Max Verstappen won de Grand Prix van Spanje in Barcelona

Het nieuwe jaar is aangebroken. Tijd voor een korte vooruitblik op wat Formule 1-liefhebbers kunnen verwachten van het komend jaar.

De regels
We gaan heel andere auto’s zien in het komend jaar dan we sinds 2014 gewend waren. De reglementen voor aerodynamica zijn behoorlijk aangepast, de achtervleugel wordt lager en breder, de voorvleugel wordt dieper en breder en de belangrijkste verandering is dat de banden vijfentwintig procent groter worden, zowel in diameter als in breedte. Dat betekent allemaal dat de auto’s van 2017 vooral meer mechanische grip zullen hebben en daarmee hogere bochtsnelheden zullen halen. Algemeen wordt voorspeld, dat de rondetijden afhankelijk van het circuit twee tot vijf seconden sneller zullen zijn vanaf maart.


De reeds aangekomdigde line-up van Williams voor 2017: Links Lance Stroll en rechts Valtteri Bottas

Bottas, Massa en andere onvoorstelbaarheden
Het lijkt er steeds meer op, dat Valtteri Bottas naast Lewis Hamilton in een Mercedeszitje plaats gaat nemen. Berichten in die richting zijn niet alleen hardnekkig, maar ze worden niet eens ontkend door de beide betrokken teams Mercedes en Williams.

Dat had niemand voor het einde van het seizoen kunnen bedenken, toen de harde strijd tussen Hamilton en Rosberg nog gaande was en Rosberg weliswaar de beste kansen had, maar velen zich toch realiseerden, dat Hamilton óók een groot kanshebber was.

Toen Rosberg kampioen werd, vierde hij dat met zijn team, zijn familie en vrienden om vervolgens na vijf dagen de wereld versteld te doen staan met de mededeling dat hij -eenendertig jaar jong- afscheid nam van Formule 1, omdat hij zijn grote uitdaging had bereikt en zich wilde gaan storten op het vaderschap. Hij en zijn gezinsleden hadden grote offers gebracht in 2015 en 2016 om tot hier te komen en nu was het genoeg.

Rosberg, nooit erg populair geweest rond de circuits, wel erkend en gerespecteerd om zijn focus, harde werken en talenkennis, die Rosberg liet zijn betrekkelijk kleine supportersschare zitten met een kater van jewelste, maar erger nog, zijn team, waar hij zeven jaren lang voor reed en mee werkte, liet hij helemaal aan het eind van het jaar zitten met een joekel van een probleem: Rosberg niet? oké, maar wie dan wel?


Pascal Wehrlein, hier in de prachtige retro-livery van Manor F1 Team

Wehrlein leek de gedoodverfde kandidaat, immers een Mercedesadept en geen contract nog met een ander team, zoals Ocon, die al getekend had bij Force India. Wehrlein is een getalenteerd rijder, won DTM, het grote Duitse toerwagenkampioenschap voor Mercedes, ging daarna naar motorenklant Manor om klaargestoomd te worden voor het grote Formule 1-team. Het moet voor hem, als ex-kampioen DTM toch onvoorstelbaar zijn, als hij aan de dijk zou worden gezet?

Maar er lijkt toch echt een kink in Wehrleins carrièrekabel. Er zijn altijd al verhalen geweest over onhandelbaar gedrag, over arrogantie, over een manier van optreden die niet past in een team. Die verhalen lijken nu niet zomaar in de wereld gekomen maar op waarheid te berusten en voldoende aanleiding voor Wolff en Lauda om de Bottasconstructie te hanteren en Wehrlein in de kou te laten staan, terwijl Ocon dan rijpt in de warmtekast van Sahara Force India.

Ook volgt het geruchtencircuit zijn eigen logica bij Williams en waarschuwt ons dat het dubbele afscheid (Brazilië en Abu Dhabi) van Felipe Massa ijdel was, de tranen van suikerwater en het vlagvertoon slechts een doekje tegen de regen. Dat Felipe Massa, mocht Bottas naar Mercedes vertrekken, terug zal keren bij Williams, omdat men een ervaren rijder naast de jonge Lance Stroll wenst te zien.

Dat, terwijl iedereen die de Formule 1 enigszins kent wel weet, dat Massa zeer ervaren is maar geen potten breekt. En dat er keus genoeg is aan ervaren rijders in de ruiven van Formule E en Indycars. Dat Paul di Resta, toch de reserverijder bij Williams, echt geen nee zou zeggen tegen een dergelijke kans. Onvoorstelbaar is het eigenlijk, dat Williams aan Massa zou denken als oplossing voor het probleem. De uitslag van het WK 2016 geeft immers eerder aan, dat Massa het probleem wás. We zullen het spoedig zeker weten.


Max Verstappen krijgt iets in het oor gefluisterd van Bernie Ecclestone in Mexico

Max Verstappen
In het voorbije jaar is Max Verstappen voorgoed doorgebroken en heeft hij zich vooraan in de kopgroep van het peloton gemeld. Verstappen heeft ondanks zijn jonge leeftijd laten zien, dat hij niet bang is zijn mening te ventileren en met korte, duidelijke bewoordingen de verhoudingen vast te leggen. “Dan moet-ie maar meer gas geven” zei Verstappen toen hij van Jack Plooij Vettel’s commentaar over de boordradio vernam tijdens zijn fenomenale inhaalrace in Brazilië.

Verstappen is niet alleen een zeer getalenteerde racer, hij is ook uiterst gedreven, hongerig naar punten, grand prixs winnen, wereldkampioen worden. En dat niet één keer, maar zo vaak mogelijk, zo vaak als maar kan.

Verstappen staat in de startblokken, heel de tijd. Niet alleen op zondag als er een grand prix verreden wordt, maar heel de dag op alle dagen. Niet alleen als hij kans heeft op de winst, maar juist ook als die kansen voorbij lijken te zijn (weer Brazilië). Zijn focus is ongeëvenaard en nieuw. Zijn prestaties vertonen een ongezien steile curve omhoog voor een rijder van zijn leeftijd.

Max Verstappen is het troetelkind geworden van de Nederlandse pers. Als de kranten hun jaaroverzichten opstellen in lijstjes met hoogtepunten en bijzonderheden op sportgebied komt Max Verstappen tussen de vijf en tien keer voor in de artikeloverzichten. Zo zagen we op oudejaarsdag 2016 zijn naam bij AD.nl onder andere voorkomen in artikelen over zijn recordwinst in Spanje (Jongste coureur ooit), over het komend jaar (“2017 niet nog een leerjaar”) over zijn Opa, over de kartwerkplaats van zijn vader en over zijn verkiezing tot Nederlands sportman van het jaar. Een formule 1-rijder die de krantenkoppen zo beheerst, dat is niet eerder gezien in Nederland, ook niet in de hoogtijdagen van Jos Verstappen of in de dagen dat Jan Lammers zijn topprestaties neerzette.

De meesten spreken in talkshows op televisie over “Max”. Dan weet iedereen dat het niet over moppentapper Tailleur gaat, dat het over Verstappen gaat als je alleen maar Max zegt, dat is voor bijna alle mensen duidelijk intussen.
En in de Engelse pers is dat eigenlijk ook zo, want daar spreekt men over “young Max” of over “Mad Max” en dan weten alle kijkers kennelijk ook wie er bedoeld wordt. Overal wordt door coryfeeën uit de sport (Lauda, Stewart, Jordan, Coulthard) enthousiast gesproken over de jonge Limburger die zowel de Nederlandse als de Belgische nationaliteit bezit en opgroeide in de buurt van Genk. Inmiddels is Verstappen een onderdaan van Prins Albert II van Monaco, heel wat mondainer dan het limburgse. Al verloochent hij zijn afkomst zeker niet.

Verstappen is een wereldburger die van jongs af aan zijn reflexen niet alleen op de kartbaan, maar ook in de virtuele wereld van simulatie en games trainde en daarmee een revolutie veroorzaakte in de Formule 1-wereld. Hij zette zijn handtekening op het circuit José Carlos Pace in een nieuw alfabet door in de regen lijnen te rijden die iedereen versteld deden staan.

Iedereen bereidt zich voor op een prachtig seizoen. Deze maand worden de eerste auto’s onthuld. Ze zullen er spectaculairder uitzien dan de laatste jaren. We zullen hopelijk veel spectaculaire races zien en misschien, misschien aan het eind van het verhaal komt het sprookje uit en zal Verstappen in december niet alleen op moeten dagen op het FIA-gala voor de mooiste inhaalactie van het jaar maar voor meer…

Alles weten over Formule 1 in 2017
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws. Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je aan, het kost niets en neem deel aan de gesprekken over de mooiste sport van de wereld!