Giancarlo Minardi, oud-eigenaar van het gelijknamige team van 1985 tot en met 2005, vindt dat de hedendaagse gang van zaken in de Formule 1 lijkt op die van de begin jaren negentig. Teams zouden alleen maar alleen naar de korte termijn kijken vanwege het aantrekken van paydrivers.

We gaan terug naar de jaren negentig, waar de meest privéteams kozen voor rijke coureurs om het budget maar rond te krijgen. Coureurs met grote bedrijven achter zich of met een land dat zichzelf wil promoten, zijn vaak de redding van een team, dat door financiële problemen genoodzaakt is voor geld te kiezen. Maar dat gaat helaas ten koste van de kwaliteit.

Volgens Minardi is het inperken van het aantal raceklasses onder de Formule 1 een goede stap. Vroeger had je veel minder raceklasses, maar kon je wel zien welke coureurs het talent hadden. Als je ziet hoeveel teams in de GP2, GP3 en Formule Renault 3.5 vrije stoeltjes hebben, dan weet je dat ze op coureurs met geld aan het wachten zijn.

De heer Minardi heeft hier wel een paar goede punten, doch is het tegenwoordig allang niet meer zo dat een paydriver per sé een stuk onbenul is. De tijden van Taki Inoue en Chanoch Nissany [I’m comming in. I have too much grip] komen [hopelijk] niet meer terug.

En als we kijken naar de verhoudingen tussen zogeheten getalenteerde rijders als Kovalainen en Glock, ten opzichte van hun betalende teamgenoten, te weten Pic en Petrov is het niet met absolute zekerheid vast te stellen dat de ‘paydrivers’ qua sportieve resultaten veel onderdeden voor hun teamgenoten. Deze jongens mochten dan wel de broodnodige knaken meebrengen, sturen konden/kunnen ze wel.

En bovendien is het tegenwoordig onmogelijk om in je eentje de Formule 1 te bereiken. Kijk maar naar het verschil tussen Frijns en bijvoorbeeld een Bianchi of Pic. Bianchi weet zich gesteund door het management van Todt jr., terwijl Charles Pic ruggensteun heeft van een omvangrijk familiekapitaal.

Ook al was er bij Minardi ook een goed oog voor talent, doch kende het team ook vele paydrivers. Giancarlo vergeet dat de economie nu niet bepaald meewerkt, en dat de prioriteit van een teambaas/teameigenaar ligt in het behoud van de renstal. Dan is het logisch dat men een betalende coureur vervang door een coureur met geld [en hopelijk afdoende talent].