hij Verschoor had geramd in race 1, namelijk toen Shwartzmann enthousiast plekken goed wilde maken en ineens de Carlin voor zijn neus vond. Beide moesten uitvallen. Na de herstart kwam Vips goed weg met Zhou achter zich, die Lirim Zendelli gepasseerd was voor de derde plek.

Zhou had als een van de weinigen de soft banden onder gedaan en hoopte zo snel mogelijk een gat te trekken met de rest van het veld. Hij bleef pushen en passeerde Vips een paar ronden later, maar de UNI auto kwam niet heel snel weg van Vips, waarschijnlijk omdat de Chinees hoopte door de koelere temperatuur en genoeg banden sparen toch zonder pitstop te kunnen winnen. Achterin klommen Pourchaire en Verschoor gestaag omhoog naar de top10 en kwam Christian Lundgaard in de problemen na een tik tegen Zendelli. Dat leverde de Duitse Albanees een lekke band op en Lundgaard tien seconden tijdstraf. Bent Viscaal was in het meleê opgeschoven naar plek 5 en was zelfs even vierde door een nieuwe safetycar nadat Lawson door Drugovich uit de race was geramd.

Bijna het gehele veld kwam binnen op slechts een handvol rijders na (Zhou, Viscaal, Armstrong en Drugovich bleven buiten) en het werden vijf zeer leuke chaotische rondjes. Verschoor bleef goed uit de problemen, haalde in waar het kon en vond zichzelf ineens op plek vijf terug achter Daruvala en voor Pourchaire. Vooraan vochten drie Alpine junioren om de winst: Zhou die met rasse schreden snelheid verloor, Lundgaard die zijn straf in de pits had uitgezeten en Piastri die ineens de geest kreeg en beide heren flink onder druk zette. De Australiër pakte in de laatste ronde Zhou nog die ook door Lundgaar werd gepasseerd en heel veel moeite had om Daruvala nog voor te blijven, maar de Chinees eindigde wel op het podium als derde

ART diende na de race een protest in omdat Lundgaard niet naar het podium mocht en de Deen werd later alsnog als tweede geklasseerd, de Groene Tafel had dit weekend zijn zaken niet op orde. Verschoor blijft na zijn mooie opmars op een keurige vijfde plek staan. Ondanks een mislukte eerste race toch een achtste plek in de tussenstand. Viscaal lag bij het in gaan van de laatste vijf ronden nog vierde, maar hij had beter nog een stop kunnen maken, nu spoelde hij terug naar plek 14.

Stand na 2 sprintraces (bijgewerkt)
1. O Piastri – 21
2. J Daruvala – 20
3. C. Lundgaard – 16
= G Zhou – 16
5. L Lawson – 15
6. D Beckmann – 12
8. R Verschoor – 6

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.